PRIPRAVE NA SP

Spominja se incidenta s šahovnico

Objavljeno 21. avgust 2014 19.45 | Posodobljeno 21. avgust 2014 19.45 | Piše: Igor Đurović

Argentinski košarkarji se v pripravah na SP niso izkazali na turnirju v Beogradu.

Tudi v Španiji bodo nad Luisom Scolo naredili veliko prekrškov. Foto: Reuters

Luis Scola je z argentinsko košarkarsko reprezentanco konec preteklega tedna v Beogradu odigral dve tekmi na pripravljalnem turnirju pred svetovnim prvenstvom in ob osvojenem zadnjem mestu doživel boleča poraza tako z gostitelji kot s Portorikom. Turnir je osvojila Srbija, ki je bila v finalu boljša od Turčije z 79:64, na tekmi za tretje mesto pa je bila Argentina slabša od Portorika s 87:97; najboljši pri gavčih je bil ravno Scola s 16 točkami in 9 skoki.

A pri njem je bila v ospredju zgodba izpred 24 let iz njegovega Buenos Airesa. NBA-zvezdnik iz Indiana Pacers in olimpijski prvak z Argentino leta 2004 je bil tarča prisotnih novinarjev oba dneva, še posebno v soboto, ko so Srbi z izidom 85:67 gladko odpravili Argentino. Scola je namreč izjavil, da je leta 1990, ko je bil star 10 let, skrbel za čisti parket na tekmi finala SP v Buenos Airesu, ko je SFR Jugoslavija z Juretom Zdovcem v prvi peterki premagala Sovjetsko zvezo z 92:75. »Bil sem eden od fantičev, ki smo čistili parket in vse dneve prebijali v dvorani ter gledali tekme.« In seveda ni minilo veliko časa, ko ga je novinar Sportskega žurnala Predrag Sarić vprašal, ali se spominja incidenta s hrvaško zastavo s šahovnico, ki jo je Vlade Divac iztrgal iz rok enemu od navijačev. »Seveda,« je prikimal Scola.

»Slabi smo, kaj slabi, obupni«

Še najbolj pa je prisotne novinarje zatem presenetil, ko je iz torbe potegnil svoj mobilni telefon in pokazal fotografijo, na kateri se ga vidi v kotu dvorane. »Imam fotografijo s te finalne tekme. Pokazal vam jo bom, našel jo bom še pred koncem intervjuja, gotovo vam bo všeč,« se je pohvalil 34-letni argentinski krilni center in po nekaj sekundah pokazal mobitel, ki ga ni hotel izpustiti iz rok. »Ne morem vam poslati te fotografije, saj sem avtorju obljubil, da je le zame in interno uporabo, a me lahko fotografirate z aparatom. Seveda se spominjam Divca z zastavo. Tudi v njegovem dokumentarnem filmu (Nekoč bratje op. p.) sem se prepoznal, saj sem vse opazoval z vsega nekaj metrov oddaljenosti. Takrat mi ni bilo nič jasno in niti starši mi tega niso znali razložiti. A pozneje, ko se je v Jugoslaviji zgodilo, kar se je, sem zelo dobro razumel dogodek v času velikega slavja jugoslovanske reprezentance,« se je spomnil bradati Argentinec.

Luis Scola pa pred svetovnim prvenstvom seveda ni bil zadovoljen s slabo formo svoje reprezentance, ki bo v Španiji nastopila brez prvega zvezdnika Emanuela Ginobilija. »Slabi smo, kaj slabi, obupni. Nisem prepričan, da je Srbija res igrala tako dobro, ampak menim, da smo bili mi katastrofalni. Če bomo igrali na SP tako kot tukaj v Beogradu, bomo izgubili z vsakim nasprotnikom, ne glede na ime,« je pogovor sklenil 206 centimetrov visoki Luis Alberto Scola Balvoa.

Deli s prijatelji