KOŠARKA

Slovenski trio v NBA

Objavljeno 07. oktober 2015 11.22 | Posodobljeno 07. oktober 2015 11.24 | Piše: Drago Perko

Košarkarska moštva iz lige NBA so začela pripravljalne tekme.

Goran Dragić.

Ne le v Evropi, košarkarske motorje so v tek pognali tudi v Združenih državah Amerike, kjer se bo 27. oktobra začela 66. sezona lige NBA, ki še vedno velja za najmočnejše ligaško tekmovanje na svetu. Uvodni tekmi sezone bosta v Chicagu (biki bodo gostili Cleveland) ter v Oaklandu, kjer bodo prvaki Golden State gostili pelikane. Do takrat bo prelitega še nekaj litrov znoja, ekipe so suhoparne treninge zamenjale za pripravljalne tekme. Prejšnji teden se je začela sezona pripravljalnih tekem, ki bodo na sporedu do 23. oktobra.

Šesterica Chicago, Denver, New Orleans, Oklahoma, Orlando in Minnesota začenja z novim trenerjem. Če je uvodna peterica menjavo načrtovala, pa tega ne moremo trditi za Minnesoto. Sam Mitchel je začasno sedel na klop. Legendarni trener Flip Saunders po 1248 tekmah v ligi NBA zdaj bije bitko za svoje življenje z zahrbtno boleznijo, rakom. Milwaukee, LA Clippers, Philadelphia, Atlanta in Toronto so menjali svoje drese. Slovenija bo imela v ligi tri igralce in za vse bo to posebna sezona. Goran Dragić, Beno Udrih in Saša Vujačić vanjo vstopajo s tremi različnimi izhodišči, vse pa druži dejstvo, da jih poleti ni bilo v reprezentanci. Dragića sta ustavila Miami in rojstvo hčerke, Udriha poškodba in nujna operacija gležnja, Vujačića pa selektor Jure Zdovc po sporu iz leta 2009 niti ni klical, čeprav tako kakovostnega košarkarja ni imel.

Goran Dragić je poleti sklenil 90 milijonov dolarjev vredno pogodbo. Šef kluba Pat Riley niti pomislil ni, da bi tako drago plačanega košarkarja pustil na evropsko prvenstvo. Pomagal ni niti klic Zdovca, ki je upal, da s svojimi besedami omehča nekdanjega stanovskega kolega. Riley niti z očesom ni trenil, po kopici ameriških vljudnostnih fraz je bilo tudi Zdovcu jasno, da iz te moke ne bo kruha. Dragićevi so že začeli pripravljalne obračune. Uvodoma je bil Charlotte boljši (90:77), Goran pa je dvema točkama dodal štiri skoke in šest podaj. Boljšo formo bodo poskušali ujeti na tekmah z Orlandom, San Antoniem, Houstonom, Atlanto, New Orleansom in Washingtonom.

Udrih vstopa v sezono z višjo plačo, kot jo je imel leto prej (namesto 1,98 zdaj 2,2 milijona evrov). Ekipa Memphis Grizzlies je 33-letnega Šempetrčana nagradila za minulo sezono (v povprečju 7,7 točke in 2,8 podaje v 79 tekmah) in odigrano končnico leto prej. Dokazovanja je vajen, saj pogodbo dobiva iz leto v leto, zato se tega izziva tudi letos ne boji, upa le, da bo zdravje zdržalo. Že na pripravah, kjer bodo igrali proti Maccabiju, Clevelandu, Oklahomi in Minnesoti.

Vujačić je na vsakem koraku poudarjal, da sanja o vrnitvi v ligo NBA. Tam bo igral za »minimalca« (1,54 milijona dolarjev), nosil pa bo dres New Yorka. Vnovič bo združil moči s trenerjem Derekom Fisherjem in šefom kluba Philom Jacksonom. Trojec je bil skupaj prvak z LA Lakersi v letih 2009 in 2010. »Naredil bom, kar bo treba,« je ob vrnitvi povedal Vujačić, ki ga je Fisher pred dnevi pohvalil v pogovoru za New York Times, izpostavil je njegove vodstvene sposobnosti, ki jih prej ni bil vajen. Vujačić bo jutri doma v Madison Square Gardnu s soigralci gostil brazilsko ekipo Bauru, sledijo še preizkušnje proti Washingtonu, Philadelphii, Bostonu in Charlottu.

Deli s prijatelji