KOLESARSKA DIRKA

Švica po Špilakovih notah

Objavljeno 05. maj 2014 22.34 | Posodobljeno 05. maj 2014 22.35 | Piše: M. U.

Simon Špilak je na kolesarski dirki po Romandiji zasedel skupno drugo mesto.

Simon Špilak.

Simon Špilak je bil leta 2010, po diskvalifikaciji Španca Alejandra Valverdeja zaradi dopinga, že najboljši kolesar v skupnem seštevku dirke po Romandiji, francosko govorečem delu Švice. Sedemindvajsetletni Tišinec je letos na cestah v istem, vzhodnem delu švicarske države zmagal v tretji etapi in za sekundo prevzel vodstvo v skupnem seštevku pred kenijskim Britancem Chrisom Froomom, lanskim zmagovalcem Tour de Francea. V zadnji, peti etapi 18 kilometrov in pol dolgem kolesarjenju na čas v okolici Neuchatela pa je lani najboljši po Romandiji Slovenca ugnal za 29 sekund, Prekmurec je bil sedmi, in s tem je član moštva Sky ponovil lanski uspeh.

Včeraj je bil sicer etapno drugi trikratni zaporedni svetovni prvak v kronometru Tony Martin iz Nemčije (zaostanek sekunda), tretji pa Novozelandec Jesse Sergent (+8). Že po polovici proge, ko je Špilak prišel na vrh kilometer in pol dolgega vzpona, je bilo sicer razvidno, da ne bo mogel v časovni vštric s Froomom, zaostanek je bil 24 sekund. Po spustu in ravnini proti cilju, nogometnemu stadionu v Neuchatelu, pa je Prekmurec zaostanku dodal le pet sekund. Špilak je tako, tudi lani je bil v Švici drugi, po skupnem četrtem mestu na preizkušnji po Baskiji v letošnji zbir uspehov dodal nov biser. Član ruskega moštva Katjuša je že leta 2004 z bronastim odličjem v cestni dirki na svetovnem mladinskem prvenstvu nakazal svoje raznovrstne kolesarske zmožnosti; samo lani je denimo zmagal na Veliki nagradi Miguela Induraina in na enodnevni dirki v Frankfurtu.

Froome je sicer v dosedanjem delu sezone trpel zaradi bolečin v hrbtenici in bolezni (bronhitisa), na katalonskem krogu je bil šesti, na dirki Tirreno-Adriatico sredi marca pa je moral zaradi zdravstvenih težav tudi odstopiti. Zato je zmaga v Romandiji, dobil je tudi februarski krog po Omanu, zanj nadvse dobrodošla v naskoku na novo zmago čez slaba dva meseca na dirki po Franciji. Za Špilakom, švicarski časopis Blick ga je sicer razglasil za Slovaka, si je sicer tretje mesto privozil lanski svetovni prvak, Portugalec Rui Costa. Na prvih treh mestih je torej vrstni red popolnoma enak kot lani. Zanimivo, od leta 2011 (Avstralec Cadel Evans), leta 2012 (Bradley Wiggins) do lani (Froome) je bil najboljši na preizkušnji v Romandiji tudi skupni zmagovalec francoske pentlje. Letos je v Romandiji s tremi etapnimi zmagami sicer blestel tudi Švicar Michael Albasini.

Drugi slovenski predstavnik Luka Mezgec, ki je prispel v cilj, je v skupnem seštevku dirko končal kot 87., Jani Brajkovič in Matej Mohorič pa sta odstopila med kolesarskim kroženjem po Romandiji. Včeraj je Mednarodna kolesarska zveza objavila svetovno lestvico najboljših kolesarjev; vodi Španec Alberto Contador pred Avstralcem Simonom Gerransom in Valverdejem iz Španije, Špilak pa je deseti.

Deli s prijatelji