TRENER

Stojanović: Crvena zvezda? Neprimerljivo s prejšnjim delom

Objavljeno 16. december 2013 17.55 | Posodobljeno 16. december 2013 17.57 | Piše: Rok Tamše

Slavišo Stojanovića je po burnem letu na klopi slovenske reprezentance v Beogradu pričakal nov velik izziv.

Slaviša Stojanović.

Nogometaši beograjske Crvene zvezde so leta 1991 osvojili naslov evropskega in svetovnega klubskega prvaka, v zadnjih letih pa so se rdeče-beli s stadiona Marakana znašli v vrtincu denarnih dolgov in slabih rezultatov. Delije in druge navijače najbolj peče dejstvo, da je v zadnjem obdobju pred njimi mestni tekmec Partizan, medtem ko je Crvena zvezda zadnjo lovoriko osvojila leta 2007. Vodstvo legendarnega kluba je moštvo na poti do tako želenega naslova prvaka letos zaupalo nekdanjemu slovenskemu selektorju Slaviši Stojanoviću, ki se je ne glede na vse težave pogumno lotil rdeče-bele misije in zvezdaše drži v igri za naslov prvaka Srbije. Zaostanek (točka za vodilnim Partizanom) je najmanjši v zadnjih letih, zato 44-letni Ljubljančan ostaja na čelu moštva, saj je vodstvo kluba že sprejelo njegov program priprav in seznam predvidenih okrepitev.

Po izjemno turbulentni polsezoni na klopi Crvene zvezde ste drugi na srbskem prvenstvu, medtem ko ste izpadli v četrtfinalu pokalnega tekmovanja, od evropske scene pa ste se poslovili že na začetku sezone. Kako ocenjujete vaše igre in rezultate?

Glede na vse, kar se je dogajalo, na ogromno težav, ki jih ima klub zaradi dolgov, na razmere, v kakršnih smo delali, smo na koncu še relativno dobro končali ta del sezone. Moštvo sem prevzel, ko je bilo že delno formirano. Nismo imeli najbolj srečne roke pri izbiri centralnih štoperjev. To je naša največja pomanjkljivost. Ob tem pa je desni bočni, sicer reprezentant Črne gore, dal zahtevek za prekinitev pogodbe zaradi neizplačila plač, tako da bomo morali verjetno iskati nov obraz tudi za to mesto, saj ne moremo ostati le z enim. Če hočemo biti na koncu pred Partizanom, se bomo morali okrepiti na teh položajih. Na mojem seznamu želja je še defenzivni vezist, a to ni prioriteta. Najprej moramo rešiti obrambno vrsto.

To je verjetno najbolj nora polsezona v vaši trenerski karieri. Kaj vam je dala in kaj vzela?

Natanko tako. To lahko potrdim brez kakršnih koli pomislekov. Vse si zapisujem, da ne bi pozabil kakšne podrobnosti. Vse skupaj bom spravil v neko obliko, da bom lažje obujal spomine. Prijatelj iz nogometnih krogov mi je v šali dejal, da grem lahko po teh izkušnjah v Beogradu delat tudi v okolje, kjer padajo bombe, pa tega sploh ne bi zaznal. To, kar doživljam kot trener Crvene zvezde, je neprimerljivo s tistim, kar sem počel prej. Spoznal sem veliko novih stvari, od načina komuniciranja do vodenja velikega kluba, neprestanega pritiska, pomembnosti dela, ki ga opravljam. Tu odgovarjamo celi armadi navijačev, govorimo o večmilijonski populaciji, ki na vsakem koraku sprašuje, pričakuje in zahteva. Res sem se naučil veliko novega, predvsem o zadevah ob igrišču, ki grejo vštric s tako velikim klubom, kot je Crvena zvezda. Po drugi strani pa trpi moje zasebno življenje, ki ga v principu trenutno nimam. A to je sestavni del mojega posla, še naprej bom poskušal ostati motiviran za svoje delo.

Ste ob vseh težavah sploh lahko bili osredotočeni na svoje delo na igrišču?

Priznati moram, da včasih ni bilo prijetno. Sam sem se osredotočil le na delo na treningih in tekmah, nisem hotel izgubljati energije za druge strani. Pomembno je, da imaš podporo najbližjih ljudi tudi v zasebnem življenju, tako lažje premaguješ te težave. Večkrat sem se znašel v neugodnem položaju, a to je del nogometa in nekaj običajnega za tako velik klub, kot je Crvena zvezda. V slačilnici so se fantje držali našega dogovora. Nekateri starejši igralci, ki so že zaslužili nekaj v tujini, so mlajšim pomagali na različne načine, tudi finančno. Veseli me, da so fantje zdržali do konca jesenskega dela. Lahko se zgodi, da nas bodo zapustili še nekateri igralci. Po drugi strani se uprava kluba trudi, da bi uredila razmere. Morda ji bo uspelo s prodajo kakšnega igralca in bo tako na voljo nekaj denarja za poplačilo preostalih. V prestopnem roku je vse možno. Verjamem, da se bodo v vodstvu potrudili, saj smo v tej sezoni res blizu naslova prvaka.

Navijači pa ne popuščajo, ne glede na težke razmere zahtevajo lovorike.

Natanko tako, ne zanimajo jih te težave. Toda na tekmah dajejo tudi oni vse od sebe. Fantastični so, posebno na domačih tekmah. Seveda je neprijetno, ko se izgubi, ampak to tako in tako pričakuješ. Sicer pa imamo njihovo močno podporo. V srbski ligi se praktično nikjer ne počutimo kot gostujoče moštvo, saj naši navijači vselej preglasijo domače. Imajo strahovito željo po naslovu prvaka, to se čuti na vsakem koraku.

V kakšnih odnosih ste z vodstvom kluba, predsednikom Draganom Džajićem in drugimi? Kot smo lahko spremljali, ste imeli nešteto kriznih sestankov.

Ja, res je bilo ogromno sestankov. Z vsemi imam korekten odnos. Si pa želim, tako kot tudi vsi navijači, da bi bili vsi v vodstvu enotni, da bi gledali v isto smer. Pri tem gre na bolje, mislim, da so že pred tekmo s Partizanom sklenili dogovor, da se poenotijo. Tudi s predsednikom Džajićem, ki je legenda kluba, imam dober odnos. V pravem trenutku zna izraziti podporo moštvu in meni. Veseli me, da je tako.

Partizan je sicer trenutno vodilni, a tudi črno-beli imajo težave z dolgovi. Kje vidite prednost Crvene zvezde v tej sezoni pred največjim tekmecem?

Razmer v Partizanu ne poznam dobro in jih ne bi komentiral. Pri nas vlada izjemna želja po uspehu, lovoriki. Cela armada navijačev si srčno želi osvojitve prvenstva. Tako goreča je tudi želja pri starejših igralcih, ki so prišli iz tujine in bi radi tokrat res šli do konca. Na tej poti se pravzaprav ne ozirajo na pomanjkanje denarja in druge težave, ki nas spremljajo. V tej želji smo zelo homogeni. Morda bolj kot pri Partizanu, ki sicer ima določene zadeve utečene, ker je bil v minulih letih redno prvak. Toda če bomo v našem klubu homogeni na vseh ravneh, nam bo uspelo.

Kako ste zadovoljni s prispevkom slovenskega reprezentanta Nejca Pečnika, ki ste ga povabili v rdeče-beli tabor?

Nejc se je zelo hitro prilagodil na novo okolje, tako v socialnem kot tudi nogometnem smislu. Med navijači je celo eden izmed najbolj priljubljenih igralcev, kar je bila dobra podlaga, da se izkaže z igrami. Je pa lahko še bistveno boljši. Vidi se, da pol leta pred prihodom v Crveno zvezdo ni stalno igral v Sheffieldu, kar se pozna pri fizični pripravi. Tu je začel dobro, potem je padel v manjšo krizo, a se je potem spet dvignil. Zadovoljil je, v vsakem primeru pa je lahko še boljši.

Ali v slovenski ligi vidite še kakšnega igralca, ki bi ga zvabili v Beograd?

Seveda vidim. Z nekaterimi sem že govoril, z drugimi še bom v stiku. Ob mojem prihodu v Crveno zvezdo sem med drugim govoril z Markom Šulerjem, a ga takrat varšavska Legia ni hotela spustiti. Upal sem, da bi nas lahko okrepil pozneje, a zdaj nas je že prehitel Maribor. Ob tej priložnosti bi čestital Mariborčanom za uvrstitev v drugi del evropske lige. Vesel sem za njih, to je velika stvar. Morda v Sloveniji tega ne znamo pravilno oceniti in ni pravega odziva. Dosežek Maribora zelo spoštujejo tudi v Srbiji. Navsezadnje so bili Mariborčani tudi blizu uvrstitve v ligo prvakov. Pričakujem, da jim bo v kratkem uspelo tudi to.

Kako pa bi primerjali slovensko in srbsko ligo?

Priznati moram, da sem pozitivno presenečen nad razmerami v Srbiji. Tu je veliko dobrih ekip in odličnih igralcev, imamo ogromno težkih gostovanj. Tekme so bistveno bolje obiskane kot v Sloveniji. Medijska podpora nogometu je strašansko velika, tudi na televizijah ga spremljajo zelo podrobno.

Vodstvo Crvene zvezde je pred kratkim pozvalo k očiščenju srbskega nogometa zaradi številnih nepravilnosti in tudi nezaupanja do zveze. Bo ta poziv dal kakšen rezultat?

Poskušam se distancirati od tega, čeprav ne morem biti imun za to. Doživel sem, da je bila tekma pogosto prekinjena tudi za deset, petnajst minut. Zgodilo se je tudi, da smo tekme začeli z zamudo. Potem so jezni navijači, ki protestirajo proti tem in onim. Vse to seveda vidim in občutim, toda ne morem si privoščiti, da bi porabljal energijo še za to. V prvi vrsti sam ne morem ničesar spremeniti, in drugič, tukaj nisem zato, da bi krojil njihovo nogometno politiko, ampak moram doseči rezultat s Crveno zvezdo.

Zdaj bo sledil praznični počitek, že januarja pa priprave.

Ja, malce si bom odpočil, se odklopil od vsega, potrebujem nekaj časa zase. Priprave začnemo 10. januarja, del jih bomo opravili tudi v Kopru. Ne vem še, ali v prvem ali drugem delu, to bo odvisno tudi od vremenskih razmer.

Ne moreva mimo želja za novo leto.

V prvi vrsti vsem ljudem želim zdravja in iskrenosti. Stanje duha je pri nas očitno zašlo v slepo ulico. V nogometu pa si seveda želim osvojitve naslova prvaka s Crveno zvezdo.

Deli s prijatelji