BALINAR

Svetovnemu naslovu dodal še evropskega

Objavljeno 19. oktober 2014 09.12 | Posodobljeno 18. oktober 2014 23.42 | Piše: Drago Perko

Telovadni učitelj Jure Kozjek je pravi balinarski mag: na fakulteti je iz balinanja diplomiral, na prvenstvih osvaja kolajne za Slovenijo, družinski proračun pa si krepi z balinanjem v Italiji.

Jure Kozjek, evropski prvak v klasični igri. Foto: OBZ Slovenska Istra

»Ne spim z zlato medaljo, je pa občutek prijeten,« pravi Jure Kozjek, balinar iz Sneberij, ki je zaslužen, da je Slovenija minulo evropsko prvenstvo, zgledno so ga organizirali v Kopru, končala z dvema zlatima kolajnama. Prva je bila Kozjekova, drugo je osvojil Aleš Borčnik. Kozjek je postal prvak v klasični igri. V finalu je z 11 : 6 odpravil Francoza Romaina Garcio.

»Lahko smo veseli, da imamo tako generacijo, ki je povsem konkurenčna svetovni eliti. Pravijo, da je balinanje individualni šport. To do neke mere drži, a slovenska reprezentanca deluje kot družina. Spodbujamo se na vsakem koraku,« Jure pojasni, kakšne so razmere v reprezentanci. Tudi lakota po medaljah igralcev ne mineva. Kozjek komaj čaka novo mednarodno tekmovanje, da se vnovič dokaže. Želel bi si, da bi tudi država in pokrovitelji drugače gledali na balinanje. »Saj vemo, da nismo nogomet ali košarka, a nekaj več pozornosti bi si zaslužili.« Tako kot njegovi soigralci je izziv, motiv in evre našel v Italiji. V minuli sezoni je bil član Pontese iz Pordenona, zdaj se je preselil v Torino.

»Ne živim tam, v petek s soigralcem Erikom Petričem sedeva v avto in greva na tekmo,« opiše svoj status. Sezona se začne prihodnji mesec, Torinčani pa se spogledujejo z vrhom, radi bi se uvrstili na finalni turnir četverice. Kozjek na Osnovni šoli Nove Fužine poučuje športno vzgojo. Učenke in učenci, predvsem pa učiteljski kolektiv pozorno spremljajo njegove dosežke. Balinanje želi približati mlajšim, saj meni, da mednarodna balinarska zveza premalo naredi za promocijo športa. »Že pred časom bi morali sive krogle zamenjati z barvnimi,« opozori učitelj, ki si je z Nino ustvaril družino. Ona ne balina več, ampak skrbi za dom in družino. »Dovolj je, da eden 'laufa' naokoli,« v smehu pristavi Jure.

 

Diplomiral iz balinanja

Jure Kozjek je diplomant fakultete za šport, na kateri je lani sklenil študij z diplomskim delom z naslovom Vrednost balinarskega odličja. V njem je raziskoval razmerja med vloženimi sredstvi, razširjenostjo in uspešnostjo športne panoge v mednarodnem okolju.

 

S sredincem utišal Italijane

Leta 2011 je Kozjek v Italiji postal svetovni prvak. To so mu hoteli preprečiti tudi domači navijači, ki so ga grdo ozmerjali. A jim ni ostal dolžan – utišal jih je s sredincem in vrhunsko igro. »Na potezo nisem ponosen, a morajo se zavedati, da mora biti na balinanju tako kot na tenisu v nekaterih trenutkih popolna tišina,« se spominja dogodka.

 

Deli s prijatelji