ŠPORTNE IGRE

Športna Evropa na svoj rob

Objavljeno 05. junij 2015 12.12 | Posodobljeno 05. junij 2015 12.12 | Piše: Marko Uršič

Naslednji petek bodo v Bakuju odprli prve evropske športne igre.

Bakujski olimpijski stadion za uvodne evropske igre Foto: baku2015.com

Ker slovenski športniki na olimpijskih igrah prihodnje leto nočejo nastopiti v turističnem slogu, vsi že prelivajo znoj za brazilski Rio de Janeiro. Vmes pa so si funkcionarji izmislili evropske igre in jih posadili tja, kjer se cedita nafta in plin. Azerbajdžanski Baku bo od 12. do 28. junija športno središče stare celine, če Azerbajdžan sploh spada v Evropo, v dvajsetih športih pa bo nastopilo več kot šest tisoč športnikov iz 50 držav oziroma nacionalnih olimpijskih komitejev. Prisotna bo denimo Srbija, prvič tudi Kosovo. Sicer pa so Evropejci že zastareli, zdaj le oponašajo že obstoječe azijske, panameriške in vseafriške igre.

Od 20 športov na sporedu je 16 olimpijskih, košarko bodo igrali v različici tri na tri, nogomet bo na mivki, tu pa bosta tudi dve neolimpijski športni panogi, ruska borilna veščina sambo ter gimnastika v aerobni in artistični obliki. V dvanajstih športih se bodo delile tudi olimpijske vozovnice za deželo sambe in nogometa. Evropske igre so dobro pokroviteljsko pokrite, Coca Cola, razumljivo British Petroleum, Tissot, McDonald's so tu, malha operativnega proračuna iger pa je 820 milijonov evrov. Tile Azeri imajo denar, podobno kot Katarci za rokometno svetovno prvenstvo so denimo plačali potne stroške sodelujočih reprezentanc, bivali pa bodo tako kot na olimpijadi – v vasi. Tudi hrana bo brezplačna, torej bo jedilni list zaradi različnih okusov obsežnejši kot v elitni restavraciji. Pri vsem pa gostitelji le posnemajo plačilni sistem Mednarodnega olimpijskega komiteja, pa še denar imajo.

Debevec novinec na EI

Slovenija bo imela v Azerbajdžanu 83 športnikov in športnic. »Verjamem, da bo dogodek organizacijsko odlično izpeljan. Najeli so izkušene kadre, infrastruktura pa tam ni težava, saj imajo finance. V nekaterih športih pričakujemo zelo ostro konkurenco, spet drugi bodo zastopani manj kakovostno. Razlog za to je, da so to prve evropske igre in težko je bilo uskladiti koledarje. A pomembno je, da bodo tam zastopani tudi manj kakovostno zasedeni športi,« pravi Blaž Perko, namestnik generalnega sekretarja za področje športa pri Olimpijskem komiteju Slovenije. »Imeli bomo zelo močno ekipo v judu, nastopili bodo Lucija Polavder, Tina Trstenjak, Ana Velenšek, Vlora Beđeti, Petra Nareks, Rok Dragšič, Matjaž Ceraj, Gregor Brod. Tudi v tekvondoju imamo svoje adute, denimo Franko Anić, v namiznem tenisu Bojana Tokića, strelci bodo nastopili v najmočnejši zasedbi z Rajmondom Debevcem na čelu, tu bosta tudi Boštjan Maček in Živa Dvoršak. Čim višje bodo hoteli tudi telovadec Sašo Bertoncelj pa košarkarji v 3 x 3 in še kdo. Nekateri športniki so dali prednost tekmovanjem, ki štejejo za točkovanje za nastop na olimpijskih igrah, kar na OKS seveda razumemo,« je dodal Perko, nekdanji reprezentant v ragbiju, ki bo v različici s sedmimi igralci naslednje leto olimpijski šport.

V Bakuju, v starem perzijskem jeziku pomeni mesto, ki ga šiba veter, bodo imeli mladi slovenski plavalci kar mladinsko EP, kaj pa lahko storijo (Blaža Klemenčič) tudi tekmujoči v gorskem kolesarstvu, triatlonu in kolesarstvu, kjer bodo vozili Luka Mezgec, Kristjan Koren, Matej Mohorič in Matej Mugerli.

Deli s prijatelji