OKTANSKO

Speedway Grand Prix: še en dan do VN Slovenije

Objavljeno 06. september 2013 17.36 | Posodobljeno 06. september 2013 16.44 | Piše: Borut Cvetko

Žagar bo jutri lovil prvo zmago, pa čeprav ne mara šampanjca.

Aleksander Čonda.

KRŠKO – Pisal se je lanski oktober, ko so se razveselila srca slovenskih ljubiteljev motošporta in predvsem spidveja, saj si je dirka za VN Slovenije, ki bo v soboto od 19.00 naprej v Krškem, ponovno priborila prostor na koledarju serije Speedway Grand Prix (SGP).

Po letu 2009, ko je Stadion Matije Gubca zadnjič gostil najboljšo spidvejsko petnajsterico, ki se vsako leto bori za naslov svetovnega prvaka, se bo svetovna elita na motorjih brez zavor v posavski prestolnici pomerila že devetič. Da je mera polna, imamo med najboljšimi na tej dirki kar dva slovenska predstavnika.

image
a:1:{s:11:"description";s:32:"Slovenski dirkač Matej Žagar. ";}

Matej Žagar. Foto: Mediaspeed

Ob Mateju Žagarju iz AMTK Ljubljana, ki je letos kot stalni voznik serije SGP v izvrstni formi in trenutno zaseda sedmo mesto v skupnem seštevku SP (kar dvakrat nas je razveselil tudi s končnim drugim mestom na dirkah za VN), bo za slovensko zastavo dirkal tudi Aleksander Čonda, 23-letni član ST Lendava. Čonda si je to čast, ki ga je doletela prvič v karieri, priboril z drugim mestom v letošnjem državnem prvenstvu Slovenije. 

Startno številko serije SGP bosta imela še Matic Voldrih iz AMTK Ljubljana in Denis Štojs, član AMD Krško, ki bosta na svojo priložnost na dirki čakala kot stezni rezervi.

Le dan pred uradnim treningom je svoj nastop odpovedal Rus Emil Sajfutdinov, zmagovalec zadnje dirke za VN Slovenije, ki se je teden pred dirko v Krškem poškodoval v končnici poljske profesionalne lige. »Še dan pred tem je vse kazalo, da bo simpatični Rus kljub vsemu dirkal v Krškem, saj je bil v oskrbi posebne Red Bullove švicarske klinike, ki je specializirana prav za podobne, adrenalinske poškodbe, na koncu pa se mu le ni izšlo,« je razložil direktor dirke Gregor Arnšek.

image
Žagar, Sajfutdinov in Gollob. Foto: Mediaspeed

S tem bo Sajfutdinov iz poškodovanih rok izpustil tudi priključek do Britanca Taia Woffindna, vodilnega v svetovnem prvenstvu, do katerega so ga tri dirke pred koncem sezone ločile le tri točke. 23-letni Woffinden, med drugim tudi najbolj tetovirani dirkač serije SGP, ima pred naslednjim zasledovalcem, Poljakom Jaroslawom Hamplom že 19 točk prednosti, kar se ob Britančevi letošnji formi in pripravljenosti motorjev zdi že skoraj neulovljiva prednost.

Toda spidvej je nepredvidljiv šport, dirkanje na dotik, ne le zgolj na milimetre, je pogosto razlog najrazličnejših padcev, zato bo na končno slavje Woffindna, ki ima sicer avstralske korenine, kljub temu treba še malo počakati. Bo pa z morebitnim naslovom primat najboljšega spidvejista na Otok vrnil po letu 2000, ko je to nazadnje uspelo Marku Loramu

image
Žagar v ospredju. Foto: Mediaspeed

Če torej ne bo večjih presenečenj, bo prvenstvo osvojil največji avtsajder, saj je bil Woffinden na stavnicah pred sezono in v vseh napovedih letošnjih rezultatov uvrščen vedno povsem na rep. Če ste torej pred slabim letom stavili nanj, se vam lahko po koncu sezone, ki se bo zaključila 5. oktobra v poljskem Torunu, obeta kar zajeten kupček denarja.

Le mesto bolje kot (morebitni) novi svetovni prvak je bil napovedovan naš prvak Matej Žagar, ki še vedno čaka tudi na svojo prvo zmago na dirkah za VN. Doslej je že šestkrat privozil v veliki finale in od tega petkrat stal na stopničkah. Ob letošnjih drugih mestih je bil po startu teh finalnih voženj, v poljskem Bydgoszczu in danskem Københavnu, nekaj časa celo vodilni. Prvič je moral premoč priznati Sajfutdinovu, drugič pa Avstralcu Darcyju Wardu.

image
Žagar pri izbiri številke. Foto: Mediaspeed

Kako bo tokrat v Krškem? »Seveda se bom zadovoljil le s stopničkami, če bi mi uspelo stopiti celo na najvišjo, pa še toliko boljše, a s tem se ne obremenjujem, zame je zdaj pomembno le, da zberem čim več točk na zadnjih treh dirkah in tako ostanem v seriji SGP,« je pred dirko povedal Žagar, ki je znan tudi po tem, da ne pije alkohola: »Še edino, kar le s slabim okusom nagnem k ustom, je šampanjec z zmagovalnih stopničk, upam, da bom kmalu okusil tudi tistega, ki je namenjen zmagovalcu dirke.«

Deli s prijatelji