ZMAGA ESTONCU

Taaramäe kralj Slovenije

Objavljeno 20. junij 2016 12.00 | Posodobljeno 20. junij 2016 12.00 | Piše: Drago Perko

Na kolesarski dirki po Sloveniji je zmagal Estonec Rein Taaramäe, domačo čast je s 5. mestom v skupnem seštevku rešil veteran Jure Golčer. Po zdravstvenih težavah sta se izkazala Jan Tratnik in Jani Brajkovič.

Estonec je v zadnji etapi dobro nadzoroval tekmece. Foto: Voranc Vogel

SLOVENIJA – Dirka po Sloveniji ima novega junaka. Po 590 kilometrih in 900 metrih je to postal 29-letni Estonec Rein Taaramäe (Katjuša), drugo mesto je pripadlo Avstralcu Jacku Haigu (Orica), tretji je bil Čeh Jan Barta (Bora-Argon). »Zmage v končnem seštevku sem zelo vesel. Nisem je pričakoval, a očitno sem se najboljše znašel pri vas,« je svoje misli strnil novi junak slovenske pentlje. Estonec si je pot do končne zmage tlakoval v petek, saj je sebi v prid odločil kraljevo etapo na Golte. Mojstrstvo je potrdil še v soboto, ko je bil drugi na kronometru. Rein od letos nastopa v dresu ruske ekipe Katjuša. Prej je vrtel pedala za Astano in Cofidis. Očitno so imeli Rusi dober nos pri novačenju Estonca. Ekipni uspeh ruske Katjuše je z zmago na včerajšnji zadnji, četrti etapi od Rogaške Slatine do Novega mesta potrdil Rus Aleksander Porsev, ki je za sabo pustil Nemca Rudigerja Seliga (Bora-Argon) in Italijana Kristiana Sbaraglija. David Per je bil najboljši domačin na šestem mestu. Morda bi se končalo drugače, če se ne bi glavnina dobrih sedem kilometrov pred ciljem prepolovila. V predelu Novega mesta, ki sliši na ime Žabja vas, se je zgodil skupinski padec, v katerega sta bila vpletena tudi Matej Mohorič in domači matador Marko Kump, ki vozita za Lampre. Zaradi padca so upi na dolenjsko slavje splavali po Krki.

Tujci vodijo z 12:11

Na dozdajšnjih 23 dirkah po Sloveniji so Slovenci skupno zmago slavili enajstkrat (12-krat so slavili tujci), zadnji domači kolesar Primož Roglič je bil najboljši lani. Prvo dirko po Sloveniji je dobil Boris Premožič (Rog Ljubljana), po dvakrat sta zmagala Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj) in Jure Golčer (Perutnina Ptuj/LPR Brakes). V rumeni majici je sicer na cilj dvakrat prikolesaril Tomaž Nose, a so mu zmago za leto 2006 naknadno odvzeli. Leta 1997 tekmovanja zaradi finančnih težav ni bilo.

Veteran dal lekcijo mladini

»Za moja leta je to lep uspeh,« je bil Jure Golčer, čez slab mesec bo dopolnil 39 let, ponosen na svoje 5. mesto. »Menim pa, da je to slabši uspeh v luči tega, da me mladi ne morejo prehiteti,« je opozoril na problem, s katerim se bodo morali soočiti v novomeški ekipi. »Priznam, da sem utrujen in zadovoljen, a se je izplačalo,« je bil po prihodu v cilj in razglasitvi z izkupičkom dirke po Sloveniji zadovoljen organizacijski direktor Bogdan Fink. Trase ni prevozil na kolesu kot v svojih najboljših letih, je pa bil vseskozi na čelu kolone. Tako kot se za šefe spodobi. »Rezerv imamo precej, to vedno ugotavljamo, ko pridemo v cilj. Zagotovo pa je to neposredni televizijski prenos,« je Fink vnovič opozoril na rakavo rano, ki hočeš nočeš reže in slabi finančni kolač. »Z državo se pogovarjamo že par let,« pravi Fink, ki verjame, da bo njihov projekt dobil veljavo (predvsem pa podporo), ki si ga zasluži. Kako se to dela, ni treba daleč. Prek meje na Hrvaško, kjer za dirko ob močni asistenci države skrbi nekdanji član novomeške zasedbe Vladimir Miholjević.

Junaka J&J

Med junake sta se zagotovo vpisala Jan Tratnik in Jani Brajkovič. Tratnika so marca operirali na levi roki, še danes ima pod komolcem dva vijaka. Izgubil je mesec dni treninga. A ga to ni ustavilo, da ne bi včeraj po koncu dirke v Novem mestu ponosno oblekel modre majice za najboljšega na gorskih ciljih (belo majico za najboljšega mladega kolesarja je dobil Kolumbijec Egan Arley Bernal, Jack Haig je zbral največ točk in dobil rdečo, pri ekipah je slavil italijanski Androni Giocattoli). Belokranjec, 32-letni Jani Brajkovič, je pred dirko v Sloveniji opravil poseg na srcu v ZDA, potem pa hrabro pedaliral po Sloveniji. Kraljevo etapo na Golte je končal na šestem mestu. V Novem mestu se nadejajo, da ga še vidijo na domačem asfaltu. Šefi dirke, tisti, ki dajejo denar, so že napovedali, da so se danes začele priprave na 24. dirko po Sloveniji.

Deli s prijatelji