DOMA JE

Svetovni pokal boljši od olimpijskih iger

Objavljeno 31. maj 2016 10.38 | Posodobljeno 31. maj 2016 10.39 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Anže Kopitar

Anže Kopitar se po svoji končani sezoni v NHL že privaja na domači zrak.

Anže Kopitar se je včeraj mudil v blejski ledeni dvorani. Foto Dejan Javornik

Ker je njegov Los Angeles v letošnji sezoni zgodaj, v prvem krogu, izpadel iz končnice National Hockey League in Anže Kopitar že nekaj časa ni več na ledu, je Hrušičan že zavil v domače kraje. »Razočaranje po izpadu je bilo kar precejšnje, se je pa zdaj vse skupaj kar umirilo. Resnica je, da ko enkrat greš do konca in osvojiš Stanleyjev pokal, bo ne glede na to, kako daleč boš prišel ob naslednji priložnosti, prisotno razočaranje. Bom pa imel veliko časa, da se pripravim na novo sezono,« je Anže Kopitar, dvakratni zmagovalec NHL oziroma osvajalec pokala Stanley, kot prvo zaupal o pretekli sezoni s kralji. Do njega pa je že prišla tudi vest, da Dustin Brown ni več kapetan moštva njegovega Los Angeles Kings. »Celotnih tekem končnice severnoameriške lige ne gledam, le posnetke, kaj več ne,« je še pristavil. Ko bo priložnost, pa bo že pomiril hokejsko žilico in se razdrsal na ledu blejske dvorane. Kajti letos bo tam hokejska akademija Anžeta Kopitarja in Tomaža Razingarja, sledi Razingarjeva poslovilna tekma, torej legendarne številke 9 slovenske reprezentance, konec avgusta pa bo tudi tradicionalni Kopijev blejski turnir v golfu.

A lepo po vrsti. Za hokejsko akademijo v začetku julija je trenutno prijavljenih nekaj čez 150 otrok, zraven pa so še starejši, to bo tudi akademija za amaterje, rekreativce, da izpopolnijo svoje tehnično znanje. Lani je bil Anžetov hokejski tabor v jeseniški Podmežakli, akademija z Razo pa bo na Bledu, ker bo led takrat le v mestu ob jezeru. Poslovilna tekma Tomaža Razingarja bo 16. julija, Razovi prijatelji pa bodo razdeljeni v dve moštvi, razdelil jih bo sam Tomaž. Od imen, ki bodo zaigrala, lahko omenimo Anžeta Kopitarja, Iva Jana, Nika Zupančiča, Roberta Kristana, Žigo Pavlina, omenjata se tudi Rok Tičar in Žiga Jeglič. Po tekmi bo še dobrodelen koncert, izkupiček bo šel za Splošno bolnišnico Jesenice. Za blejski, prav tako dobrodelen, turnir v golfu 27. avgusta je napovedan prihod Petra Prevca, ta bo za dražbo prispeval skakalni dres, tudi druga znana imena bodo dodala lesk.

Zabaven turnir

Član LA je že potrdil nastop za slovensko izbrano vrsto v olimpijskih kvalifikacijah za igre leta 2018; turnir bo od 1. do 4. septembra v Minsku. Poleg tega Hrušičana konec septembra čaka še igranje v reprezentanci Evrope na svetovnem pokalu v Torontu. »Vedno sem dejal, da rad pridem igrat za slovensko reprezentanco. Usedel sem se s športnim direktorjem mojega kluba, uskladila sva mnenja, in kralji ne bodo za Minsk, glede dovoljenja za igranje, delali nobenih težav,« je navrgel o olimpijskih kvalifikacijah, ki bi bile lahko nadaljevanje sočijske pravljice. »Svetovni pokal pa bo zabaven turnir, menim, da bo najmočnejši na svetu, celo boljši od olimpijskih iger. Kar 95 odstotkov sodelujočih hokejistov v moštvih bo namreč prišlo iz NHL. Bo pa zanimivo, kako bo delovala naša evropska ekipa,« se igranja za staro celino, v skupinskem delu s Kanado, ZDA in Češko, veseli Anže Kopitar.

 

Deli s prijatelji