KOŠARKAR

Starši so želeli, 
da igra za Bosno

Objavljeno 09. november 2014 23.05 | Posodobljeno 09. november 2014 23.06 | Piše: D. P.

Mladi košarkar Imran Polutak je nadvse obetavni center Krke.

Imran Polutak se bori za naklonjenost trenerja Aleksandra Džikića. Foto: Drago Perko

Ni ga junaka, ki bi na košarkarski klopi postal igralec. Tega se zavedajo tudi v Novem mestu, v KK Krka računajo na 18-letnega in 209 centimetrov visokega centra Imrana Polutka, ki je od letošnjih priprav član prvega moštva sedemkratnih državnih prvakov. Debitiral je pred mesecem in pol na turnirju Novo mesto Cup 2014. »Mlad sem, čakal sem priložnost. Priznam pa, da sem imel precej treme, zdaj je že bolje,« pripoveduje Polutak.

Fant je po rodu iz Brčkega, a se je rodil v Švici. »Tja so starši bežali, ker se je v BiH začela vojna. Rodil sem se v tujini, po dveh letih smo se vrnili domov.« Ko je zrasel, so ga v šoli hitro opazili in zapisal se je košarki. Agent ga je nato pripeljal v Slovenijo, mineva že njegovo tretje leto v Novem mestu.

Prejšnje leto se je kalil v mladinski ekipi pri Teu Hojču, danes nad njim bdita trener članov Aleksandar Džikić in trener mladincev Vladimir Anzulović. S svojo vlogo v moštvu si ne beli glave, zaveda pa se, da mu ne bo nič podarjeno. Tako je pač pri trenerju Aleksandru Džikiću. »Zavedam se tega. Moja naloga je, da si vsako minuto priborim na treningu,« pripoveduje in razkrije, kaj se od njega pričakuje: »Da skačem, tečem in se borim.« Sliši se preprosto, a ni vedno lahko.

Odločil se je za BiH

Z igrami v mlajših klubskih selekcijah je opozoril nase, nanj so postali pozorni tudi vodilni pri Košarkarski zvezi Slovenije. Imrana so nagovarjali, da bi postal slovenski reprezentant. Na koncu se je odločil za BiH in zanjo odigral že dve mladinski evropski prvenstvi – lani je v B-diviziji povprečno dosegal po 11,4 točke in 5,2 skoka, letos med evropsko elito v A-diviziji 9,4 točke in 3,8 skoka. »Starši so želeli, da igram za domovino. Saj veste, patriotizem,« pove, zakaj se je nazadnje odločil za dres svoje očetnjave. V Novem mestu se je dobro znašel, tekoče govori slovensko, največ pa se druži z rojakom Jasminom Hukićem.

Deli s prijatelji