KOLAJNA

Stopnico za stopnico do srebra

Objavljeno 01. september 2017 13.34 | Posodobljeno 01. september 2017 13.36 | Piše: Miha Šimnovec
Tina Trstenjak (v belem kimonu) si je vceraj priborila že svojo tretjo kolajno na svetovnih prvenstvih. Foto: AP

BUDIMPEŠTA – Najboljša slovenska judoistka Tina Trstenjak je zaokrožila zbirko svojih kolajn na svetovnih prvenstvih. Po bronu leta 2014 v Čeljabinsku in zlatu leto pozneje v Astani se je včeraj v Budimpešti ovenčala še s srebrom. Za novo odličje se je morala 27-letna Celjanka potruditi bolj kot običajno. V predtekmovanju, ki ji žreb kot prvi nosilki v uvodnem krogu ni namenil nasprotnice, je namreč za zmagi potrebovala vse štiri minute tako proti Španki Cristini Cabani Perez (7:0) kot tudi proti Britanki Amy Livesey (7:0), proti neugodni Avstrijki slovaškega rodu Magdaleni Krssakovi pa je morala celo v podaljšek, v katerem je naši šampionki po dobri poldrugi minuti vendarle uspel met za zlato točko. Še daljši in zahtevnejši je bil njen polfinalni maraton s Kitajko Junxio Yang, ki je trajal skoraj devet minut, Tina pa ga je v svojo korist odločila po zaslugi tretje kazni oz. rdečega kartona za leto starejšo Azijko. V velikem finalu si je Trstenjakovi proti stari znanki, Francozinji Clarisse Agbegnenou, hitro nabrala dva rumena kartona, po vnovičnem padcu na kolena pa je prejela še tretjo kazen, s čimer je bilo dvoboja konec.
Najboljša slovenska judoistka je nov uspeh – kot pravzaprav vse prejšnje – sprejela precej zadržano. »Ni bilo preprosto. Šla sem iz borbe v borbo, stopnico za stopnico, z rezultatom pa se – kakor tudi ne s pričakovanji drugih – nisem obremenjevala,« je dejala Trstenjakova, ki si želi iti še naprej po svoji poti, za to pa mora – kot je še pribila – ostati predvsem zdrava.
 

Andreja Leški, naša druga predstavnica v tej kategoriji, se je od SP poslovila v 2. krogu. Potem ko je v prvem v zadnji sekundi dosegla zmagovito točko proti Kanadčanki Stefanie Tremblay, je dajala čvrst odpor Margaux Pinot, ki je morala na aprilskem EP v Varšavi premoč priznati zgolj Trstenjakovi. Francoski borki je akcija za zmago nad 20-letno Koprčanko uspela šele po slabi minuti podaljška. »Spet mi je malo zmanjkalo; tako kot v začetku junija v Bukarešti je tudi tu odločila ena sama točka,« je razkrila Leškijeva in priznala, da jo znane tekmice še bolj podžgejo. Velik navdih in izziv hkrati je zanjo kajpak tudi Trstenjakova, s katero je na DP prav tako izgubila le za točko. 



Še trije

Celjski strokovnjak Marjan Fabjan bo imel danes na SP še tri varovance, in sicer Anko Pogačnik (do 70 kg), Klaro Apotekar (do 78 kg) in Miho Žganka (do 90 kg). Z omenjeno trojico se bodo tudi končali slovenski nastopi v Budimpešti.

 

Deli s prijatelji