NA PARKETU

Sodniki s klubi brez milosti:
 tehnična za vsako ceno

Objavljeno 01. april 2015 14.27 | Posodobljeno 01. april 2015 14.28 | Piše: Drago Perko

Košarkarski delilci pravice so v ligi za prvaka dosodili že dvanajst tehničnih napak.

Memi Bečirović je opozoril na problematiko sojenja. Foto: Leon Vidic/Delo

Nekatere spremembe košarkarskih pravil so v zadnjem času osiromašile igro, košarkarskim akterjem, igralcem in trenerjem pa vzele možnost na tekmi pokazati čustva in strast. To je ravno tisto, poleg košarkarskih vragolij igralk in igralcev, za kar gledalci kupujejo vstopnice. Pa to očitno nikogar pretirano ne skrbi. Če dejavniki na parketu le pokažejo nekaj čustev in morebitno nestrinjanje s kakšno sodniško odločitvijo, nemudoma sledi kazen v obliki tehničnih napak, ki tudi v slovenski ligi Telemach dežujejo kot za stavo.

Analiza prvih dveh krogov lige za prvaka pokaže, da so sodniki dosodili kar 12 tehničnih napak, kar je Košarkarski zvezi Slovenije prineslo že 1600 evrov. Drugače povedano – v dveh večerih so sodniki pripiskali znesek plače enega od zaposlenih na zvezi. Štiri tehnične napake so bile dosojene na tekmi Tajfun – Krka, tri pa na obračunu Union Olimpija – Krka. Rekorder z dvema tehničnima napakama je trener Ljubljančanov Memi Bečirović. Kako je pravzaprav dobil napaki, mu še danes ni jasno. Že res, da je svojčas veljal za temperamentnega, danes je precej bolj umirjen. »Dve azijski prvenstvi sta za menoj, z Iranom sem bil na svetovnem prvenstvu, nikoli pa nisem dobil tehnične napake,« prizna Memi, ki se sprašuje, zakaj na domačem slovenskem parketu takšen kriterij in takšno revolveraško vedenje sodnikov, ki so zgolj in le servis klubom. »Proti Krki sem želel le vprašati, zakaj je bila dosojena osebna napaka. Želel sem le slišati obrazložitev, pa sem dobil tehnično napako,« opiše trenutek, ko je bil kaznovan na obračunu z Dolenjci. Tehnično mu je dosodil sicer izvrstni in v mednarodnih krogih cenjeni ter spoštovani sodnik Saša Pukl.

Sledijo smernicam

»Smernice, ki smo jih dobili od Fibe, smo dolžni izvajati na vseh košarkarskih tekmah na slovenskih parketih. Slovenski sodniki so dobili natančna navodila in priporočila za ravnanje. Prepričani smo, da bo ta segment v najvišjem odstotku odsojen korektno. V primeru odstopanj pa trdim, da zagotovo ne bo šlo za načrtno, zavestno odstopanje od smernic, temveč za običajno človeško napako, ki jo moramo v košarki dopuščati vsem akterjem in jo enako tudi obravnavati. Sodnika na tekmi zanima vzrok in ne posledica. Ko igralec prekrši okvire določil uradnih košarkarskih pravil igre (torej tudi smernic za sojenje, ki izhajajo iz teh), je sodnik dolžan odločati o kršenju in akterja ustrezno sankcionirati,« je sojenje komentiral Peter Pirih, predsednik strokovnega odbora Združenja košarkarskih sodnikov Slovenije. »S klubi si želimo sodelovanja, da bodo tudi oni imeli neko moč argumentiranih pripomb pri izvajanju sojenja, da najdemo in razrešimo vsa vprašanja, ki v tem hipu tako ali drugače obremenjujejo eno ali drugo stran,« pa se nujnosti sodelovanja s klubi (torej tudi kakšne kritike na račun dela) zaveda predsednik sodniške organizacije Ludvik Luka Fekonja. Očitno se bo nekaj le zgodilo. Za jutri je že sklican seminar sodnikov in tehničnih komisarjev, kjer bo govora o (ne)dosojanju tehničnih napak, predavala pa bosta Pukl in Damir Javor. Bodo sodniki le zavzeli enotno, bolj pedagoško, do klubov prijaznejše stališče?

Deli s prijatelji