FINALE

Srčni železarji nagrajeni, zmaji 149 minut brez gola

Objavljeno 06. april 2016 10.09 | Posodobljeno 06. april 2016 10.09 | Piše: Rok Tamše

V finalu DP v hokeju Sij Acroni Jesenice proti Telemach Olimpiji vodi z 2:1 v zmagah.

V tretji finalni tekmi smo videli trd boj s številnimi zgrešenimi priložnostmi za zadetek. Foto: Jože Suhadolnik

Jesenice gorijo, pa ne dobesedno. Hokejsko središče so namreč temeljito razgreli aktualni hokejski prvaki, igralci Sij Acroni Jesenic, ki so v tretji finalni tekmi državnega prvenstva v ljubljanski Hali Tivoli zmagali po izvajanju kazenskih strelov z 1:0 in v seriji povedli z 2:1 v zmagah. Ker je bilo tako po rednem delu kot po petminutnem podaljšku 0:0, so pristopili k loteriji kazenskih strelov. Oba vratarja, Olivier Roy in Žan Us, sta zadržala vrhunsko raven tudi po 65 minutah igre, obranila po sedem strelov, v osmi seriji je bil uspešen jeseniški kapetan Miha Brus, domačemu kapetanu Alešu Mušiču pa je Us preprečil zadetek. Več sto navijačev rdečih je z razlogom ponorelo od veselja. Jeseničanom do ubranitve naslova prvaka manjka le še ena zmaga, četrta tekma pa bo jutri, v četrtek, 7. aprila, ob 19.30 v Podmežakli.

Ljubljančani sicer nimajo časa, da bi objokovali in preveč jezno analizirali vse zgrešene priložnosti ob terenski premoči (razmerje v strelih je bilo kar 46:18 za zmaje), po drugi strani pa se morajo trener Bojan Zajc in njegovi napadalci pošteno zamisliti. Telemach Olimpija je namreč prvo finalno tekmo v Tivoliju dobila s 3:1, takrat je tretji zadetek dosegla v 36. minuti. Na drugi tekmi v železarskem mestu zmaji niso dosegli gola, izgubili so z minimalnim izidom 1:0 po rednem delu tekme. V tretjem dvoboju zeleno-beli spet niso zatresli mreže Gorenjcev. Olimpija torej ni dosegla zadetka kar 149 minut!!! »Igrali smo zelo dobro tekmo. Glavo gor, daleč od tega, da bi bilo že konec prvenstva. V starih časih smo zaostajali že z 0:3, pa smo obrnili rezultat. Imajo prednost, a odločilo se bo na ledu. Pričakujem našo enako igro in ni hudič, da ne bomo dosegli kakšnega gola. Tokrat je bilo vse, od borbe, akcij, strelov, manjkala je samo pika na i in na žalost ekipa, ki da več golov, zmaga. Ekipi pa nimam česa očitati,« se je pred novinarji tolažil trener zmajev Bojan Zajc.

Jeseniški strateg Dejan Varl je bil kljub zmagi razumljivo samokritičen: »Naša igra ni bila tako disciplinirana kot na Jesenicah, preveč smo izgubljali plošček, Olimpija je dobro zapirala nevtralno tretjino. Imeli smo kar srečo, to smo prebrodili, potem pa smo se v nadaljevanju preveč zapletali. A če si res želiš, te spremlja tudi sreča. Na koncu smo zdržali, kazenski streli pa so loterija. Zdaj se je treba umiriti in se pripraviti na naslednjo tekmo.« Njegov varovanec Tadej Čimžar je poudaril vlogo čuvajev mreže: »Vsi smo si želeli zmagati v gosteh, vedeli smo, da moramo eno tekmo dobiti v Ljubljani, če hočemo postati prvaki. Danes je bila tekma vratarjev, igrali smo trdo, obrambno, kar je rezultat pokazal. Na koncu pa loterija kazenskih strelov. Odločala sta vratarja, ki sta res na visoki ravni.«

Napadalec Telemach Olimpije Žiga Pešut se je obregnil tudi ob pravila v finalni seriji: »Ni tako hud poraz, boljši smo bili vso tekmo in sprožili več strelov na vrata. Samo vprašanje časa je, kdaj nam bo steklo, in takrat bomo zadeli. Ko bo padel prvi zadetek, bo to to. Po kazenskih strelih pa se odloča samo kakšna divja liga, finala pa več kot očitno nikjer ne odločajo penali, ampak podaljšek do zlatega gola. A ne bomo iskali izgovorov, bili smo boljši, v četrtek je nova tekma.« Za dokaz, da so resnično boljši, bodo Ljubljančani morali začeti zabijati gole. Po dolgih 149 minutah strelskega posta.

Tudi župan Janković na hokeju

Šele v finalu državnega prvenstva se je prebudilo tudi ljubljansko občinstvo. Na prvi in tretji tekmi v Tivoliju je bilo po 2500 gledalcev. Nazadnje je bil v hokejskem hramu tudi župan Zoran Janković, ki ga je spremljal predsednik Telemach Olimpije Marko Popovič. Janković je celotno tretjo tretjino, podaljšek in izvajanje kazenskih strelov spremljal kar ob ogradi za vrati. Med drugim je od blizu videl osem zapravljenih kazenskih strelov zeleno-belih, tudi zadnjega od domačega kapetana Aleša Mušiča, ki je pomenil zmago Sij Acroni Jesenic.

Deli s prijatelji