SKUPAJ V NBA

Sonca posijala tudi Zoranu

Objavljeno 28. september 2014 09.12 | Posodobljeno 28. september 2014 09.12 | Piše: Drago Perko

Reprezentant Zoran Dragić je že tretji slovenski košarkar kluba Phoenix Suns v ligi NBA. Skoraj polovico odškodnine Unicaji je dal iz svojega žepa.

Zoran sledi Goranu čez veliko lužo. Foto: Matej Družnik

Ameriško mesto Phoenix in slovenska košarka sta tesno povezana. V klubu iz zvezne države Arizona je namreč igral tudi naš prvi košarkar v ligi NBA, Marko Milić. Leta 2008 so v Phoenixu spet segli po Slovencu, Goranu Dragiću, se mu 2011. odrekli in poslali v Houston, a ga že poleti 2012 znova pozdravili v svojih vrstah. Goran se jim je oddolžil za zaupanje z izjemnimi nastopi in v minuli sezoni postal igralec, ki je najbolj napredoval.

Plačal iz svojega žepa

»Zoran Dragić? Nikoli ne bo igral na višji ravni. Nima tehnike, nima meta, povrhu vsega mi je rekel njegov trener, da ga ne moreš trenirati, ker ne posluša. Za moje pojme bo vse življenje ostal na Slovanu,« je pred leti dejal eden od tujih trenerjev, ki je vodil slovenski klub. Danes ta trener ne dela več škode v Sloveniji, 25-letni Zoran pa mu bo lahko na njegov domači naslov na Hrvaškem poslal razglednico iz Phoenixa.

Zoran je posebni igralec, ki mu ni šlo vedno vse od rok. Včasih je bil trmast, a energije, volje in želje ima pogosto več kot njegova in tekmečeva ekipa skupaj. Ligo NBA si je zadal za edini cilj, igranje v Španiji in evroligi je bilo le stopnica na poti do uresničitve sanj. V četrtek zvečer so sanje postale resničnost.

Njegovemu zastopniku Radetu Filipoviću, bdel je tudi nad karierama Raša Nesterovića in Matjaža Smodiša, še danes je zastopnik Jake Lakoviča, Gorana Dragića in Jureta Zdovca, je uspelo prepričati Sonca iz Phoenixa, da je Zoran vreden svojega denarja. Za dve leti bo prejel 3,5 milijona dolarjev. Phoenix jih bo Unicaji, kjer je Zoran igral zadnji dve sezoni, odštel 600.000; 400.000 bo dal iz svojega žepa. Jutri naj bi bil Dragić št. 2 tudi uradno predstavljen v Phoenixu.

Opora v Goranu

Srbski strokovnjak Igor Kokoškov, bil je prvi Neevropejec med trenerji v ligi NBA, je bil član strokovnega štaba Phoenixa, ki je Goranu stal ob strani, ko mu ni šlo. V minuli sezoni je deloval v Clevelandu, posebno za Nedeljske novice pa je komentiral selitev Zorana Dragića: »Že vrsto let poteka polemika med trenerji, vse več pa je takih, ki pravijo, da je borbenost talent. Zoran je najboljši možni primer za to trditev. V zadnjih letih je naredil ogromne korake na svoji igralski poti, odhod v NBA je logična posledica. Trener ne potrebuje veliko časa, da se zaljubi v Zorana. Je tip igralca, na katerega lahko računaš vsak večer, saj je konstantni in timski košarkar. Odlično igra obrambo, v napadu pa je pridobil samozavest. Izvrsten je v tranziciji, to pa je igra, ki krasi Phoenix. Upam, da si izbori mesto v ekipi, kjer je podoben igralec P. J. Tucker, prav tako novinec. V veliko pomoč pa bo Zoranu Goran s svojimi izkušnjami in avtoriteto.« 

Deli s prijatelji