ŠPORTNI DIREKTOR

Smodiš zre v prihodnost

Objavljeno 22. julij 2016 13.35 | Posodobljeno 22. julij 2016 13.36 | Piše: Drago Perko

Matjaž Smodiš je zavihal rokave kot športni direktor košarkarske reprezentance.

Jaka Lakovič je nadvse dobrodošel pomočnik selektorja Igorja Kokoškova. Foto Drago Perko

»Matjaž Smodiš se je resno lotil svojega dela, ta vloga mu je pisana na kožo,« nam je že pred tedni dejal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, ki je okoli sebe zbral ekipo nekdanjih košarkarskih asov, ki so prišli na zvezo, da bi naredili nekaj dobrega za Slovenijo. Denarja ne potrebujejo, vsak dan akcijo zagotovo. Da ogromno znajo in vejo, ni sporno. Erjavec je v ešalon zveze dodal še enega kapitalca – Jako Lakoviča, ki je postal asistent Igorja Kokoškova. Tako Smodiš kot tudi Lakovič sta velika dodana vrednost. To je bilo očitno že na prvem treningu reprezentance v Rogatcu. Smoki je delil nasvete centru Žigi Dimcu, Lakovič pa Klemnu Prepeliču.

»Pred nami je velik izziv, čaka nas težka naloga,« pravi Smodiš, ki od zasedbe veliko pričakuje. V prvi vrsti pa od sebe. »Verjamem, da bomo dali vsi od sebe vse, vodstvo in igralci. Želimo si na evropsko prvenstvo. To je osnova za nadaljnje delo,« opozarja Novomeščan. Prepričan je, da ne bo treba povzdigniti glasu ali poseči po ostrih ukrepih. Da bodo, če že niso, vsi igralci dojeli, kako pomembne kvalifikacije bodo igrali letos. Matjaž je potrdil, da pri motivaciji kandidatov ni bilo težav. Pohvalil je tudi, da je svoje naredil kult reprezentance, ki je bil zgrajen v preteklosti. Zdaj ga bo treba negovati. »Imajo se fajn, vsi po vrsti so dobri fantje, med njimi vlada prava kemija. Zdaj bo treba to le še pokazati na parketu,« nadaljuje Smodiš, ki je na prvem zboru vsem fantom segel v roke. »Mladi so, vsi so željni dokazovanja. Nekateri bodo sploh prvič dobili pravo priložnost v reprezentanci. Zato bodo naredili še več. Prav to se od njih pričakuje, tako se bodo zahvalili za poziv,« je sporočilo, ki jim ga namenja nekdanji kapetan evropskega giganta CSKA iz Moskve. »Z izborom in širšim seznamom, na katerem so igralci iz reprezentance U20, pa gledamo že v prihodnost. Verjamem, da se že danes najde kakšna igralna minuta zanje. Začenjamo z ničle, vse je v selektorjevih rokah za končni izbor. Želja je, da se mladi vključijo, da se dela dolgoročno in misli oziroma gleda z enim očesom na evropsko prvenstvo 2021,« v prihodnost zre Smodiš. Prav zato bi bili vsi veseli, da bi bil v moštvu tudi Luka Dončić. Najstnik madridskega Reala se je odločil, da poletje nameni specializirani vadbi v ZDA. Krešejo se mnenja, ali je 17-letni Luka ravnal prav. »Če me vprašate kot direktorja, ne. Če pa me vprašate kot nekdanjega igralca in nekoga, ki razume, v kakšnem položaju je Luka, je to prava odločitev. Rešuje svoj status. Tega se zavedajo vsi v klubu in njegov menedžer. Verjamem, da so mu razložili, kaj so prioritete. Žal nam ga ni uspelo prepričati oziroma se mu te kvalifikacije niso zdele dovolj velik izziv. Gre pa predvsem za to, da bi občutil ozračje v reprezentanci. Verjamem v pozitiven razvoj z njim, da bo prihodnje leto z nami,« Smodiš ostaja prepričan, da bo Luka vendarle tudi na uradni tekmi oblekel dres Slovenije.

Precej vprašanj je bilo tudi o reprezentančni usodi 32-letnega Erazma Lorbka, ki je skupaj s Smodišem v sezoni 2008/2009 igral za CSKA. »Erazem je ocenil, da ni realno, da se letos pridruži reprezentanci. Ne ve natančno, v kakšnem stanju je njegovo koleno. Želi si, da bi imel za sabo vsaj eno tekmovalno sezono. Potem pa tudi sam lahko realno pove, ali še lahko nameni poletje reprezentanci,« je še dejal agilni športni direktor.

 

Deli s prijatelji