DESKANJE Z VESLOM

Stati, hitro veslati in obstati!

Objavljeno 12. oktober 2015 21.40 | Posodobljeno 11. oktober 2015 23.59 | Piše: Jakica Jesih
Ključne besede: Deskanje z veslom

Deskanje z veslom oziroma supanje je v Sloveniji vse popularnejša oblika rekreacije, pridobiva pa tudi tekmovalni značaj. Manca Notar in Rok Puvar sta državna prvaka v športu, ki je tudi nekakšna alternativa surfanju.

Foto: Jakica Jesih

Prvo oktobrsko soboto smo lahko v Piranskem zalivu videli atraktivni prizor – 24 stoječih veslačev, ki so se udeležili drugega državnega prvenstva v deskanju z veslom. Gre za vse bolj priljubljeno športno-rekreativno aktivnost, morda bolj znano pod mednarodno kratico SUP (Stand Up Paddling), kjer se, stoje na deski, poganjamo z veslom in lastno močjo. Prvenstva se je zaradi zelo slabe vremenske napovedi, ki se sicer ni uresničila, udeležilo nekoliko manj tekmovalcev kot lani, a so bili nagrajeni z napeto tekmo na zahtevnem polju. V konkurenci naših najboljših suparjev sta naslov državnih prvakov ubranila Rok Puvar iz ŠD Keka ter Manca Notar iz ŠD Ujemi ravnotežje. Med mladinci je bil najhitrejši 14-letni Vid Oštrbenk, med mladinkami pa 11-letna Zala Vidmar.

»Deskanje z veslom se je začelo aktivno razvijati v 50. letih prejšnjega stoletja na Havajih. Supanje, kot to športno disciplino imenujejo slovenski navdušenci, je odlična alternativa surfanju, ko ni valov in vetra. Športno opremo sestavljata veslo in deska, poleg trde deske se v zadnjem obdobju, tudi iz povsem praktičnih razlogov pri transportu, uveljavlja napihljiva sup deska, ki prav tako spada v uradno tekmovalno opremo,« pove Barbara Medica Železnik iz ŠD Keka, ki je odprto državno prvenstvo v sodelovanju s Surf zvezo Slovenije organiziralo že drugič. Alan Železnik, predsednik društva in ljubitelj te športne discipline, dodaja, da »je zanimanje za supanje iz leta v leto večje tako med tekmovalci kot med rekreativnimi športniki«. Oboji so se pred slabim mesecem že zbrali v Piranskem zalivu na Piranji, ki so jo nekateri izkoristili tudi za trening pred pravkar končanim državnim prvenstvom. V skladu s pravili Surf zveze Slovenije in Mednarodne surf zveze (ISA) so se ga lahko udeležili tekmovalci s trdimi deskami predpisane dolžine pa tudi tekmovalci z napihljivo desko, napolnjeno z zrakom, ter tekmovalci z »allround« desko v obliki surf deske, ki ni smela presegati dolžine slabih štirih metrov.

Pet kilometrov manevriranja

Tehnično polje, dolgo 5 km, je potekalo ob obali pred pomorsko fakulteto, tekmovalci pa so morali spretno manevrirati med desetimi postavljenimi bojami. Kljub spretnosti smo bili priča kar nekaj padcem, ki pa pri supanju v varnem zalivu na srečo pomenijo le mokra oblačila in nekaj izgubljenih sekund. Po napetem tekmovanju je naziv državnega prvaka v moški kategoriji ubranil Puvar, državni podprvak je postal Tomaž Jensterle iz ŠD Ujemi ravnotežje, bronast pa Blaž Cof iz SUP kluba. V ženski kategoriji si je naziv državne prvakinje znova priveslala Manca Notar, druga je bila Neža Jarc iz SUP kluba, bronasta pa njena klubska kolegica Natalija Fon Boštjančič. Odprto prvenstvo mladink in mladincev je bilo na krajšem regatnem polju; med mladinci je zmagal 14-letni Vid Oštrbenk, med mladinkami pa 11-letna Zala Vidmar.

Škofjeločanka Manca Notar, naša najboljša suparka, ki tekmuje v ekipi legendarnega deskarja Robbyja Naisha, pod svoje okrilje pa jo je vzel tudi Red Bull, je po tekmi povedala: »Veseli me, da se tudi pri nas tekem udeležuje vedno več žensk, lepo je videti tudi zagreta mlada dekleta. V svetovnem pokalu je nivo tekmovanja seveda višji, konkurenca je močnejša, predvsem so močna dekleta iz Amerike in Avstralije. Na rekreativni ravni se s supanjem lahko ukvarja tako rekoč vsakdo, za tekmovanja pa je potrebnega zelo veliko treninga.« Naš najboljši supar je že nekaj let Mariborčan Rok Puvar, ki ga je v svojo dream team zasedbo najboljših 38 suparjev na svetu uvrstilo podjetje Starboard, znano po vrhunski surf in sup opremi. »Ta tekma je bila tehnično najzahtevnejša v sezoni, saj je vsebovala kar 50 obratov, na katerih se lahko dodobra premeša vrstni red. Naslov sem pričakovano ubranil kljub slabši formi ob dolgi sezoni, ki poteka že od aprila. Naslednji teden me čaka formalni nastop na državnem pokalu, na katerem je letos tekmovalo prek sto tekmovalcev. Cilja za naslednjo sezono sta preboj med najboljše tekmovalce v Evropi in nastop na svetovnem prvenstvu,« je povedal vodilni tudi v slovenskem pokalu.
 

Deli s prijatelji