PARKET

Sončni mrk na domžalskem nebu

Objavljeno 18. november 2015 14.52 | Posodobljeno 17. november 2015 22.17 | Piše: D. P.

Preobremenjeni košarkarji Helios Suns ne svetijo in ne grejejo.

Foto: KK Helios

Domžalčani so ambiciozno začeli novo košarkarsko sezono. Ker jih svetovna košarkarska zveza Fiba poleti kljub obljubi ni hotela v svoje tekmovanje, so si naredili lastno ligo in dali priložnost klubom iz Avstrije, Hrvaške, Slovenije in Slovaške, da nabirajo mednarodne izkušnje. Ob vsej tej širokogrudnosti se je Helios Suns ob bankrotu romunske ekipe Temišvar usmilila še Fiba in jim dala mesto v 55-članskem tekmovanju pokala Fiba. To je bilo veselja v taboru Domžal, ki se je čez noč znašlo v kar štirih vzporednih tekmovanjih: ligi Telemach, pokalu Spar, Fibinem pokalu in regionalni srednjeevropski ligi. To je bil očitno za na novo sestavljeno ekipo prevelik zalogaj. S takšnim ritmom bi se težko kosala tudi uigranejša in kakovostnejša vrsta, kot so Heliosova sonca.

Danes smeha v Domžalah ni, tudi gledalci kljub dejavni klubski marketinški politiki čakajo na boljše izide, čeprav jih igralci v tem hipu najbolj potrebujejo. Trener Gašper Okorn in košarkarji so prepričani, da bodo kmalu v zmagovalni seriji. Moštvo je bilo lani na koncu domače sezone pravi hit, v polfinale je prišlo, čeprav je bilo skoraj kandidat za izpad. Poleti očitno niso najbolj posrečeno kadrovali. Preveč se je gledalo statistiko (to je nujen, ne pa zadosten pogoj pri sestavljanju moštva), premalo pa preverilo karakterne kapacitete košarkarjev. Ko se zmaguje, to ni pomembno, ob porazih nastane eksplozija, problemi pa se po učinku snežne kepe razmnožijo kot paglavci.

Jaz ali igralci

Heliosovci so v domačem prvenstvu premagali le Elektro in Zlatoroga, precej nepričakovano pa izgubili proti Portorožu in Šenčurju. V evropskem pokalu so nanizali tri poraze, sklonjenih glav so zapustili tudi parket v prvem krogu pokala Sixt Alpe Adria. Prav sobotni poraz z gradbinci iz Šenčurja je sodu izbil dno. »Jaz ali igralci,« je bil jasen trener Gašper Okorn, ki sovraži poraze. Na svojo željo je hotel govoriti s predsednikom kluba Alešem Klavžarjem, ki je Okornu prisluhnil, tako tudi glavni mecen kluba, Avstrijec Gerald Martens. O podrobnostih ni želel govoriti nihče. Neuradno se je izvedelo, da naj bi bil jabolko spora 25-letni Američan Travis Cohn, ki očitno ni našel skupnega jezika s soigralci. To je potrdil branilčev zastopnik Benjamin Stevič, ki za Cohna že išče nov klub, saj pri Okornu ni več minut zanj. »Za nami so turbulentni trije dnevi, ko je bilo precej pogovorov in sestankov. Ni bilo lahko, a prepričan sem, da bomo iz tega blata znali in zmogli priti. O tem, kaj se je zgodilo, ne želim govoriti niti ni pomembno. Prepričan sem, da smo se iz tega vsi nekaj naučili. Naša naloga je, da strnemo vrste in s pokončnimi glavami odigramo sredino tekmo. Na tem mestu hvala tudi predsedniku Klavžarju in gospodu Geraldu Martensu, ker sta se aktivno vključila v reševanje problematike in ker sta nam prisluhnila,« je v svojem slogu sklenil Okorn, ki bi zapustil klub, če se igralski kader ne bi spremenil. A to se ne bo zgodilo. Okorn in igralci pa gredo danes na glavo na tekmi z latvijskim Ventspilsom, ki ob 19. uri gostuje v Domžalah; igra se tekma 3. kroga Fibinega pokala.

 

Deli s prijatelji