TENIŠKA REPREZENTANCA

Tadeja Majerič bi igrala za Slovenijo le za plačilo

Objavljeno 30. januar 2014 14.20 | Posodobljeno 30. januar 2014 14.20 | Piše: Marko Uršič

Slovenska teniška reprezentanca bo v pokalu federacij lovila obstanek med evroafriško elito.

Polona Hercog je trenutno na prisilnem teniškem počitku. Marko Uršič. Foto: Tadej Regent/Delo

Tudi slovenske tenisačice čakajo reprezentančne obveznosti. Pokal federacij, prva evroafriška skupina, jih bo od 4. do 9. februarja privabil v Budimpešto, kjer se bo šestnajst ekip merilo v štirih skupinah. Slovenija je v skupini C z Izraelom, Avstrijo in Ukrajino, najboljši iz skupin se lahko uvrstijo v svetovno skupino, zadnjeuvrščene po skupinah pa se med seboj udarijo za obstanek. To zadnje bo tudi cilj slovenskih tenisačic, ki jih kot kapetanka vodi Tina Pisnik, v osrčje Madžarske pa bo peljala Nastjo Kolar, Mašo Zec Peškirič, Dalilo Jakupovič in Andrejo Klepač. »To je relativno težka skupina, na papirju so vse reprezentance boljše od naše. A FedCup je zelo specifično tekmovanje, odločata tudi dnevna forma in vzdušje,« pravi nekdanja igralka.

V izbrani vrsti ni Tadeje Majerič, na 125. mestu lestvice WTA drugega najmočnejšega domačega loparja. »Nismo našli skupnega jezika. Tadejina pričakovanja do Teniške zveze Slovenije so bila previsoka,« je pojasnil Gregor Krušič, direktor TZS, ki je v isti sapi tudi izdavil, da je bil v igri jasno denar. Seveda se tudi iz letala jasno vidi, da v ekipi ni najboljše Slovenke Polone Hercog, 67. na lestvici WTA. Poškodba reber z odprtega prvenstva Avstralije še ni zaceljena, o zdravljenju pa je Mariborčanka navrgla: »Začela sem lažje treninge v fitnesu. Gre na bolje. V desetih dneh bom opravila teste in slikanja, upam, da bodo izvidi pozitivni. Želja po igranju raste, komaj čakam, da se vrnem na igrišče. To je prvi cilj, da se poškodba pozdravi. Vrnitev pa pričakujem v začetku marca.« O reprezentančni problematiki, tudi dekleta imajo torej svoja Aljaža Bedeneta in Blaža Rolo, pa je povedala: »V veselje in čast mi je igrati za Slovenijo. S težkim srcem sem sprejela to, da ne bom igrala. Z mislimi bom z ekipo.«

Serena imela slab trenutek

Poškodba zapestja je odpravljena, celjenje reber, še s konca lanske sezone, pa se je podaljšalo zaradi naporov. Polona Hercog je takoj tudi zavrnila misli, da je v Melbournu poškodovana igrala le zato, da bi pobrala denar. »Takšno razmišljanje je popolnoma neumno. Vsaka igralka si želi odigrati tekmo. V Melbournu sem se trudila po najboljših močeh,« je avstralski bumerang vrgla nazaj oziroma se je sam vrnil pošiljalcu. Pozneje pa je po uradnem delu medijskega razgaljanja na konferenci še odgovorila na dodatni vprašanji. Je razlog za pogosto poškodovanost tudi naporen ritem teniškega cirkusa? »To vsekakor, zato ker je sezona le dolga deset, enajst mesecev in so turnirji vsak teden. Tako da je pri teh poškodbah res treba paziti, napor je velikanski. Mislim, da se je v zadnjih desetih, dvajsetih letih veliko spremenilo, in ja, treba je pač poizkušati vse sproti pozdraviti.« Kaj pa meni o presenetljivem razpletu odprtega prvenstva Avstralije? »Ja, kar presenetljivo, vsekakor je Na Li dobra igralka. Uvrstitev v finale je bila presenetljiva za Dominiko Cibulkovo, drugače pa menim, da je Serena Williams imela slab trenutek. Sicer bi verjetno dobila ta grand slam,« je prepričana najboljša slovenska tenisačica.

Deli s prijatelji