SVETOVNO PRVENSTVO

Slovenski rokometaši ciljajo na osmino finala

Objavljeno 09. januar 2013 19.14 | Posodobljeno 09. januar 2013 19.14 | Piše: S. J., STA

Rokometaši si želijo uvrstitve v osmino finala.

LJUBLJANA – Slovenska moška rokometna reprezentanca se je pred odhodom na svetovno prvenstvo še zadnjič predstavila domači javnosti, selektor Boris Denič pa je v ljubljanskem Cityparku razrešil še zadnjo kadrovsko uganko: namesto poškodovanega Davida Špilerja, ki se bo soigralcem morda pridružil v drugem delu, bo v špansko Zaragozo odpotoval Borut Mačkovšek.

Uvrstitev v osmino finala

Primarni cilj slovenskih rokometnih prvokategornikov je uvrstitev v osmino finala, potem pa je vse mogoče. Nekateri igralci smelo napovedujejo celo uvrstitev v polfinale, medtem ko je Denič na današnji »modno obarvani« in improvizirani novinarski konferenci v prostorih trgovine Tom Tailor dejal, da na svetovnem prvenstvu pričakuje številna presenečenja, v isti sapi pa izrazil upanje, da bodo eno od teh pripravili tudi njegovi varovanci. Tik pred odhodom v Španijo je razrešil tudi zadnjo dilemo: namesto Špilerja bo nastopil visokorasli desni levi igralec celjske ekipe Mačkovšek, ki je dobil prednost pred Deanom Bombačem in Klemnom Cehtetom.

Korak za korakom

»V svoji glavi sem si velikokrat zavrtel film o letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji in vselej smo osvojili zlato kolajno. Realnost pa je, da gremo korak za korakom. Na vsaki tekmi si želimo zmagati, v osmini finala se želimo izogniti dvoboju z gostitelji Španci in si priboriti čim boljši izhodiščni položaj pred izločilnimi dvoboji. Nekateri si želijo v osmini finala Egipčane, a moramo vedeti, da so prav oni v pripravljalni tekmi za Španijo s petnajstimi goli prednosti premagali Srbe, sicer lanske podprvake na evropskem prvenstvu. Ob tem izidu se porajajo številna vprašanja, med drugim tudi, ali so Egipčani zares najustreznejši tekmeci v osmini finala,« je dejal Denič. Dodal je: »Danes je v rokometu vse relativno. Lahko se pomerimo s Hrvati in jih izločimo, morda tudi Madžare, ki smo jih na lanskem evropskem prvenstvu v Srbiji premagali, letos pa so naredili kakovostni napredek in se okrepili s povratnikom Laszlom Nagyjem. Upam, da bomo tudi mi naredili kakovostni napredek z Nenadom Bilbijo in Vidom Kavtičnikom. Pustimo se presenetiti, javno pa sem že dejal, da bi se v primeru nadaljnje uvrstitve za polfinale rad pomeril s Francozi.«

Med najbolj optimističnimi je bil krilni igralec francoskega Montpellierja Dragan Gajič, ki je pred petkovim odhodom v Španijo dejal: »Vsak posameznik si je pred svetovnim prvenstvom postavil svoje cilje, moji pa so zelo, zelo visoki. Zadovoljila bi me uvrstitev v polfinale. Zakaj? Če bi si za cilj postavil deseto mesto, potem sploh nima smisla, da potujemo v Španijo«.

Slovenske rokometaše v prvem delu tekmovanja čakajo »rokometni analfabeti« iz Savdske Arabije in izjemno skrivnostni Južni Korejci. Odločitev o izhodišču za osmino finala – skupina C se nato križa z madridsko skupino D, kjer igrajo Španci, Madžari, Hrvati, Egipčani, Alžirci in Avstralci – pa si bodo morali izboriti v obračunih proti Poljakom, Belorusom in Srbom. Poljska je nekoliko pomladila svojo zasedbo, Srbija ima podobne težave kot Slovenija, na Pirenejski polotok bo pripotovala brez nekaterih poškodovanih igralcev, predstave Belorusije pa so predvsem odvisne od navdiha in učinka nekdanjega slovenskega reprezentanta in zvezdnika Barcelone Sergeja Rutenke.

Petkrat na svetovnih prvenstvih

Slovenija je v pripravljalnem obdobju odigrala štiri tekme. Najprej je v Slovenj Gradcu premagala Alžirijo z 29 : 19, na kakovostnem turnirju na Danskem pa v treh tekmah premagala Črno goro z 31 : 26 in Tunizijo z 28 : 23 ter izgubila z Dansko s 30 : 35. V prvem delu sklepnega turnirja v Zaragozi se bo pomerila s Savdsko Arabijo (12. januar), z Južno Korejo (14. januar), s Poljsko (15. januar), z Belorusijo (17. januar) in s Srbijo (19. januar).

Slovenija je do zdaj nastopila na svetovnih prvenstvih petkrat, najboljša pa je bila v Nemčiji leta 2007, ko je zasedla deseto mesto. Na Portugalskem leta 2003 je zasedla 11. mesto, v Tuniziji leta 2005 12., v Franciji leta 2001 17. in na Islandiji leta 1995 18. mesto.

Denič bo na Pirenejskem polotoku nastopil z naslednjimi igralci:
  •  vratarja: Gorazd Škof (Cimos Koper) in Primož Prošt (brez kluba);
  •  krilni igralci: Jure Dobelšek (Cimos Koper), Dragan Gajič (Montpellier), Gašper Marguč in Luka Žvižej (oba Celje Pivovarna Laško);
  •  zunanji igralci: Marko Bezjak, Jure Dolenec (oba Gorenje Velenje), Nenad Bilbija (Minden), Sebastian Skube, Borut Mačkovšek (oba Celje Pivovarna Laško), Vid Kavtičnik (Montpellier) in Uroš Zorman (Vive Targi Kielce);
  •  krožni napadalci: Uroš Bundalo (Cimos Koper), Matej Gaber (Gorenje Velenje) in Miha Žvižej (Fenix Toulouse).

 

Deli s prijatelji