USPEH

Svetovni rekorder že pozdravlja Rennerja

Objavljeno 25. avgust 2015 13.55 | Posodobljeno 25. avgust 2015 13.57 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Robert Renner

Robert Renner je v finalu atletskega SP v skoku s palico zasedel 13. mesto.

Robert Renner iz skoka v skok dokazuje, da je pred njim še lepa prihodnost. Foto: Reuters

Do zdaj na svetovnem atletskem prvenstvu v Pekingu edini slovenski finalist Robert Renner je včeraj na olimpijskem stadionu Ptičje gnezdo poskušal čim višje poleteti s palico. Enaindvajsetletni Celjan je v kvalifikacijah v kitajski prestolnici preskočil višino novega državnega rekorda in olimpijske norme za Rio 570 cm in z uvrstitvijo med šestnajst finalistov pokazal, da je fant za velike stvari v prihodnosti.

Nekdanji mlajšemladinski svetovni prvak in letošnji evropski prvak med mlajšimi člani je tudi v finalu, kot že v izločilnih skokih, začel skakati na svoji najvišji začetni višini doslej. A ne na 5,40 m, temveč, kot večina drugih finalistov, na še deset centimetrov višje postavljeno letvico. Renner, ki iz tekmovanja v tekmovanje dobiva vse več izkušenj, je pa po dveletnih težavah zdaj tudi poln samozavesti, je s 550 cm opravil v prvem poskusu, nova višina 5,65 m pa je bila tista njegovega prejšnjega slovenskega rekorda, ki ga je postavil 2. avgusta v Piteštiju. V Romuniji je hkrati dosegel normo za svetovno prvenstvo. No, tokrat je bilo 565 cm za nadvse nadarjenega člana Kladivarja preveč, in po treh neuspešnih skokih je kot trinajstouvrščeni, skupaj s Čehom Janom Kudličko, palico odložil v kot. Po prvem ponesrečenem poskusu je razočarani Renner za nekaj časa obležal na blazini, ki ublaži padec skakalcev. V Pekingu je bil namreč to, po petih uspešnih skokih skupaj s tistimi v kvalifikacijah, njegov prvi neuspeh. Drugič je letvica padla po dotiku z nogama, v tretjem poskusu pa je bil najbližje uspehu, a letvica ponovno ni ostala na stojalu.

Končni vrstni red palice v Pekingu je bil prava senzacija. Olimpijskemu prvaku in svetovnemu rekorderju, Francozu Renaudu Lavillenieju, spet ni uspelo osvojiti naslova svetovnega prvaka. Zlato si je presenetljivo priskakal Kanadčan Shawnacy Barber (590 cm), enak izid, a z več poskusi je uspel srebrnemu Raphaelu Marcelu Holzdeppeju iz Nemčije, bron pa so osvojili Poljaka Pawel Wojciechowski in Piotr Lisek ter tokrat razočarani Renaud Lavillenie; vsi so skočili 5,80 m. Francoz je na SP doslej osvojil le srebro in tri bronasta odličja.

Adrenalinski manko

»Nekaj sem z uvrstitvijo v finale SP že pridobil. Pozdravi me tudi svetovni rekorder Lavillenie, pred kvalifikacijami me še ni,« je po finalu uvodoma navrgel Robert Renner. »Pričakoval sem več, moram priznati. Veter ni tako močno pihal kot v kvalifikacijah, vendar razmere niso bile slabe. Imel sem težave v prvem in drugem delu, v kvalifikacijah pa le v drugem in sem to lažje odpravil. V finalu pa sem imel dve težavi in obeh nisem mogel popraviti, zato mi ni uspelo. Ni bilo pravega adrenalina pa tudi ti fantje so tačas še malce premočni zame. Že če bi 5,65 m zmogel v prvem poskusu, bi se lahko zelo visoko uvrstil. Željo v finalu sem imel, zato sem kar malce razočaran,« je pripomnil. »Vem, kaj moram in kaj bom storil v pripravah na novo sezono, da bom še boljši. Že z izidom, ki sem ga dosegel v kvalifikacijah, bi na začetku prihodnje sezone prišel tudi na tekme diamantne lige. Zdaj mi gre odlično in med SP nisem niti pomislil, da mi je šlo pretekli dve sezoni veliko slabše. Zdaj mi je ponovno steklo, kar me zelo veseli, in gledam naprej,« je dodal slovenski rekorder. »V Pekingu sem imel 4,90 m dolge palice, pozimi bom prešel na petmetrske. Palico bi rad prijel 10 cm višje, kar pri enaki trdoti orodja pomeni tudi 10 cm višji rezultat, če sta skoka izvedena enako. Prizadevati si bom moral za boljšo tehniko, tudi hitrost in moč. Če bi zdaj začel uporabljati 30 cm daljše palice, torej take, kot jih uporablja Lavillenie, bi imel težave že pri teku z njimi, kaj šele pri skoku. Tudi vsi drugi finalisti so imeli bistveno daljše palice kot jaz, imam pa višji podprijem. Kljub temu je kar mali čudež to, kar sem dosegel na SP, saj sem glede na palice, ki jih zdaj uporabljam, dosegel maksimum,« je Robert Renner razložil tudi tehnične detajle svoje panoge.

Mišmaševa 21., Šutejeva brez izida

Maruša Mišmaš je na svetovnem atletskem prvenstvu v prvi kvalifikacijski skupini teka na 3000 m zapreke tekla svoj drugi izid kariere (9:37,73) in zasedla skupno 21. mesto med 45 tekmovalkami. Finale je zgrešila za dobrih sedem sekund in pol. Tina Šutej je v kvalifikacijah skoka s palico ostala brez izida, letvico na svoji začetni višini 4,30 m je trikrat podrla. 

Deli s prijatelji