EVROPSKO PRVENSTVO

Špik hoče finale na Adi

Objavljeno 29. maj 2014 10.24 | Posodobljeno 29. maj 2014 10.24 | Piše: Rok Tamše

Najboljši slovenski veslač Luka Špik napada visoko uvrstitev na evropskem prvenstvu v Beogradu.

Luka špik bo v enojcu glavni slovenski adut na EP v Beogradu. Foto: VZS

Beograd bo ta konec tedna kljub nedavnim strahotnim poplavam, ki so prizadele Srbijo, BiH in Hrvaško, gostitelj evropskega prvenstva v veslanju. Na Adi Ciganliji bo osem slovenskih čolnov, glavni adut pa bo Luka Špik v enojcu. Potem ko je na predlanskih olimpijskih igrah v Londonu z Iztokom Čopom z bronom končal bogati del kariere v dvojnem dvojcu, se je Gorenjec podal na pot vrhunskih uvrstitev v enojcu. Na lansko, poolimpijsko sezono nima lepih spominov, na osrednji tekmi, svetovnem prvenstvu, mu jo je zagodla poškodba hrbta. Na letošnjo sezono se je zavzeto pripravil, a z uvodnimi rezultati na regatah v Zagrebu in Beogradu ni najbolj zadovoljen. »Sezono sem hotel odpreti z dobrimi rezultati, a se mi ni izšlo najbolje. Upam na uvrstitev finale, to je moj cilj. Toda če bi v izjemno močni polfinalni skupini za malo zgrešil napredovanje, ne bi bil povsem razočaran. Najprej moram seveda opraviti dobro s predtekmovanjem,« je previden 35-letni Špik, ki ima težave z ohranjanjem ritma v drugem delu proge. »Težko rečem, v čem je problem, saj sem fizično dobro pripravljen. Pri 25 letih sem imel slabše rezultate na ergometru kot danes. Morda iščem prave občutke, saj se težko takoj pravilno odzovem, ko se mi poruši ritem veslanja. Hitro padem v krizo. Pomagalo bi mi več tekem, zato sem si pred kratkim pomagal s primerjavami s hrvaškimi veslači v Zagrebu. Prej sem imel lahko primerjave s Čopom, zdaj tega nimam več. Ampak vzrok mojih težav lahko tiči v tem ali pa tudi ne. Saj veste, da se vsi problemi začnejo in končajo v glavi, tako da...« se je namuznil naš prvi veslač, ki je željan dobrega rezultata ob prvem vrhuncu sezone, kjer bo imel zelo močno konkurenco, saj prihajajo vsi najboljši skifisti sveta, tudi legendarni Norvežan Olaf Tufte, svetovni prvak Ondrej Synek iz Češke in bronasti s svetovnega prvenstva 2013, Nemec Marcel Hacker. »Mislim, da se moram manj ukvarjati s pričakovanji, pa več z veslanjem,« je dodal Špik.

Močna konkurenca

Slovenske barve bodo poleg Špika v Srbiji branili še Aleš in Janez Zupan v dvojcu brez krmarja, Matej Rojec in Gašper Fistravec v dvojnem dvojcu, Matevž Malešič in Marko Bolha v lahkem dvojnem dvojcu ter v lahkem enojcu Rajko Hrvat.

»Od šestih posadk so se tri sposobne uvrstiti v finale A, oba enojca in dvojni dvojec. Konkurenca bo močna, prihod so napovedali tudi nekateri zvezdniki,« je dejal selektor slovenske izbrane vrste Miloš Janša. Evropsko prvenstvo so v lanski sezoni prvič prestavili na majski termin namesto jesenskega po koncu sezone, kar je bilo dobro sprejeto. Sicer bo vrhunec letošnje sezone svetovno prvenstvo na Nizozemskem konec avgusta.

Deli s prijatelji