TENIS

Složne teniške Slovenke vzor nepredanim kolegom

Objavljeno 24. april 2017 12.20 | Posodobljeno 24. april 2017 12.24 | Piše: Marko Uršič

Slovenske teniške igralke so z odliko oddelale turnir druge evroafriške skupine v Litvi in se po polfinalni zmagi nad Luksemburgom uvrstile v prvi razred. V nasprotju s fanti v ekipi za Davisov pokal med dekleti vlada izjemno vzdušje.

Dalila Jakupović in Tamara Zidanšek sta v posamičnih dvobojih v Šiauliaiju za kapetana Andreja Kraševca opravili levje delo. Foto Facebook

Slovenske teniške igralke v pokalu federacij so bile že pred odhodom na turnir druge evroafriške skupine v Litvo optimistične in prepričane o svoji kakovosti. To so v Šiauliaiju potrdile, po zmagah v skupinskem delu nad Švedsko in Republiko Južno Afriko ter nepomembnem porazu z Norveško so v odločilnem boju v končnici z Luksemburgom zmagale z 2:0 in se v naslednjem letu tako vračajo v prvo skupino stare in črne celine. To je uspelo še Švedski, ki je z 2:1 ugnala Danke, obe napredujoči vrsti pa bosta zamenjali Izrael ter Bosno in Hercegovino, ki sta izpadla v drugo evroafriško skupino. Proti velikemu vojvodstvu Luksemburgu je bilo vprašanje zmagovalke rešeno že po igri posameznic. Dalila Jakupović, 134. igralka sveta, je s 6:1 in 7:6 (5) premagala Claudine Schaul, Tamara Zidanšek, 142. tenisačica zemeljske oble, pa je bila s 4:6, 7:5 in 6:2 boljša od Eleonore Molinaro. Za Luksemburžanke ni igrala 67. igralka sveta Mandy Minella, saj se je poškodovala, a je bil tudi odpor Schaulove in Molinarove zelo dober, tako da sta se morali slovenski igralki pošteno potruditi za zmagi. Ker je bil dvoboj po igri posameznic odločen, obračuna dvojic ni bilo. »Celoten turnir je bil težak in napredovanje je bilo vse prej kot lahko. Proti Luksemburgu smo bili favoriti, a dekleta so morala dati vse od sebe. Veseli smo, ker bomo nastopili na višji ravni pokala federacij. Vsi smo dihali drug za drugega in vzpostavili res dobro vzdušje v ekipi,« je bil vesel Andrej Kraševec, kapetan slovenske ženske reprezentance, torej ženski Blaž Trupej. Ta pa v svoji vrsti za pokal Davis žal nima podobnega vzdušja, saj sta na zadnjem izgubljenem dvoboju proti ekipi Južne Afrike, tako Slovenija ostaja drugorazredna v evroafriški skupini, umanjkala Blaž Kavčič in Blaž Rola. Vsak, kljub drugačnemu dogovoru pred reprezentančno sezono, s svojim razlogi, a v ozadju je tudi precej slabe volje zaradi pogajanj Teniške zveze Slovenije o vrnitvi izgubljenega sina Aljaža Bedeneta v izbrano vrsto. Pri dekletih podobnih težav ni, tokrat je manjkala le Polona Hercog, ki se vrača po poškodbi.

Pozitivni teden

Če slovenski teniški igralci zaradi različnih razlogov nihajo na svetovnih lestvicah, pa je pred mladimi Slovenkami še lepa prihodnost. »Vesela sem, da sem dobila posamični dvoboj proti Luksemburgu. Ko je bilo najbolj potrebno, sem odigrala dobro. Imele smo se odlično, ves čas smo bile sproščene, kar se je videlo tudi na igrišču. Vsako tekmo smo vzele posebej, vsak dan je bil nov dan, na koncu se je vse odlično izšlo,« se je napredovanja veselila 19-letna Zidanškova, pet let starejša Jakupovićeva pa jo je dopolnila: »Ni bilo preprosto. Res smo se spodbujale in dale smo vse od sebe, zato sem še toliko bolj zadovoljna. Uživale smo, se družile in za nami je resnično pozitiven teden.« Preboja v prvo evroafriško skupino pokala federacij pa sta se iskreno razveselili tudi najbolj izkušena igralka, 31-letna Andreja Klepač, in 15 let mlajša Kaja Juvan. »Zelo sem zadovoljna z napredovanjem. Kot ekipa smo se izkazale in že po igrah posameznic smo se lahko veselile uspeha, tako da nama z Juvanovo sploh bi bilo treba igrati. V ekipi je izjemno vzdušje in res se dobro razumemo,« je navrgla Klepačeva. »Nisem sicer igrala proti Luksemburgu, a sem bila zagreta navijačica. Vsi smo spustili glasilke in močno držali pesti. Dalila in Tamara sta naredili velik posel. Vsako tekmo je bilo treba vzeti posebej in uvrstitve igralk na lestvici WTA resnično niso pomenile veliko. Kdor se je hitreje navadil na trdo in hitro podlago, ta je bil bliže zmagi,« pa so bile besede mlade Juvanove, sicer zmagovalka Orange Bowla, neuradnega svetovnega prvenstva za mladinke. 

Deli s prijatelji