FUTSAL

Slovenski rekorder Doc debitiral proti Ricardinhu

Objavljeno 09. januar 2017 15.00 | Posodobljeno 09. januar 2017 15.00 | Piše: Drago Perko

Selektor slovenske futsal reprezentance Andrej Dobovičnik od decembra 2005 vodi izbrano vrsto, ki jo je popeljal na štiri evropska prvenstva. Konec meseca bo na Poljskem že 150. na klopi izbrane vrste.

Selektorju futsalske reprezentance Andreju Dobovičniku nikoli ne zmanjka motiva za delo. Foto: Drago Perko

S trenerji je tako, da imajo vedno pripravljena dva kovčka. Prvi je namenjen prihodu, drugi pa odhodu z delovnega mesta. Svojevrsten fenomen med trenerji in selektorji v Sloveniji je zagotovo 49-letni Andrej Dobovičnik, ki že od leta 2005 vodi futsal reprezentanco Slovenije. Imenovan je bil 7. novembra 2005, potrjen pa 5. decembra 2005. Minuli mesec, natančneje 20. decembra, je minilo 11 let od njegove premierne tekme na klopi reprezentance. Doc, letos jih bo dopolnil 50, je debitiral 20. decembra 2005 proti Portugalcem v Kobaridu, 0:1 je bilo za goste. Dan za tem sta se ekipi pomerili v Železnikih, tekma pa se je končala s porazom Slovenije (0:2).

Pijetlovič,
Razboršek, Križman

»Seveda se spomnim svoje prve tekme. Prve ne pozabiš ne glede na to, kaj potem pride, uspehi ali neuspehi,« se Dobovičnik v mislih sprehodi v december 2005. Slovenija je gostila Portugalce s takrat komaj 20 let starim Ricardinhom, ki danes velja za največjega mojstra futsala. »Takratni portugalski selektor Orlando Duarte je dejal, da bo izjemen igralec, prav je imel,« Dobovičnik opiše svoje prve mednarodne stike. »Vem tudi, s kakšno postavo smo nastopili,« nadaljuje, potem pa naniza zasedbo Slovenije: Darko Tokič, Miha Osojnik, Igor Kragelj, Dragan Perendija, Mitja Mihelič, Boštjan in Rajko Uršič, Rok Grželj, Benjamin Melink, Milan Adrinjek, Saša Leban, Primož Martinčič, Primož Zorč.

Do danes je Dobovičnik ekipo vodil na 149 tekmah (71 zmag, 19 remijev, 59 porazov), z reprezentanco se je štirikrat zapored uvrstil na evropsko prvenstvo (leta 2010 na Madžarskem, 2012 na Hrvaškem, 2014 v Belgiji in 2016 v Srbiji), najvišje pa so se pod njegovo taktirko zavihteli v Belgiji, kjer so prišli v četrtfinale. Na poti do tja so kot edini na prvenstvu stare celine porazili poznejšo prvakinjo Italijo. Po zadnji lestvici Evropske nogometne zveze (Uefa) Slovenija zaseda sedmo mesto v Evropi. Tako visoko naša izbrana vrsta še ni bila. Pred Slovenijo so od 1. do 6. mesta Rusija, Španija, Portugalska, Italija, Ukrajina in Azerbajdžan. Pred Dobovičnikom sta reprezentanco uspešno vodila tudi Darko Križman (38 tekem) in Dušan Razboršek (44 tekem), za selektorja pa je bil imenovan tudi Željko Pijetlovič, ki pa izbrane vrste ni nikoli vodil.

Opustil študij

Dobovičnik je bil uspešen igralec in član kluba Pelikan Celje. Ne taji, da se je kmalu začel spogledovati s trenerstvom. »Nisem pa nikoli menil, da bom kdaj postal selektor. Predvsem ne, da bom postal selektor tako hitro,« pojasni, da niti v sanjal ni upal, da bo star 38 let že na čelu državne futsalske reprezentance. Prijavil se je na razpis in uspelo mu je, za sabo je pustil tudi svojega nekdanjega soigralca Zorana Teska, ki je pozneje postal selektor reprezentance do 21 let. »Takrat sem ravno vpisal magisterij ekonomije. Bil sem celo na prvem predavanju. Ko pa sem bil izbran za selektorja, sem študij opustil,« Dobovičnik potrdi, da se je povsem osredotočil na novo funkcijo. Zavedal se je, da ne bo zmogel biti uspešen na vseh frontah – družina, šolanje, služba, futsal, zato je opustil izobraževanje.

Ne skriva, da še danes čuti nekaj pozitivne treme, ko sede na selektorsko klop. Na dan tekme ima svoj ritual, ki mu zaupa. »Vsak ima neko svojo žavbo, v katero verjame,« odvrne, ko ga pobaramo, ali razkrije, kaj je ta dnevni ritual. »Ekipa mora imeti karakter in rdečo nit v igri. Sicer ne potrebuje trenerja,« Dobovičnik razkrije svoje načelo, ki ga vodi na trenerski poti. »Ko smo začenjali v reprezentanci, smo se zgledovali po najboljših – Špancih,« razkrije, kdo mu je bil in ostal vzor. Vesel je, da so njegovi varovanci dokazali, da so tudi v drugačnih razmerah za delo lahko povsem enakovredni Špancem, ki jim je Slovenija v zadnjih dodatnih kvalifikacijah za SP 2016 nagnala precej strahu v kosti.

Prihaja euro 2018

»Nisem pričakoval, da bom tako dolgo ostal selektor, vedno pa sem imel motiv za delo. Tudi zato, ker je bilo v ekipi bolj ali manj vedno dobro vzdušje, med temi fanti pa se počutim mlajšega, kot sicer sem,« v smehu zaključi Dobovičnik, ki bo 150. sedel na klop na Poljskem, kjer bo Slovenija konec meseca sodelovala na prijateljskem turnirju. O svojem največjem uspehu na klopi Slovenije ne razmišlja. »Sem pa ponosen, ker so se v minulih desetih letih iz teh nadarjenih mladcev po njihovi in klubski zaslugi, reprezentanca pa je tu pomagala, razvili igralci evropskega formata,« Dobovičnik poudari največji uspeh izbrane vrste. Z enim očesom že pogleduje v leto 2018, ko bo Slovenija v Ljubljani gostila evropsko prvenstvo. »Želim si, da bi dosegli tekmovalni in organizacijski uspeh,« pravi Dobovičnik (danes tudi trener prvoligaša Dobovec Pivovarne Kozel), ki upa, da se Slovenija prebije vsaj v četrtfinale. Potem pa je mogoče prav vse...

Deli s prijatelji