WIMBLEDON

Stroj za rušenje rekordov se nikakor ne ustavlja

Objavljeno 11. julij 2016 10.00 | Posodobljeno 11. julij 2016 10.00 | Piše: M. U.

Serena Williams si je v finalu teniškega turnirja v Wimbledonu priigrala še svoj sedmi naslov na londonski sveti travi. Po številu osvojenih velikih slamov se je z 22 na drugem mestu izenačila s Steffi Graf.

Williamsova je bila v Londonu neustavljiva. Foto: Reuters

Sereni Williams redko spodleti in se na svoji teniški poti resnično ne ustavlja. Tradicionalni turnir v Wimbledonu je namreč tudi letos, v ženski posamični konkurenci, pripadel njej. Na sveti travi je zmagala drugič zapored, skupaj že sedmič, a ob zbiranju lovorik iz Londona bolj v spominu ostane dejstvo, da je po tokratni finalni zmagi nad Nemko Angelique Kerber s 7:5 in 6:3, osvojila že svoj 22. posamični naslov na turnirjih za veliki slam. S tem se je izenačila z do zdaj osamljeno rekorderko na vrhu Nemko Steffi Graf, pred njima je le Avstralka Margaret Court, ta je na največjih turnirjih zmagala 24-krat. Williamsova je prvič posamično v Wimbledonu zmagal leta 2002, s sedmimi teniškimi kronami na britanskem dvoru pa še za dve zaostaja za Martino Navratilovo. To, da je 34-letna Serena na športni poti osvojila že 71 turnirjev, pa je statistični podatek, ki tudi ne potrebuje komentarja.

Sicer je teniški številki ena spodletelo letos na odprtem prvenstvu Avstralije in v pariškem Roland Garrosu, a ko nima slabega dne, trenutno ni nasprotnice, ki bi jo lahko spravila v kot. »Dolgo čakanje na 22. naslov je utrdilo moje prepričanje, da moraš za velike stvari trdo garati. Veliko truda in dela sem vložila v ta naslov, zato sem zdaj še bolj srečna. Nisem imela lahkega dela, saj je bila na drugi strani odlična igralka in dobra prijateljica,« je modrovala Američanka. Za uro in 20 minut dela je prejela ček za 2,3 milijona evrov, s katerim je presegla mejo 80 milijonov dolarjev, ki jih je zaslužila s turnirskimi nagradami.

Ni dolgočasno

Serena pa ne bi bila Serena, če ne bi po wimbledonski zmagi dodala, da se nikoli ne bo naveličala zmagovati. »Je tip človeka, za rušenje rekordov,« je bila že kar malce strašljiva izjava njenega trenerja Francoza Patricka Mouratoglouja. »Seveda si želim, dokler bom pač igrala poklicni tenis, ta zmagoviti niz čim dlje nadaljevati. Ne, ni dolgočasno. Vse dokler zmagujem, sploh ni dolgočasno. Pa če priznam, tudi ko ne zmagujem. Porazi me prepričajo, da še naporneje treniram, pridem na igrišča in si priigram naslove. No, pa še o tem, da bom septembra dopolnila že 35 let. Kdo pravi, da so ta leta že stara, kdo je obesil takšno oznako? Namreč, ker ravno leta delajo za nas,« je bila na koncu v konservativnem in samovšečnem wimbledonskem dogajanju Serena Williams kar nekoliko jezna.

Če se je Willimsova po številu velikih slamov izenačila s Steffi Graf, pa je seveda zanimivo vedeti, kaj je ob tem dosežku menila Nemka. »Neverjetna Serenina predstava v Wimbledonu. To je velikansko darilo vsem športnim navdušencem, ki jo gledajo, in še dodatek k že tako izjemni karieri. Čestitke tudi Angelique Kerber, Nemčijo je z nadarjenostjo in bojevitim duhom naredila ponosno,« je na facebook zapisala Grafova. Čestital je tudi Novak Đoković: »Serena ljubi 22. Tako mlada in nadarjena. Dobro opravljeno, Rena,« je potvital Srb, ki se je tako izognil grešni omembi 34 let starosti Serene Williams. 

Deli s prijatelji