V STOŽICAH

Sloviti Obradović za košarkarski sindikat

Objavljeno 27. september 2017 15.12 | Posodobljeno 27. september 2017 15.12 | Piše: Drago Perko

Najtrofejnejši evropski trener Željko Obradović poziva k boljši organiziranosti igralcev

Gregor Hrovat in ekipa sta odigrala obetavno. Foto: Petrol Olimpija

LJUBLJANA – Košarkarji Petrol Olimpije so se pred novo tekmovalno sezono v dobri luči predstavili domači publiki. Aktualni prvak evrolige Fenerbahče je prišel v Ljubljano (in zmagal z 78:82), ki je bila izbrana kot eno od prizorišč balkanske turneje. Kot nam je povedal Aleksander Rašković, zastopnik igralcev in dober prijatelj slovitega trenerja turškega šampiona Željka Obradovića, se je srbski strateg namenoma odločil, da z ekipo odide na pot po koncu evropskega prvenstva. Na takšnih turnejah se delata moštvena kemija in kapital za novo sezono, ki bo zahtevna. To je jasno tudi Obradoviću, ki je popoldne v Ljubljani preživel s prijateljem, ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, zvečer pa z varovanci poskrbel za prijetno ozračje v Stožicah, kjer se je kljub skromnemu obisku (3000 gledalcev) še nekoliko čutila evforija po osvojenem zlatu na eurobasketu.

Slavospev Sloveniji

»Rad bi čestital Igorju Kokoškovu za vse, kar je naredil s slovensko reprezentanco. Za mnoge je to presenečenje, zame ne. Bil je moj pomočnik, ko sem vodil selekcijo Srbije in Črne gore. Nenehno sva v stiku. Igor je izbral svojo pot. Kot popolni anonimnež je šel v ligo NBA in postal prvi pomočnik v ekipi Utah Jazz. S Slovenijo je naredil pravo čudo, vidi se njegov rokopis. Deluje mirno, njemu gredo velike zasluge za ta uspeh,« je Obradović pohvalil prijatelja. »Luka Dončić ne potrebuje mojih nasvetov. Precej bolj zrelo je videti, kot je dejansko star. Posluša samega sebe in sledi sebi. Ker to počne na tak način in ne posluša drugih, gre po pravi poti. Predvsem pa je eden redkih košarkarjev, ki misli med igro,« je odgovoril na vprašanje, ali ni morda prehitro, da bi Luka Dončić pri 19 letih prihodnje poletje odšel v ligo NBA in tako zelo osiromašil evropsko košarko.

Odločajo košarkarji

Prav košarka v Evropi pa je ujetnik spora med svetovno košarkarsko zvezo (Fiba) in evroligo. Ta bo še eskaliral, ko bodo novembra na sporedu kvalifikacije. Predsedniki šestih vplivnih evropskih košarkarskih zvez so napovedali, da bodo na kvalifikacije povabili tudi igralce, ki igrajo v evroligi. »Težko smo zdaj pametni. Prav tako težko verjamem, da bi evroliga menjala že potrjen koledar. Vem pa, da bomo lahko vsi pametni čez dva meseca,« se je Obradović dotaknil občutljive teme. »Vse skupaj je vprašanje za igralce. Svoje bodo morali povedati tudi predsedniki klubov. Predvsem v trenutku, ko se bodo košarkarji odločili in namesto na tekmo evrolige odšli igrat za državno vrsto,« je nadaljeval 57-letni srbski strateg, ki pogreša pravo sindikalno organiziranost košarkarjev. Na to je opozarjal pred leti, zdaj pa to prihaja še bolj do izraza. »Košarka se lahko igra brez sodnikov, trenerjev, funkcionarjev. Brez košarkarjev pa ne gre,« je devetkratni prvak evrolige spomnil na srž težave. Ni pa prepričan, ali se košarkarji tega zavedajo. Beseda je nanesla tudi na njegovo morebitno selitev v ligo NBA. »Srečen sem v Turčiji. S klubom, ki ima 25 milijonov navijačev, imam še triletno pogodbo. Izvrstno se razumem s predsednikom in strokovnim štabom,« je trofejni strateg potrdil, da ima svojo ligo NBA kar v Evropi. Amerike mu je bilo dovolj pred leti, ko je en mesec spoznaval delo v ekipi Detroit Pistons. 


Olimpija se bo še okrepila

Z igro Petrol Olimpije je bil zadovoljen tudi direktor kluba Roman Lisac, ki je dvorano zapuščal skupaj s predsednikom Tomažem Berločnikom. »Dobro je bilo, evforije pa ni. Pričakujem, da se bomo še okrepili, morda celo z dvema igralcema,« je napovedal Lisac ter potrdil, da se finalizira podpis pogodb s sponzorji, za plače pa se ni bati. »Ko plač ne bo, se bomo pozdravili in grem,« je bil jasen.




 

Deli s prijatelji