CENJENI

Slovensko znanje za kosovsko košarko

Objavljeno 20. avgust 2017 17.22 | Posodobljeno 21. avgust 2017 17.24 | Piše: Drago Perko

Tone Krump svoje znanje in bogate košarkarske izkušnje deli s košarkarskimi klubi in trenerji na Kosovu.

Tone Krump predava trenerjem. Foto: Basketbolli.com

LJUBLJANA – Številni slovenski strokovnjaki so s svojim bogatim znanjem prodrli na tuje. Med te spada košarkarski strokovnjak Tone Krump, ki zadnji dve leti tesno sodeluje s Košarkarsko zvezo Kosovo. Tam je cenjen in spoštovan, letos pa je bil imenovan tudi za predsednika strokovnega sveta njihove košarkarske zveze.

Na Kosovo je prišel pred leti, ko ga je na ta konec Evrope poslala svetovna košarkarska zveza Fiba, katere sodelavec je. Tam je pripravil 14-dnevni seminar v okviru olimpijske solidarnosti. Po končanem dvotedenskem sodelovanju so bili na Kosovu nad našim košarkarskim rojakom navdušeni, zato so si želeli nadaljnjega sodelovanja. Začel je trenersko organizacijo, saj na Kosovu sistematičnega šolanja za trenerje ni. Niti na fakulteti za šport, ki izobražuje učitelje športne vzgoje, ne pa trenerjev.

Memi in Sani

Maja sta bila na Kosovu tudi Memi in Sani Bečirovič. Priporočil ju je Tone Krump, oče in sin Bečirovič pa sta pripravila predavanje za kosovske strokovnjake. Po besedah Krumpa sta navdušila.

Od ideje do realizacije

»Ravno sem se vrnil iz Prištine,« začne Krump, ki na Kosovu vzpostavlja sistem licenčnega in sistematičnega strokovnega šolanja trenerjev. »Seminarji so razpisani. Konec avgusta in v začetku septembra bodo na vrsti še zadnji licenčni seminarji, do konca septembra bodo opravljene vse formalnosti, trenerji pa licencirani,« opiše dejavnost, za katero je odgovoren na Kosovu. Pa to ni edino, kar je delal v tej državi. Precej je obiskoval treninge in priprave mlajših reprezentančnih selekcij in delil nasvete ter izmenjeval izkušnje s selektorji. Opaža, da so bile mlajše selekcije na letošnjih evropskih prvenstvih manj uspešne, kot bi lahko bile. Trenerji se soočajo s strokovnimi in organizacijskimi težavami. Zavoljo vsega naštetega je za košarkarsko zvezo že pripravil pregled težav, ki ovirajo razvoj kosovske košarke, in dodal nabor sistemskih rešitev ter ukrepov. Še več: v letu 2018 bo uveden sistem nacionalnega selekcioniranja, na Krumpovo pobudo bodo uvedli tudi nacionalni kamp, po novem bodo sistematično spremljali igralce, jih testirali ter poenotili način priprav in dela nacionalnih selekcij. »Na Kosovu imajo košarko zelo radi. Zagotovo je ob boku nogometu in pred drugimi športi. Ravno zaradi tega potenciala, ki ga košarka premore, bi morala to nemudoma izkoristiti.«

Ključna problema

V Prištini dopoldneve preživlja v prostorih kosovske košarkarske zveze, popoldnevi in večeri pa so bili namenjeni obiskom treningov mlajših selekcij. V času svojega delovanja na Kosovu je opazil, da se košarka sooča z dvema pomembnima problemoma: pomanjkanjem (kakovostnih) trenerjev in slabo infrastrukturo. »Trenerska shema se izboljšuje, infrastruktura ne sme biti izgovor. Tudi Slovenija včasih ni premogla obljektov, a smo nekaj naredili. Ljudje se tu radi učijo, veseli so novih znanj, želijo si napredka, zelo so dojemljivi,« hvali svoje gostitelje. Slovencev pa na Kosovu ni srečal. Izjema so bile le tekme kluba Peja iz Peći, kjer je igral slovenski košarkar Robi Abramovič.

Pestra trenerska pot

Krump, danes je star 61 let, ima za sabo pestro košarkarsko zgodovino: v nekdanji zvezni ligi je začel kot pomočnik v ŽKK Maribor, kjer je asistiral Draganu Petkoviću in Nikoli Olujiću. Potem je v Mariboru vodil mlajše selekcije – to delo je opravljal tudi v KK Laško. Bil je trener in soustanovitelj Košarkarske šole Petra Vilfana, kot trener je deloval v Idriji in Grosupljem. Vmes je deloval na Košarkarski zvezi Slovenije – bil je predsednik strokovnega sveta, trener mlajših reprezentančnih selekcij in direktor reprezentanc.

Krump pozorno spremlja delo članske reprezentance, ki se v teh dneh bori v predkvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019. V ekipi Kosova sta tudi Gezim Morina in Erjon Kastrati, ki sta na vabilo nekdanjega Olimpijinega skavta Dragana Janjića prišla v Olimpijo in se v Sloveniji razvijala. »Parkrat smo se srečali. Vesela in ponosna sta, ker igrata za svojo domovino. Sicer pa na vsakem koraku poudarita, da sta košarkarsko otroka Slovenije. Tega ne skrivata, ponosna sta, da sta se uveljavila v Sloveniji,« poudari Krump. Z ekipo, zbrano v strokovnem svetu, bo v prihodnjih mesecih določil doktrino, s katero se bo kosovska košarka približala srednjemu kakovostnemu razredu evropske košarke. »Predvsem je treba poenotiti delo. Fizične predispozicije fantje in dekleta na Kosovu premorejo, a je premalo strokovnjakov za pripravo. V tem hipu premorejo le enega,« še pristavi Krump, ki mu energije ter volje ne manjka. Na Kosovu lahko to udejanji. Znanje ni bilo nikoli sporno.

 

Deli s prijatelji