SELEKTOR

Sporočilo iz Srbije: šjoru Božu se ne da več

Objavljeno 25. oktober 2013 09.19 | Posodobljeno 25. oktober 2013 09.19 | Piše: Drago Perko

Najdražji selektor slovenske košarkarske reprezentance v zgodovini dviguje prah.

Novopečeni dedek Božidar Maljković se žoga. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Vročica po evropskem prvenstvu se je polegla, za vnovičen dvig temperature na slovenski košarkarski sceni pa so poskrbeli Srbi. Kot poroča vplivni spletni medij B92, naj bi selektor Božidar Maljković pred dnevi zavrnil podaljšanje pogodbe s Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS). Po poročanju srbskih kolegov naj bi mu KZS ponujal novo, kar triletno sodelovanje, a ga je odbil, čeprav naj bi javnost, tako B92, in vsi reprezentanti želeli, da ostane. Šjor Božo naj bi na KZS poslal tudi pisno pojasnilo, da ga sodelovanje ne zanima (več).

Da nadaljnjega sodelovanja ne bo, je bilo jasno že kmalu po koncu evropskega prvenstva. Takrat je predsednik KZS Roman Volčič dejal, da je to možno le pod pogojem, da bi srbski strokovnjak znižal svojo letno plačo. Ker mu to, da dela pod (svojo) ceno, na stara leta ni treba, je jasno, da novega sodelovanja ne bo. Kljub tej realnosti je vest iz srbskih medijev šokirala vodilne ljudi na KZS. »Na kratko: nismo se še niti pogovarjali z Maljkovićem, niti dali ponudbe, niti prejeli kakršnega koli njegovega pisma,« je bil kar na twitterju jasen direktor reprezentanc Matej Avanzo, ki je v poznejšem telefonskem pogovoru potrdil, da o selektorju v tem hipu ne razmišljajo. To bo prišlo na vrsto šele konec leta.

Neuspešen pri novačenju in sestavi zasedbe

Poklicali smo v Los Angeles in Beograd. Na zahodni obali ZDA smo med sestankom v Oaklandu zmotili Radeta Filipovića, srbskega zastopnika in enega od šefov izjemno vplivne svetovne agencije BDA, ki zastopa Maljkovića. Ni bil zgovoren, prosil je za vprašanja po elektronski pošti, odgovora ni bilo. Nekoliko bolj zgovoren je bil Vladimir Dragutinović, ki je Filipovićev pomočnik in zastopnik za jugovzhodno Evropo. »Prvič slišim kaj takšnega,« je odvrnil Dragutinović, ki se je moral pred točnim pojasnilom posvetovati s svojim šefom Filipovićem.

Maljković je reprezentanco popeljal do 5. (2013) in 7. mesta (2011) v Evropi, kar je manj od pričakovanj, a v skladu s košarkarsko realnostjo in kakovostjo igralcev. S svojim delom je pripomogel k razvoju Mirze Begića, Zorana Dragića, Eda Murića in Gašperja Vidmarja, v formo pa je vrnil Domna Lorbka. Bolj neuspešen pa je bil Maljković pri novačenju in sestavi zasedbe, vseh najboljših mu ni uspelo pripeljati. Za uvod je Sanija Bečirovića označil za invalida, potem v reprezentanci ni bilo niti Bena Udriha, ne Saša Vujačića, težave so bile pri Erazmu Lorbku, ki ga ni znal prav nagovoriti in motivirati, da pride igrat za Slovenijo.

Kdo bo nasledil 61-letnega Maljkovića (pred dnevi je postal dedek), je težko napovedati. V tem hipu menda najbolje kotirajo delnice Jureta Zdovca, ki ima obilen kredit pri javnosti, prav tako je brez kluba (koliko časa še?), za nameček pa je njegov zastopnik prav Rade Filipović, ki ima pod svojim patronatom brata Dragić in Jako Lakoviča, pred tem pa je bdel nad karierama podpredsednika zveze Raša Nesterovića in Matjaža Smodiša.

Deli s prijatelji