ODBOJKA

Slovensko odbojko brcnili na ulico

Objavljeno 19. julij 2017 09.20 | Posodobljeno 19. julij 2017 16.13 | Piše: Marko Uršič

Sestava svetovne lige buri duhove.

Predsednik OZS Metod Ropret bo uporabil tudi pravna sredstva. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Od prihodnjega leta v elitnem razredu odbojkarske svetovne lige ne bo Slovenije, čeprav si je to pravico izbojevala na igrišču. Brazilija, Italija, ZDA, Kitajska, Srbija, Francija, Argentina, Iran, Poljska, Nemčija, Japonska in Rusija bo dvanajsterica držav, ki v prihodnjih letih ne bodo mogle izpasti iz najvišjega razreda, v njem pa bodo še Bolgarija, Avstralija, Kanada in Južna Koreja. Finančni vidik in velikost trga sta torej botrovala birokratski zastavitvi elitnega tekmovanja, športni uspeh in morala sta v današnjih časih tako in tako variabilni prvini.

Uvodne govorice o novi, zaprti sestavi prvega razreda svetovne lige so se pojavile tik pred koncem tekmovanja. Logično je, če se že spreminja umeščenost, da se uraden podatek o tem v javnosti objavi pred samim začetkom športnih bojev. »Popolnoma se strinjam z vami, imamo material, v katerem je bilo jasno in nedvoumno napisano, da zmaga v drugi skupini prinaša uvrstitev v prvi rang tega tekmovanja. Okoli tega imamo vedno smolo, ko smo vstopali v svetovno ligo, so bili na vrsti za izpad Turki, zdaj Italijani, tako da vedno komu stopamo na žulj. Glejte, vsak je imel svojo možnost in priložnost, da si na igrišču izbori svoje mesto. Meni je tega, da moramo vse dodatno potrjevati, resnično počasi dovolj. Vrhunski pravniki na podlagi dokumentacije, ki jo imamo, vse preverjajo,« razloži predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret. OZS bo mednarodni zvezi zdaj posredovala svoja pravna in poslovna stališča, ki bodo osnova za nadaljnje pogovore. Bo pa slovenska zveza za zaščito svojih interesov v skrajnem primeru proti FIVB vložila tožbo pred Mednarodnim športnim razsodiščem v Lozani. »V odbojki sem zaradi športa, želim si, da bi stvari potekale športno. Ko ni več tako, se odpira vrsta vprašanj. Sporno je to, da svetovna liga šteje za rangiranje na svetovni lestvici. Ko pride do elitnega in zaključenega kroga, to zagotovo ne more biti več tako. Svetovna liga tistim, ki so v njej, avtomatsko zagotovi tudi olimpijske igre in svetovna prvenstva, v zaključenem formatu tekmovanja potem to res nima več povezave s pravim športom,« je še povedal Ropret.


Graçova klofuta

Predsednik Metod Ropret in pravni zastopnik OZS sta se v petek v Lozani sestala s predsednikom Mednarodne odbojkarske zveze Aryjem Graço. Ob tem so se
za resnična izkazala namigovanja, da se svetovna liga ukinja in jo nadomešča novo, komercialno tekmovanje.

 

Deli s prijatelji