SVETOVNO PRVENSTVO

Srebro za Slovenijo

Objavljeno 05. junij 2016 15.28 | Posodobljeno 05. junij 2016 15.28 | Piše: STA, K. K.

Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta bila med dvojci druga, Vid Debeljak pa je v kajaku priveslal do brona.

Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta bila med dvojci druga.

BANJALUKA Spustaši na divjih vodah so z atraktivnim nočnim finalom sprinta na divjih vodah končali posamične nastope na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah v Banjaluki. Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta bila med dvojci druga, Vid Debeljak pa je v kajaku priveslal do brona.

Po kolajni Žnidaršiča in Žganjarja ter ekipe kajakašev v klasičnem spustu so Slovenci dve kolajni osvojili še v posamični tekmi sprinta na divjih vodah. Žnidaršič in Žganjar sta nadaljevala tradicijo osvajanja kolajn na največjih tekmah in tokrat svojo zbirko obogatila s srebrom. Nekdanja svetovna prvaka v sprintu na divjih vodah sta bila druga tudi na lanskem svetovnem prvenstvu na Dunaju.

»Rekla sva, da morava iti na polno. Do prvih valov sva želela ujeti pravi tempo, da se pripraviva na valove, potem pa odpreti vse, kar je bilo. To sva tudi prikazala,« je taktiko nastopa razkril Žnidaršič. Nova svetovna prvaka Quentin Dazeur in Stephane Santamaria iz Francije sta bila od slovenskega dvojca hitrejša le za 41 stotink sekunde. Tudi tretje mesto je odšlo v Francijo, priveslala sta si ga Tony Debray in Louis Lapointe. To je druga kolajna s prvenstev na reki Vrbas za Žnidaršiča in Žganjarja. Lani sta na evropskem prvenstvu v sprintu osvojila bron.

V finalu dvojcev sta veslala tudi Simon Hočevar in Maks Frančeškin ter zasedla 7. mesto. Simon Hočevar je veslal tudi v finalu kanuistov, kjer je bil 10. Zmagal je Čeh Ondrej Rolenc, pred Nemcem Normenom Webrom in še enim Čehom Vladimirjem Slanino.

Tako kot na lanskem svetovnem prvenstvu je Debeljak priveslal do bronaste kolajne. Ta ima letos še večjo težo, saj še prejšnji teden ni bilo jasno, ali bo kajakaš tacenskega kluba na tem svetovnem prvenstvu sploh lahko tekmoval. V spomladanskem obdobju se je namreč ubadal z resnimi zdravstvenimi težavami, zaradi katerih je bil njegov nastop ogrožen. »Še sam sem presenečen. Ob vsem, kar se mi je dogajalo v zadnjem mesecu, sem presrečen nad doseženim rezultatom. Res sem vesel,« je dejal Debeljak.

Tik za Debeljakom, na četrto mesto, se je uvrstil Nejc Žnidarčič, ki je pred prvenstvom upal na naslov svetovnega prvaka, a je v močni konkurenci za dvajset stotink sekunde zgrešil kolajno. Serijski zbiralec kolajn z največjih tekmovanj je bil po koncu tekme razumljivo razočaran: »Razočaran sem, saj sem naredil dve veliki napaki, ki sta me stali medaljo. Jutri je nov dan in poskušali bomo osvojiti novo kolajno v ekipni tekmi.«

Za velik uspeh je v konkurenci kajakašev poskrbel Belgijec Maxime Richard, ki je naslovu svetovnega prvaka v klasičnem spustu na istem prvenstvu dodal še naslov prvaka v sprintu na divjih vodah. Francoz Paul Graton je bil drugi. V finalu je veslal tudi Anže Urankar, ki je osvojil 12. mesto.

Prvenstvo se bo danes zaključilo z ekipnimi tekmami v sprintu na divjih vodah, že prihodnji teden pa spustaše na divjih vodah čakata prvi dve tekmi svetovnega pokala, ki bosta v Celju.

Deli s prijatelji