PO KATARJU

Šokantni poraz z Nemci prekril Rio s puščavskim peskom

Objavljeno 02. februar 2015 09.33 | Posodobljeno 01. februar 2015 21.39 | Piše: Marko Uršič

Slovenska rokometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Katarju zasedla končno osmo mesto. Selektor Boris Denič in kapetan Uroš Zorman sta oceniladosežek; uvrstitev je realna, a želeli so si še kaj več.

DOHA – Slovenski rokometaši, četrti z mundiala v Španiji 2013, so svetovno prvenstvo v Katarju končali na 8. mestu. Niso se neposredno uvrstili v kvalifikacije za olimpijske igre, a ker bo Katar na azijskem prvenstvu postal celinski prvak, se bodo varovanci Borisa Deniča naknadno le prerinili v vrsto za letalo, ki jih še lahko popelje v Rio de Janeiro leta 2016. Slovenci so v bojih za peto do osmo mesto po porazu z Dansko (33:36) s 27:30 izgubili še z Nemčijo; danski vikingi so v srečanju za 5. mesto z izidom 28:24 na kolena spravili Hrvate, zatorej je vrstni red od 5. do 8. mesta navzdol naslednji: 5. Danska, 6. Hrvaška, 7. Nemčija, 8. Slovenija. Za lepotni popravek je treba pristaviti, da ima Slovenija v Draganu Gajiću najboljšega strelca svetovnega prvenstva, zbral je 71 zadetkov.

Sojenje velika neznanka

Vzdušje v slovenskem taboru je bilo po tekmi z Germani, tokrat so bili premagljivi, in končnem osmem mestu pragmatično zamorjeno, besede selektorja Deniča in kapetana Uroša Zormana pa povedo več kot suho novinarsko filozofiranje. »Menim, da je osmo mesto v tem trenutku realna uvrstitev. To je velik uspeh, meni verjemite. Zadali smo si cilj, da pridemo med osem najboljših, a nismo zadovoljni ne mi ne vi novinarji; želeli smo si še več. Da smo izgubili z Nemci, je zame sploh šokanten podatek. A brez menjav nismo mogli vzdržati telesne plati devete tekme na prvenstvu. Rezultatsko želim več, te rokometne velesile morajo biti v moji glavi premagljive. O Francozih ne bom več govoril, a drugi so prav vsi premagljivi. Francozi pa so tako močni, da se nenehoma zaletavaš v zid,« je misli sipal slovenski selektor Denič. O tem, kako doživlja poraze, pa je odgovoril: »Grozno, kot da bi me kdo z metkom zadel v čelo, še posebno je bilo tako po zadnjem porazu proti Nemcem.« Za obrambni padec na koncu SP pa je razlog videl tudi v vratarjih Primožu Proštu in Gorazdu Škofu, ki nista imela svojega normalnega števila obramb.

Denič je o ponosu reprezentantov, v primerjavi z Nemci, navrgel: »Kolikor ga je državi, toliko ga je tudi pri nas.« O čudnem kriteriju sojenja na SP pa se je izrazil kot v arabski pravljici. »To je pa tako kot Aladinova čudežna svetilka. Malce jo podrgneš, pa se vse spremeni. Nekdo te prosi za željo; po potrebi je to košarka ali pa avstralski nogomet. Preprosto, meni ni nič jasno, dejstvo je le to, da niti mi, ki delamo v rokometu, niti ti, ki sodijo, nismo gotovi o ničemer. Niti oni kaj piskajo, niti mi, kaj naj bi bilo. Toliko si že sprovociran, da že nisi več razsoden pri tem, kaj je prav in kaj ne.«

Sodu izbilo dno

»Osrednji obrambni blok, od začetka priprav do prvega dneva prvenstva, ni bil skupaj niti en dan. Jure Dolenec je bil poškodovan in dva meseca brez tekem, vse je dal, da bi prišel nazaj. Matej Gaber je prišel na prvenstvo skoraj brez pogodbe, sprl se je s klubom iz Montpelliera. Ni bilo levih zunanjih igralcev; Klemen Cehte je prišel nekaj dni pred tekmo z Makedonijo. Tudi te stvari je treba vzeti v zakup,« je bilo v sklopu razlogov za osmo mesto mnenje kapetana Uroša Zormana.

»Žrtvujem se za ekipo, in kaj imam od tega? Poškodbo, iz pogona bom tri tedne. Prišel bom v klub Kielce, ki me plačuje, pa potrebujejo me,« je Zorman še vedno jezen na kavčarje, ki o rokometu pametujejo izpred televizorjev v Sloveniji. V sporočilu tistim v foteljih po zmagi nad Makedonijo je še pristavil: »Po vseh teh letih se stvari naberejo. Po tekmi z Makedonijo je sodu izbilo dno. Bobu je bilo treba reči bob. V reprezentanci sem sedemnajst let, vsak ima pravico do svojega mnenja. A je jaz nimam? Ker sem reprezentančni kapetan, lahko na takšen način zaščitim ekipo. Zdaj bodo spet vsi pametni, ker smo od četrtfinala naprej izgubili vse tekme. Lahko bi bilo drugače, je pa to prvenstvo spet velika šola za naprej.« Zorman, zadnje tekme zaradi poškodbe stegenske mišice ni odigral, je še pristavil, da je bilo to zanj zadnje svetovno prvenstvo, upa pa, da se bo poslovil po olimpijskih igrah leta 2016 v Braziliji. Slovenski rokometaši so se lahko zares veselili le zmage proti Makedoniji v osmini finala SP. 

Deli s prijatelji