KOŠARKARSKA VOJNA

Srbi bežijo iz lige ABA, Slovenci bi s štirimi

Objavljeno 10. junij 2015 09.27 | Posodobljeno 09. junij 2015 23.13 | Piše: Drago Perko

Košarkarska vojna med Fibo, evroligo in ligo ABA se še zaostruje.

Pri slovenskem prvaku Tajfunu še ne vejo, ali bodo igrali v ligi ABA. Foto: Drago Perko

Vremenu primerno, vroče torej, je še naprej na evropskem košarkarskem zemljevidu, kjer ne pojenja boj med Fibo, evroligo in ligo ABA. Vrhunec naj bi dogajanje doseglo 18. junija, ko bo zasedalo glavno operativno telo Fibe. Pri svetovni košarkarski organizaciji so prepričani, da bodo zlepa ali zgrda do omenjenega datuma rešili razmere na Balkanu in utišali ligo ABA, ki so jo za blaginjo košarke na Balkanu postavljali tudi Slovenci, slovenska podjetja pa so več kot 10 let podpirala ta projekt. Fiba mu zdaj napoveduje neslaven konec.

Srbi menjajo stališče

Če se to ne zgodi, bodo sankcije na svoji koži občutile košarkarske zveze, Fiba bi najraje kar suspendirala članske reprezentance. Selektor Srbije Saša Đorđević v ta grozilni manever Fibe ne verjame. Zato pa so bolj prestrašeni njegovi rojaki. Med šestimi košarkarskimi zvezami z območja eks Jugoslavije je najglasnejša prav srbska. Njen predsednik Dragan Đilas je včeraj napovedal, da bodo štirje srbski klubi danes izstopili iz lige ABA ter se uklonili pritisku Fibe. »Zaradi nerazumevanja Fibe smo prišli v situacijo, da izberemo pot, ki bo imela manj negativnih posledic za nas. Klubi so pripravljeni, da naredijo vse, da ne bi Fiba suspendirala srbske članske reprezentance s prihajajočega evropskega prvenstva. To pa pomeni, da bodo klubi zapustili ligo ABA,« je bil jasen Đilas v pogovoru za srbski portal MozzartSport. Prvi mož srbske košarke je prepričan, da se ne morejo uresničiti črne napovedi evrolige, ki bo v novi sezoni dovolila nastop le ekipam, ki bodo nastopale v ligi ABA. »Nihče nima pravice, da Crveni zvezdi vzame tisto, kar si je zaslužila na parketu z rezultati,« je Đilas okrcal jasno stališče evrolige in Uleba.

Od Tajfuna do Heliosa

Medtem ko Srbi bežijo iz lige, bi v regionalno tekmovanje radi kar štirje slovenski klubi! Krka in Tajfun sta si to pravico priigrala z uvrstitvijo v domačem državnem prvenstvu, Union Olimpija in Helios pa se za vozovnico v regijo še borita. Vse je odvisno od novega državnega prvaka iz Šentjurja, ki se mora do 20. junija odločiti, ali bo v ligi igral. Po sestanku z vodstvom regionalne lige je jasno, da dvorana v Podčetrtku ni primerna, Tajfun bi se regiji in domovini predstavil v Celju, ki je nedaleč od Šentjurja. Ob tem bodo morali v Tajfunu zagotoviti tudi finančna sredstva, vsaj pol milijona evrov bodo potrebovali za nastop na regionalni ravni. Če se Tajfun odpove nastopu, naj bi vabilo, brezplačno torej, pripadlo Union Olimpiji. Podobne ambicije po igranju v regiji pa imajo tudi v domžalskem Helios Suns, kjer so sklenili še pogodbi z Janom Močnikom in Luko Vončino, pred tem pa v svojo sredo pripeljali Đorđeja Lelića, Željka Zagorca, Travisa Cohna in Sima Atanackovića. Domžalčanom je tudi jasno, da bodo morali za vabilo plačati, cena pa se giblje med 100.000 in 130.000 evri. V tem primeru bi bil Helios tretji slovenski klub v ligi ABA. Seveda, če bo še sploh obstajala...

 

Pogovarjajo se...

»Na Košarkarski zvezi Slovenije smo s klubi na temo regionalne lige v rednih stikih. Tako se bomo v naslednjih dneh z njimi tudi sestali in bodo določene zadeve bolj jasne,« so nove aktivnosti napovedali tudi na Košarkarski zvezi Slovenije.

 

Deli s prijatelji