NEPRAVILNOSTI

Slovenski vaterpolo utonil v kriminalu

Objavljeno 06. november 2013 10.17 | Posodobljeno 06. november 2013 10.17 | Piše: Marko Uršič

Kranjska policija preiskuje nepravilnosti in odtujevanje denarja na Vaterpolski zvezi Slovenije.

Slovenskemu vaterpolu voda že teče v grlo. Foto: Ljubo Vukelič, Delo

KRANJ – Vaterpolo je sredozemski šport, plavalno pa se žogajo tudi pod Alpami. A zdaj v Sloveniji vse tone na dno bazena, tudi zaradi enostranskega prisvajanja denarnih sredstev, ki jih v tem športu resnično ni veliko. Tako slovenska reprezentanca ni odpotovala v Sunderland, da bi na britanskem otoku odigrala svoje na kvalifikacijskem turnirju za nastop na evropskem prvenstvu leta 2014. Računi Vaterpolske zveze Slovenije so prazni in blokirani. Največja krivda za to naj bi šla nekdanjemu predsedniku Milanu Krajncu, ki je netransparentno posloval, evri so izginevali kot voda, ko praznijo bazen.

Največ o vsem zna povedati Bogdan Čepič, predsednik Akademskega vaterpolskega kluba Branik Maribor, tudi član predsedstva VZS. »Ko sem pri poslovanju zaznal nepravilnosti, bi moralo predsedstvo obravnavati stvari, sprejeti sklepe. Imenovali smo celo neke komisije, ki pa preprosto niso opravile svojega dela. Ker sem videl, da se nihče ne bo odzval, kot bi se moral, sem zoper Krajnca podal ovadbo. Ne anonimne, temveč z imenom in priimkom, vse zaradi svinjarij, ki so se dogajale. Argumentov je več kot dovolj, da bi stvari kar sedele. Je pa Krajnc ovadil mene, da sem nezakonito odtujil dokumente. Bizarna stvar. Nekoga, ki hoče razčistiti stvari, ovadi tisti, ki je kriv za to. Ob tem sem se le nasmehnil, kaj pa hočem drugega,« je za uvod pojasnil Čepič.

Kranjca se bremeni sklepanja škodljivih pogodb, nepojasnjenih bančnih dvigov in ponarejanja listin. »Gre za pisanje potnih nalogov vnaprej, osebe, ki so bile napisane nanje, niti niso vedele za to. Potem za netransparentno dvigovanje denarja, ni bilo ustreznih listin, ki bi to opravičevale. Potem za najemanje kreditov brez vednosti predsedstva, najemanje privatnih kreditov, plačevanja storitev, ki za seboj niso imele rezultatov, plačila pogodb za projekte bazenov in tako naprej. Skratka, to je kar cel sklop nepravilnosti. Številke ob tem so, v primerjavi s kakšnim drugim športnim klubom, izjemno velike ali pa tudi majhne. Dvesto petdeset tisoč, tristo tisoč evrov je lahko majhna številka, a glede na vaterpolsko zvezo, ki je v najboljših časih imela promet 400.000 evrov, sicer pa tam okoli 200.000, je to lepa vsota, je izjemno velika številka,« je nadaljeval.

Ni bil dovolj trmast

»Nastradal je vaterpolo, ne le zveza, posledično tudi klubi. Tekmovanj ni, ukvarjamo se sami s seboj, ne s športom, položaj je zelo težak. Kdo vse je kriv za to, je stvar odločitve. Rekel sem tudi, da sem kot član predsedstva sokriv, da prej nisem bil dovolj trmast. Na koncu sem bil, da sem stvar sprožil, ker bi se vleklo še naprej,« je priznal predsednik vaterpolistov iz Maribora. A Krajnc je le vrh ledene gore. »Absolutno. Vaterpolo je šport, ki ima neke specifike. Krajnc je bil spreten manipulator. Z obljubami in nagovarjanji je prepričeval člane predsedstva, odgovorne ljudi, da so mu sledili. Edini, ki mu nismo sledili, nismo želeli slediti, smo bili v Mariboru. Zato smo bili črna ovca, a nimam težav s tem. Kadar gre za razčiščevanje stvari in je to v dobro športa, nimam težav, če sem črna ovca. Vse to bi lahko napravili že leto dni prej. Reševati stvari za nazaj je zdaj nemogoče, a so ljudje, ki so za to vedeli,« je za konec piko na i pritisnil Bogdan Čepič. Njegova ovadba proti Krajncu je sicer na Policijski upravi Kranj, tam so tudi zaplenjeni dokumenti z Vaterpolske zveze Slovenije, policijska preiskava poteka. Da VZS res diha na škrge, govori tudi dejstvo, da spletna stran zveze sploh ni dostopna, krasi se le zapis: spletno mesto na naslovu http://www.vaterpolska-zveza.si/ trenutno ni dostopno.

 

Deli s prijatelji