PRVOLIGAŠ

Stavijo na mlade orle, za obstanek še okrepitve

Objavljeno 15. december 2017 12.36 | Posodobljeno 15. december 2017 12.36 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Triglava iz Kranja z mešanimi občutki gledajo na učinek v jesenskem delu sezone.

Predsednik Triglava Beno Fekonja z optimizmom zre v nadaljevanje prvoligaške sezone. Foto: Špela Ankele

LJUBLJANA – V pisarnah slovenskih nogometnih prvoligašev je nadvse živahno, medtem ko se igralci sproščajo na dopustu. Tako je tudi pri povratniku v elitno druščino kranjskem Triglavu, ki je po jesenskem delu sezone v Prvi ligi Telekom Slovenije na predzadnjem, devetem mestu; šest točk pred Ankaranom in dve za Aluminijem. Športni direktor in trener Siniša Brkić se izogiba medijskemu izpostavljanju, zato smo jesen analizirali s predsednikom Triglava Benom Fekonjo. »Pričakovali smo, da se bomo borili za obstanek. Glede učinka pa imam mešane občutke. Na posameznih tekmah bi lahko iztržili več, bilo je precej nihanj. No, pomembno je, da bomo na koncu prvenstva na osmem mestu, ki zagotavlja obstanek. Spet se je pokazalo, da precej bolje igramo proti najmočnejšim ekipam, ki igrajo boljši nogomet. Proti neposrednim tekmecem imamo težave, saj se postavijo zelo obrambno. Tako nam je včasih zmanjkala natančna zadnja podaja ali pa tudi nekaj sreče,« je prva ocena Fekonje, ki je po 10. krogu, ko so orli doma izgubili z Ankaranom (1:3), stisnil roko v slovo trenerju Tončiju Žlogarju, na trenerski stolček pa se je vrnil Brkić. »Pred sezono smo ocenili, da je Žlogar strokovno in osebnostno ustrezen mož za našo ekipo. Toda verjetno je med njim in moštvom manjkala tista iskrica, ki podžge igralce, da dajo več na igrišču,« je menjavo slikovito opisal šef bordo-belih.

Potrpežljivost z mladimi igralci

Med njimi tako rekoč ni tujcev (Vlado Šmit je že naturaliziran), v klubu se naslanjajo pretežno na domače igralce. »V naših prvoligaših niso pripravljeni potrpeti s fanti iz domače nogometne šole, zato dajo prednost izkušenim tujcem, od katerih takoj zahtevajo rezultate. Sprašujem se, kaj ti pomaga naslov mladinskega prvaka, če tega potem ne znaš unovčiti v članskem moštvu. Mi imamo denimo potrpljenje s 17-letnim Davidom Zecom, ki napreduje iz tekme v tekmo,« je pojasnil Fekonja, ki s strokovnim vodstvom že rešuje rubriko zimskih odhodov in prihodov igralcev. »Obetata se nam dva odhoda. Najbolj vroč je drugi strelec lige Matej Poplatnik. Nekaj naših mladih igralcev bo šlo na kaljenje v drugoligaša Zarico, ki je naš partnerski klub. Načrtujemo tudi tri ali štiri okrepitve v vseh linijah naše zasedbe. Trenutno nimamo primernega rezervnega vratarja, izkušeni branilec Darko Zec ima težave s poškodbami, potrebujemo ustvarjalnega vezista, v napadu pa bomo tudi morali zapolniti vrzel, če bo Poplatnik odšel,« je bil odkrit prvi mož gorenjskega Bayerna, ki je ponosen na nekaj več kot sto prodanih sezonskih vstopnic. Devet dvobojev v Kranju si je to jesen ogledalo 5950 gledalcev, torej v povprečju dobrih 600 na tekmo. Fekonja verjame, da bodo v prihodnje na tribune pritegnili še več ljudi s konstantnimi rezultati in stabilnim prvoligaškim statusom. Proračun za tokratno sezono se bo gibal med 600.000 in 800.000 evri, kar bi moralo zadostovati za obstanek med najboljšimi v Sloveniji. Selitev iz prve lige v drugo in nazaj je Kranjčanom počasi že dovolj. 



Dobrodelni triglavani

Triglav je z nogometnimi prijatelji iz Gorenjske v sredo pripravil dobrodelno tekmo, kjer je sodelovalo še devet klubov iz regije. Pri njih pretežno delujejo nekdanji igralci Triglava. Ob dogajanju na igrišču so zbirali hrano z daljšim rokom trajanja za Varno hišo in Materinski dom Gorenjske. Do božiča bo potekala dražba zanimivih nogometnih dresov. Zbrali so že 2300 evrov, pričakujejo, da se bo številka povzpela vsaj do 3500. Ta denar bo šel v socialni sklad kluba. Tako bodo lahko priprave in opremo zagotovili tudi igralcem, ki jim starši tega ne morejo.

 

Deli s prijatelji