SP V ROKOMETU

Sodniška kuhinja 
bolj pikantna od arabske

Objavljeno 02. februar 2015 12.45 | Posodobljeno 01. februar 2015 23.16 | Piše: Marko Uršič

Na svetovnem prvenstvu v rokometu v Katarju igralci in tudi drugi vse bolj izgubljajo živce zaradi čudnih meril delivcev pravice.

Se bodo nakupljeni reprezentanti Katarja veselili tudi po finalu?

DOHA – Svetovno rokometno prvenstvo v Katarju se bliža koncu, v ospredju debat pa so še kar sodniki. Njihov kriterij, da kot v košarki sodijo vsak dotik igralcev, gre marsikomu pošteno na živce, v primerjavi sodniških meril pa sta najboljša primera gostitelj, bogati Katar, in Slovenija.

Slovenci so zavijali z očmi pri sojenju Litovcev Mindaugasa Gatelisa in Vaidasa Mažeike v osmini finala proti Makedoniji; delegat in vplivnež pri Mednarodni rokometni zvezi Dragan Načevski, seveda Makedonec, je pri delegiranju baltskega dvojca opravil svoje, da bi stvari napeljal na mlin potomcev Aleksandra Velikega. V slovenski tekmi za mesta od 5. do 8. proti svetovnemu in evropskemu podprvaku Danski pa smo videli burlesko katarskih sodnikov Mansourja Al Suwaidija in Saleha Bamutrefa. V začetku drugega polčasa sta Mateju Gabru in Mihi Žvižeju v napadu podelila rdeča kartona, a drugemu povsem nezasluženo.

Gostitelji so lahko s sojenjem zelo zadovoljni

»Lahko se le nasmejim. Nimam komentarja,« je bil slovenski selektor Boris Denič redkobeseden po porazu z vikingi. Fantje niso popustili? »A vseeno smo izgubili. Tudi na prejšnjih tekmah nismo razpadli. Bila je zanimiva tekma, če gledamo po rokometni plati, če je tu sploh bilo kaj rokometa,« je bil Denič sila redkobeseden. Miha Žvižej, ki si je prislužil rdeči karton, je navrgel: »Verjamem, da je bil dotik po obrazu, a nisem si zaslužil rdečega kartona. Jesperju Nøddesboju sem se opravičil, zelo mi je žal, da tekme nisem mogel dokončati. Hitre sodniške odločitve gredo včasih v skrajnost, in potem to drago stane ekipo in igralca. Sicer pa za to zmago Dancev ne krivim nikogar drugega kot nas. Škoda za to peto mesto, ki bi prineslo možnost igranja kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre pri nas.« Jure Dolenec je pristavil: »Nočem se ponavljati, tako kot po vsaki tekmi; spet smo razočarani nad zunanjimi dejavniki, in to je to.«

Katarci so v osmini finali premagali Avstrijo, sodila sta denimo Hrvata Boris Milošević in Matija Gubica, po polfinalnem porazu z gostitelji pa so poljski rokometaši po koncu obkrožili srbska sodnika Nenada Nikolića in Dušana Stojkovića, bolščali vanju in jima še cinično zaploskali. Predvsem merila pri izključitvah niso bila enaka za obe moštvi, čudno pa je, da sta Srba sodila katarski reprezentanci, v kateri so tudi trije Črnogorci in bošnjaški Srb. In kri najbrž ni voda niti v rokometu...

Tako se bodo danes v Lusailu v boju za bron udarili Poljaki in Španci, za zlato pa Francija in Katar kot prva neevropska država. Katarci imajo resda dobro reprezentanco, a v sklepni tekmi proti strašnim Francozom niti morebitna sodniška pomoč ne bo zadostovala za triumf. 


Poraz proti Nemčiji ni zaprl vrat

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tekmi za sedmo mesto na svetovnem prvenstvu v Dohi izgubila proti Nemčiji s 27 : 30 (14 : 16) in osvojila končno osmo mesto. Kljub porazu imajo naši rokometaši še vedno možnosti za uvrstitev na olimpijske igre v Riu de Janeiru 2016. Pot na kvalifikacije si bodo morali priigrati prihodnje leto na evropskem prvenstvu na Poljskem.

Na olimpijskem turnirju bo nastopilo 12 ekip. Neposredno so uvrščeni gostitelji Brazilci, svetovni prvaki s prvenstva v Katarju ter zmagovalci evropskega prvenstva 2016 na Poljskem, prvaki afriškega prvenstva, ki ga prihodnje leto gosti Egipt, panameriški prvaki, ki se bodo za naslov potegovali letos v Torontu, in zmagovalci azijskih kvalifikacij. Preostalih šest mest si bo 12 ekip priigralo na treh kvalifikacijskih turnirjih: v kvalifikacije se bodo uvrstile ekipe, ki si bodo v Katarju priigrale uvrstitve med drugim in sedmim mestom, šest mest pa bodo zasedle ekipe na kontinentalnih tekmovanjih. Iz Evrope se bosta tja uvrstili najboljši ekipi na EP 2016, ki si sodelovanja še nista zagotovili na letošnjem SP.

 

Deli s prijatelji