HOČEJO GA

Slovenski talent, ki mika Hrvate

Objavljeno 01. maj 2016 18.02 | Posodobljeno 01. maj 2016 18.03 | Piše: Drago Perko

Mladi košarkar Rok Radovič je s svojo igro in košarkarsko inteligenco opozoril nase, Evropa ve zanj. Ni izključeno, da se preseli na drug breg Sotle.

Foto: KK Helios Suns

DOMŽALE Ko kdo pravi, da Slovenija ne premore nadarjenih mladih košarkarjev, prodaja meglo. Talenti so, vprašanje pa je, ali jim naše okolje omogoča razvoj. »Ključno obdobje je ravno tisto med 18. in 22. letom,« je že pred časom opozoril David Nikolič, trener in oče dveh slovenskih reprezentantov Alekseja in Mitje.

Športna družina

Eden od teh, ki štrlijo iz povprečja, je tudi 15-letni Domžalčan Rok Radovič. Letos je s pionirji Helios Sunsov postal državni podprvak, Rok je bil s 35 točkami na tekmi prvi strelec finalnega turnirja. Letos je bil izbran tudi med 40 najboljših evropskih igralcev, rojenih leta 2000 ali mlajših. S svojim igrami opozarja nase, klubov, kjer bo nadaljeval svojo športno pot, pa ne manjka.

V Domžalah, kjer bodo v prihodnje mladi dobili še več minut, so ga precej naučili. Zdaj pa je napočil čas, da naredi korak naprej. Še posebno, ker končuje šolanje v Domžalah. S selitvijo v nov klub bi odprl novo poglavje tudi na tem področju. Radovičevi so športna družina. Prednjači oče Predrag, ki je bil košarkar na Hrvaškem, rojen pa je bil na Malem Lošinju. Roka je najprej navdušil nogomet, zadnja leta pa je zapisan košarki.

Kot Šiško in Kraljević

Rokov zastopnik Benjamin Stevič ne izključuje možnosti, da se fant preseli na tuje. Tako kot je pred tremi leti in pol storil Luka Dončić, ki je danes pomemben član seniorske vrste madridskega Reala. »Težko je reči. Počakajmo še malo, predvsem pa je treba paziti na to, kaj je najboljše zanj in dobro za nas kot družino. Vesel pa sem, ker Rok pri 15 letih kaže veliko zrelosti,« se tudi oče Predrag izogne točnemu odgovoru, kaj in kako bo s sinom.

Ob tem ni izključeno, da se Radovič preseli na Hrvaško (za nadarjenega Slovenca se zanima Cedevita), kjer se že kalita dva slovenska mladca Žan Mark Šiško (Cibona) in Luka Kraljević (Jolly Šibenik). Rok ima še eno prednost: zavoljo očeta Predraga bi lahko zaigral s hrvaškim potnim listom. Drugače povedano: Hrvati bi ga lahko vzeli za svojega. Slovenija mora biti ob tem pozorna, da se ji talent ne izmuzne. Bo zato Rok našel izziv v katerem izmed slovenskih klubov? To je fant, o katerem se bo še govorilo.

Dvosmerni promet

Paradoks je, da nadarjene slovenske igralce (Šiško, Kraljević) za Slovenijo razvija Hrvaška, najboljše hrvaške mlade igralke pa prihajajo na kaljenje v ambiciozni in uspešni ŽKK Athlete Celje. Tam pod taktirko trenerja Damirja Grgiča trenirajo Ivana Dojkić, Iva Slonjšak, Andrea Marić in Lorena Molnar.

 

Deli s prijatelji