PREKLETSTVO?

Sveta trava tenisače golta kot živo blato

Objavljeno 28. junij 2013 16.15 | Posodobljeno 28. junij 2013 16.16 | Piše: Marko Uršič

Favoriti v Londonu množično izgubljajo ali zaradi poškodb predajajo dvoboje.

Richard Gasquet.

LONDON – Wimbledon je spremenljiv kot angleško vreme. Na teniškem turnirju za veliki slam ni več stalnica, da zmagujejo Roger Federer, Rafael Nadal ali Marija Šarapova, v otoško nestanovitnost so se zdaj vpletle še poškodbe. Tretji nosilec Federer je v drugem krogu na osrednjem igrišču z 7 : 6 (5), 6 : 7 (5), 5 : 7 in 6 : 7 (5) izgubil proti Ukrajincu Serhiju Stahovskemu, 116. igralcu z lestvice ATP. Nekdanja številka ena svetovnega tenisa in sedemkratni wimbledonski zmagovalec tako ne bo ubranil lanske zadnje zmage, na slovitem londonskem turnirju pa je izpadel najhitreje po letu 2002, ko se je poslovil že v prvem krogu. »To je seveda veliko razočaranje. Imel sem svoje priložnosti, a jih nisem izrabil. Poraz moram sprejeti in iti naprej, nimam druge izbire. Ne bom pa zagnal panike,« je pojasnil Federer, ki je moral zaradi neonske oranžne barve podplatov svojega športnega obuvala to zamenjati, saj v Wimbledonu velja pravilo igranja v beli športni opremi. Švicar se je tudi od Roland Garrosa leta 2004 vedno uvrstil vsaj v četrtfinale turnirjev za veliki slam. Je pa 31-letnik še poudaril, da kani tenis igrati še nekaj let in da z njim zdaj še ni konec.

»Zmage ne morem pojasniti, lahko rečem le, da je bila čarovnija. Posebno je premagati Rogerja na igrišču, kjer je legenda,« je po presenečenju povedal Stahovski. Šokanten poraz je bil tudi tisti tretje nosilke Rusinje Marije Šarapove, na sveti londonski travi je zmagala leta 2004, ki je v dvoboju drugega kroga izgubila proti (3 : 6 in 4 : 6) kvalifikantki s Portugalskega Michelle Larcher de Brito, ta je trenutno 131. igralka sveta.

Kriva igrišča ali vreme?

Sreda v jugozahodnem Londonu pa je bila usodna še za mnoge; zaradi poškodb so dvoboje morali predati Francoz Jo-Wilfried Tsonga, Hrvat Marin Čilić, Američan John Isner, Čeh Radek Štepanek, Belgijec Steve Darcis, ta je v prvem krogu senzacionalno izločil petega nosilca Rafaela Nadala, in Belorusinja Viktorija Azarenka. Toliko odstopov v enem dnevu se v 45-letni zgodovini odprtih prvenstev oziroma velikih slamov še ni zgodilo. Zato pa se je v tretji krog gladko prebil britanski adut Andy Murray. In kaj je teoretična razlaga za toliko poškodb na sveti angleški teniški travi? Pravijo, da je ta letos drugačna, saj ima All England Club, kjer se igra turnir, novega glavnega oskrbnika travnate površine. Neil Stubley pa je travico za teniške igralce in igralke pomagal pripravljati že več kot petnajst let, sicer v manj odgovorni vlogi. Po drugi teoriji vreme brez dežja do zdaj, kar ni ravno v otoški vremenski tradiciji, vpliva na trenje ob gibanju igralcev in igralk tenisa na travi.

»Ne vem, ali je krivo igrišče ali vreme. Dobro bi bilo, ko bi kdo od tistih, ki skrbijo za to, raziskal vzrok,« je pomodrovala Azarenkova. Belorusinja si je odrgnila kost v desni nogi, potem ko ji je na igrišču zdrsnilo ob uvodni zmagi v letošnjem Wimbledonu. Zato v sredo ni mogla stopiti nasproti Italijanki Flavii Pennetta. Tudi njena rojakinja čez mejo, Rusinja Šarapova, je po nekaj klecih kolena glavnega sodnika opozorila, da so igralne razmere nevarne. »Še nikoli se mi ni zgodilo, da bi tolikokrat klecnila. Tudi drugih še nikoli nisem videla, da bi imeli s tem toliko težav,« je navrglo dekle bolgarskega tenisača Grigorja Dimitrova. Vseangleški klub pa je izdal naslednje sporočilo: »Priprava igrišč je bila enako natančna in po istem merilu kot vsa leta. Znano pa je tudi, da je na začetku turnirja trava malce bujnejša. Dejstvo je, da so igrišča skoraj enaka kot preteklo leto, suha in trdna, kakršna morajo biti.«

Deli s prijatelji