KOŠARKAŠI LEGIONAR

Slovenski selektor poklical Nachbarja

Objavljeno 04. april 2016 18.24 | Posodobljeno 04. april 2016 18.24 | Piše: Drago Perko

Košarkarski legionar Boštjan Nachbar pri svojih 35 letih igra izvrstno.

Boštjan Nachbar je na domačem evropskem prvenstvu sklenil svoje igranje za Slovenijo. Foto Roman Šipič

LJUBLJANA – »V Sevilli je že pravo poletje, do 25 stopinj Celzija se je ogrelo. Topleje ko je, boljše se počutim. Rad imam polne dvorane in toplo vreme,« so besede, s katerimi nas pozdravi košarkarski legionar Boštjan Nachbar. Pri svojih 35 letih igra izvrstno. Tako dobro, da je bil minuli mesec med vsemi zvezdniki Reala, Barcelone in Laborala Kutxe izbran za igralca meseca v verjetno najmočnejši ligi v Evropi! Kapo dol! »To je uspeh, ki pripada ekipi,« ostaja skromen Boki, ki je marca prispeval levji delež dvema zmagama Seville, ki je ob tem še dvakrat tesno izgubila.

Ni se praskal po riti

»Igramo dobro, za nami je uspešen mesec. Bil bi lahko še boljši, saj smo proti Badaloni in Murciji izgubili v zadnjih minutah,« obžaluje zapravljeni priložnosti Nachbar, ki je Gran Canarii nasul 23 točk, 32 pa Badaloni. Z dvema zmagama pa je tudi Sevilla ušla iz nevarne cone klubov, ki jim grozi izpad. Zdaj je na 13. mestu v 18-članski ligi, kjer se v 2. ligo selita zadnji dve ekipi. Boki pravi, da ne doživlja nikakršne pomladi, ampak le nadaljuje tam, kjer je zadnjih pet let. »Izjema je bila le lanska sezona, ko zavoljo poškodb nisem imel pomembnejše vloge v Barceloni,« spomni na težave, ki so ga skoraj primorale v konec kariere. »Lani poleti sem veliko časa namenil svojemu kolenu. Razmišljal sem celo, da se upokojim. A sem se odločil, da ne ležim na plaži in se praskam po riti, ampak da poletje posvetim kolenu,« slikovito opiše Nachbar, ki se mu je naložba vase obrestovala. S Sevillo je podpisal enoletno pogodbo, ki se ob koncu sezone izteče, Španci pa ga že nagovarjajo, da bi podaljšali sodelovanje. »Dejstvo je, da bi rad še igral. Bilo bi tudi nespametno, da bi po taki sezoni kar končal, ker v košarki še vedno zelo uživam. V klubu so zainteresirani, da me zadržijo. Počakal bom do konca sezone. Ne bi pa imel nič proti, da ostanem. Klub je urejen, igram v močni španski ligi, pa še z družino se izvrstno počutimo,« nadaljuje Nachbar, ki precej pozornosti nameni obnovi telesa in primerni prehrani.

Nismo ne Slovaki ne Čehi

Boštjan je tudi vesel, ker v letošnji španski ligi blestijo tudi njegovi rojaki. »Alen Omić je najkonstantnejši od vseh nas, izvrstno se je znašel v Gran Canarii. Vesel sem, ker je Jaka Blažič dobil pravo vlogo v Laboralu Kutxi. Ponosen sem nanj, privoščim mu. Luka Dončić je tako ali tako v tem hipu najbolj nadarjen košarkar v Španiji, svojo vlogo pa ima tudi Mirza Begić v Bilbau. Zaradi vseh nas smo v Španiji cenjeni, vsekakor pa ne več zamenjani za Slovake ali Čehe,« Boki opiše, kakšen status uživa slovenska košarka. Ni presenečenje, da je ob takih igrah Nachbarja poklical tudi novi selektor Slovenije Igor Kokoškov. »Igor se je javil, pa ne zaradi mojega igranja za Slovenijo, ampak bolj zato, da se spoznava, na voljo pa sem mu tudi za vse dodatne informacije,« Nachbar v kali zatre razmišljanja, ali se bo vrnil v izbrano vrsto, za katero je zbral 58 uradnih nastopov, dosegel pa je 573 točk. Za Slovenijo je igral tudi na štirih evropskih prvenstvih. »Za Slovenijo bom navijal tudi to pot. Ko bodo igrali kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017, bom nekje na pripravah,« še pristavi Nachbar. 

Kamp v Kopru

Tudi letos pa bo Nachbar organiziral košarkarski kamp za otroke, ki ga gosti v Kopru. Letos bo še zadnjič v taki obliki, v prihodnje pa bodo na kampu sodelovali najstniki, ki so na prelomnici med mladostniško in odraslo člansko košarko. Pri delu na kampu sta Bokiju v pomoč oče Vlado in in brat Gregor, ki kot trener vodi drugoligaša Plama Pur.

 

Deli s prijatelji