IZPOVED

Smodiš in Lorbek 
med najljubšimi soigralci

Objavljeno 15. september 2013 15.18 | Posodobljeno 15. september 2013 15.18 | Piše: Marko Uršič

Grški košarkar Nikos Zisis ve, da je njegova reprezentanca razočarala v uvodnem delu Eurobasketa. Z moskovskim CSKA je osvojil evroligaški naslov, tam je igral skupaj z Matjažem Smodišem in Erazmom Lorbkom.

Grčija je le dokazala, da se zna žogati pod obročema. Na Eurobasketu so potem, ko so v drugi del tekmovanja oziroma v skupino F prenesli dva poraza brez zmage, v derbiju prvega kroga ugnali evropskega prvaka Španijo in dokazali, da še niso mrtvi. V grški reprezentanci na branilskem položaju deluje Nikolaos ali krajše Nikos Zisis, ki ima s helensko izbrano vrsto že zlato z evropskega prvenstva leta 2005 in bron štiri leta pozneje. Nič čudnega, da je javnost v Grčiji zelo kritično sprejela poraza v skupini D prvega dela tekmovanja, tistega z Italijo, še posebno je zabolel izgubljeni dvoboj s Finsko. »Vemo, da smo v prvem delu tekmovanja odigrali dve slabi tekmi, še posebno tisto s Finsko, toda nasprotnikom moramo priznati, da so bili takrat boljši. Grški mediji in javnost so nas zelo skritizirali. A obdržali smo moštvenega duha, še naprej smo verjeli vase in tako je prišla velika zmaga nad Španijo. Ohraniti moramo trezno glavo, saj nas čaka še ogorčen boj za uvrstitev v četrtfinale,« je za uvod, pred včerajšnjo tekmo s Slovenijo, razgrnil 30-letni možakar, rojen v Solunu.

Košarkar ruskega Unicsa iz Kazana je dodal, da so si igralci po neuspešnem uvodu Eurobasketa v pogovoru poskušali razjasniti stvari. »To so bili trije zelo težki dnevi. Pred evropskim prvenstvom smo bili eni od favoritov, v dveh dneh smo padli na dno. A vedeli smo, da imamo izkušeno moštvo, to pa je zelo dolg turnir. Starejši rod, kot sem sam, Spanulis, Fotsis in Burusis, vemo, kako je na takem tekmovanju,« je še pripomnil. Za Slovenijo je dejal, da vedo, da je to zelo dobro moštvo, da igra agresivno in z veliko energije.

Nikos Zisis je med letoma 2007 in 2009 poklicno igral košarko v moskovskem CSKA, skupaj s slovenskima reprezentantoma Matjažem Smodišem in Erazmom Lorbkom, z Novomeščanom je leta 2008 osvojil evroligaški naslov. »Spadata med moje najljubše soigralce. Velika igralca, še vedno smo v stikih, tudi družinsko. Na igranje z njima imam zelo lepe spomine,« je še pristavil nekdanji košarkar atenskega AEK, Benettona iz Trevisa, Montepaschija iz Siene in Bilbaa.

Deli s prijatelji