SVETOVNO PRVENSTVO

Španija spet do konca?

Objavljeno 28. januar 2015 09.20 | Posodobljeno 28. januar 2015 09.21 | Piše: R. T.

V četrtfinalu SP ponovitev finala izpred dveh let: Španija – Danska.

Svetovni prvaki Španci so doslej na prvenstvu v Katarju dobili vseh šest tekem in nameravajo ubraniti naslov najboljšega moštva na planetu. Toda kljub zmagovitemu pohodu vseh le niso povsem prepričali. Nekdanji vratar hrvaške reprezentance Vlado Šola za Špance pravi: »Niso tako dobri kot pred dvema letoma. Posebno v osrednjem delu obrambe so šibkosti.« Že popoldne bodo lahko njegove besede na igrišču potrdili svetovni podprvaki Danci, ki jim to proti današnjim tekmecem ni uspelo v finalu prejšnjega SP. Ti so si na tem turnirju v predtekmovanju privoščili dva remija, že kar na začetku z Argentino in pozneje še z Nemčijo. V osmini finala so suvereno opravili z Islandijo, glede na njihovo pregovorno nepopustljivost pa bi Mikkel Hansen in druščina prav lahko zagrenili življenje šampionom z Iberskega polotoka. Če se bo Slovenija uvrstila v polfinale, bo naletela ravno na zmagovalca tega dvoboja.

Nemčija je prišla na svetovni zbor najboljših naknadno, s posebnim povabilom Mednarodne rokometne zveze (IHF). V domovini zdaj vsi sanjajo o reprizi zmagovitega pohoda nogometašev lani na SP v Braziliji. Takrat je le peščica verjela, da bi elf lahko prišel do konca, zdaj pa že večina verjame v mali čudež, za katerega bi lahko izbranci islandskega trenerja Dagura Sigurdssona (tega celo kličejo Handball Jogi; po selektorju nogometašev Joachimu Löwu, ki ima ta vzdevek) poskrbeli z morebitno osvojitvijo kolajne. To bo hudičevo težka naloga, saj se bodo v četrtfinalu morali pošteno stepsti z izbrano vrsto gostiteljev prvenstva. Na strani Katarja bi lahko bili tudi sodniki, v krovni organizaciji je pač vsem jasno, koliko denarja so Katarci prispevali za to tekmovanje in rokomet nasploh. Po drugi strani je za Nemčijo brez velikih zvezdnikov že dosedanji dosežek nad vsemi pričakovanji.

Sicer še neporaženi Hrvati so se v osmini finala do konca tresli za zmago (26:25) proti Braziliji, zato je južnim sosedom jasno, da bodo morali v četrtfinalu odigrati najboljšo tekmo na turnirju, če želijo preskočiti še Poljake. Hrvaški selektor Slavko Goluža je prepričan, da bo moštvo precej boljše kot proti Brazilcem, kjer je le malo manjkalo, pa bi se pošteno opekli. Tudi zdaj se pri kockastih najbolj bojijo preveč ležernega pristopa v igri, a bo to malo verjetno že zaradi fizično izjemno močnih Poljakov, ki so v četrtfinalu zmleli Švede (24:20). Kavboji, kakršen je vzdevek hrvaških rokometašev, se po malem zanašajo tudi na dober izkupiček v dvobojih s Poljaki (v šestih tekmah pet zmag in poraz). Toda ti so še posebno nabrušeni, saj je še živ spomin na lansko evropsko prvenstvo, kjer so jih Hrvati premagali v zadnji tekmi drugega dela turnirja in se tako uvrstili v polfinale. Se jim bo uspelo maščevati?

Deli s prijatelji