ATLETIKA

Šutejeva nezadovoljna s skoki

Objavljeno 06. marec 2017 14.30 | Posodobljeno 06. marec 2017 14.30 | Piše: M. U.

Evropsko dvoransko prvenstvo v atletiki v Beogradu je minilo s pričakovanim slovenskim izkupičkom. Polomil ga je kandidat za odličja na 400 m Luka Janežič, saj je bil v kvalifikacijah diskvalificiran.

Tina Šutej dela tehnične napake pri rotaciji na palici. Foto: Matej Družnik

BEOGRAD – Dvoranska atletika je specifična, denimo kot da bi s palico skakal ali kroglo suval v telovadnici lokalne osnovne šole. Peterica slovenskih atletov in atletinj se je domače počutila tudi na letošnjem evropskem prvenstvu v dvorani, tekmovanje je bilo namreč v Beogradu, prestolnici naše nekdanje skupne države. A gostoljubje ne odtehta vsega, Luka Janežič je bil denimo v širšem krogu kandidatov za odličje v teku na dva dvoranska kroga, torej 400 m, a je bil diskvalificiran že v kvalifikacijah.

Edina slovenska finalistka v Beogradu je bila Tina Šutej, v skoku s palico je z izidom 4,40 m zasedla oziroma delila končno osmo mesto. »Zadovoljna sem, da sem prišla sem, saj je bila norma za EP 4,70 m, ki pa je bila za večino nedosegljiva in so nato seznam nastopajočih dopolnili po doseženih izidih v tej zimi. Zato v moji disciplini ni bilo kvalifikacij, ampak le finale. Nisem pa zadovoljna z doseženim izidom, malce sem razočarana. Četudi uvrstitev ni slaba, saj uvodno višini 4,25 in 4,40 nista bili nič posebnega in ju moram vedno preskočiti,« je ocenila Tina Šutej. »Moji skoki niso takšni, kot bi lahko bili, saj se, ko sem na palici v zraku, z rameni ne obrnem in zato višine niso najboljše. Tudi sama ne vem, zakaj je tako, toda to so tisti majhni občutki, ko moram malo popustiti ali zategniti mišice v ramenih. Tehnične napake pri rotaciji na palici ne moreš popravljati med treningi s palico, ampak so za to potrebne posebne vaje, in to je kar zahteven proces,« je sklenila nekdanja mladinska svetovna podprvakinja, ki se je zaradi novega trenerja Milana Kranjca tudi preselila v Celje.

Luka Janežič se je sprva na 400 m z drugim mestom v skupini (čas 46,81) zanesljivo uvrstil v polfinale, nekaj minut pozneje pa je bil diskvalificiran z obrazložitvijo, da je med tekom prestopil v sosednjo progo. Član Kladivarja je sicer pred startom dobil še rumeni karton, ker je trznil pred startom, vendar pa črte ni prešel pred starterjevim znakom ali pa dvignil noge s startnega bloka. »V športu se to dogaja, žal mi je, toda tako pač je. Boli tudi to, da sem bil med kandidati za odličja, in je zato vse skupaj še težje. Gotovo se mi je za nekaj časa porušil svet. Celoten tek je bil živčen, že start, ko sem dobil rumeni karton. Pred nobeno tekmo še nisem bil tako živčen in tudi zato sem na startu trznil,« je menil Luka Janežič.

Maruša Černjul je v kvalifikacijah skoka v višino delila deveto mesto in se z 1,86 metra ni uvrstila v finale. »Tako blizu, pa tako daleč. Razočarana sem. Do 190 cm skoki niso bili slabi, potem pa kot da bi povlekla ročno zavoro in zaleta nisem odtekla pravilno. Žal mi je tudi tretjega skoka na 190, ko sem letvico podrla z meči, ker je to bil moj najboljši skok dneva,« je navrgla Celjanka. Petra Koren je nastopila v troskoku in v kvalifikacijah z rezultatom 13,26 m končala na 17., predzadnjem mestu. »V zadnjih dveh serijah sem se preveč odrivala navzgor in me je metalo v višino namesto naprej. S trenerko Sašo Maraž ne najdeva pravega načina, da bi bila pred veliko tekmo v formi. Gotovo bova zmanjšali količino treninga, da bo vadba bolj kakovostna ter da se dobro pripravim za velike tekme,« je menila Korenova. Debitantka na velikih članskih tekmovanjih Anita Horvat pa je v kvalifikacijah teka na 400 m izpadla s 23. izidom (54,65). »Naredila sem napako, ker sem začela prepočasi. Drugi del je bil kar dober, vendar bi lahko nastopila bolje, če ne bi naredila omenjene velike napake. Začeti bi morala hitreje, imela sem dovolj moči,« je svoj tek ocenila Horvatova.

Deli s prijatelji