V NOVI SVET

Stara celina ZDA soli košarkarsko pamet

Objavljeno 10. avgust 2014 10.48 | Posodobljeno 10. avgust 2014 10.48 | Piše: Marko Uršič

»Moj sistem vodenja moštva prilagajam igralcem. V Evropi trenersko ne moreš preživeti, če igralce vodiš le na en način,« je zaključil David Blatt.

Neven Spahija bo v novi sezoni deloval pri jastrebih iz Atlante. (Foto: Arhiv SN)

LJUBLJANA — Košarko so izumili v Ameriki? No, izumitelji tega športa so se utrudili in po košarkarjih z vsega sveta v ligo NBA zdaj uvažajo tudi pamet. David Blatt je ameriški Jud iz predmestja Bostona in v trenerskem svetu nadvse cenjeno ime. Po izkušnjah vodenja igralcev v Rusiji, Izraelu, Grčiji, Turčiji in Italiji pa bo v novi sezoni glavni trener kluba Cleveland Cavaliers. »Ljudje so me spraševali, ali se bojim trenerskega dela v NBA, menijo, da vstopam v prevelike čevlje. Sem judovski Američan, ki je kar vkorakal v staro Sovjetsko zvezo in osvojil evropsko prvenstvo. Kar se tiče košarke, česa se imam za bati?« se svoje kakovosti zaveda Blatt. V zadnji sezoni je s telavivskim Maccabijem presenetljivo postal evropski klubski prvak v evroligi, kot trener ruske reprezentance pa je na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu pobral bronasto odličje.

Deset milijonov razlogov

»Žena mi je že leta govorila, da sem ustvarjen za trenersko delo v NBA in da se premalo cenim. Zato moram tokrat res poskusiti. Edini pravi neuspeh v življenju je, če česa sploh ne poskusiš,« še dodaja 55-letni Blatt, čigar sin Tamir je organizator igre v izraelski mladinski državni vrsti. Blatt naj bi v Clevelandu za tri sezone dela dobil deset milijonov dolarjev, mora pa dvigniti moštvo, ki ni bilo v končnici lige NBA že štiri leta; kavaliriji so v treh sezonah zamenjali prav toliko trenerjev. »Moj sistem vodenja moštva prilagajam igralcem. V Evropi trenersko ne moreš preživeti, če igralce vodiš le na en način,« je zaključil David Blatt.

Neven Spahija je stari znanec slovenskih košarkarskih dvoran. Šibeničan je bil najprej pomočnik pri Union Olimpiji, nato pa je s Krko delal čudeže, tudi na evropskem parketu. Po novem pa je, z dveletno pogodbo, pomočnik glavnega trenerja Mika Budenholzerja pri NBA-moštvu Atlanta Hawks. Enainpetdesetletni Hrvat ima veliko izkušenj, poleg jasno zagrebške Cibone še iz Litve, Turčije, Rusije, Italije, Izraela, vodil je prav Blattov Maccabi, in Španije, bil je tudi na čelu hrvaške reprezentance. Je pa zanimivo, da so Nevena Spahijo med sezono povezovali z bodočim delom pri prvaku lige NBA San Antonio Spurs.

Messina in Hammonova

A ostroge niso počivale in so glavnemu trenerju Greggu Popovichu kot pomočnika pripeljale Italijana Ettoreja Messino. Tudi ta ima na tone izkušenj: kot trener je štirikrat osvojil evroligo, nazadnje je vodil moskovski CSKA. Zanimivo je, da je bil 54-letni Italijan v sezoni 2011/12 trenerski svetovalec pri Los Angeles Lakers. »Messina je nekdo, od katerega se lahko vsi kaj naučimo,« novo pridobitev hvali Popovich.

V NBA vstopajo tudi ženske. Becky Hammon, šestkratna udeleženka tekme vseh zvezd ženske NBA, je zaradi poškodbe kolena končala kariero in bo po novem kot pomočnica v trenerskem moštvu San Antonia. Razumljivo, Hammonova je zadnjih osem sezon kot košarkarica preživela v klubu San Antonio Stars. Becky Hammon pa ni prva ženska v trenerskem ustroju lige NBA; to je bila že Lisa Boyer v sezoni 2001/02 pri Cleveland Cavaliers. »Vem, da bom pod velikim stresom, pripravljena sem, da bom obravnavana tako kot vsak drug pomočnik trenerja,« pravi Becky Hammon, ki je bila za časa dejavne poti tudi članica ruske državne reprezentance.

Deli s prijatelji