OKREPITEV

Slovenski prvoligaši v futsalu se krepijo z Brazilci in Hrvati

Objavljeno 06. marec 2017 16.30 | Posodobljeno 06. marec 2017 16.30 | Piše: Drago Perko

Desetkratna državna prvakinja v futsalu Litija je pred končnico segla po okrepitvah. Prišla sta Brazilca Hugo Velloso in Matheus Cortez. Križem rok niso bili niti v drugih klubih. Hrvata na pomoč Dobovcu.

Brazilca Matheus Cortez, levo, in Hugo Velloso že spoznavata moštvo Litije in slovenski futsal. Foto: Drago Perko

PODČETRTEK – Včeraj so v Podčetrtku okronali novega pokalnega prvaka v futsalu, v petek pa je na sporedu zadnji krog rednega dela državnega prvenstva. Potem se bo začela končnica. Osem najboljših zasedb se bo udarilo za naslov. Končnica veliko obeta tudi zavoljo okrepitev, ki so si jih privoščili slovenski klubi. Dobovec Pivovarna Kozel je v svoj klub pripeljala 25-letnega Hrvata Josipa Jurića in njegovega 29-letnega rojaka Ivico Majića. Prvi je prišel iz zagrebškega Nacionala, prej je igral v Osijeku in Dubrovniku, drugi pa je nosil dres Osijeka in Dinama. Jurić se je v petih tekmah v 1. SFL že petkrat vpisal med strelce, Majić pa prvi gol še čaka. Po okrepitve je segel tudi Oplast iz Kobarida in iz Italije v Slovenijo vrnil 34-letnega Benjamina Melinka, ki se po težki prometni nesreči vrača v futsal. Za najodmevnejši okrepitvi pa je poskrbela Litija, prišla sta Brazilca: 32-letni Hugo Velloso in 25-letni Matheus Cortez. Oba prihajata iz prve brazilske lige, kjer sta bila člana klubov, ki so nastopali v 16-članskem tekmovanju. Starejši Hugo, ki je po poklicu organizator igre, je v 19 tekmah za Floripo zabil štiri gole, ekipa pa je prvenstvo končala v četrtfinalu. Matheus, igra na položaju pivota, pa je nazadnje nosil dres Guarapuave (19 tekem, 6 golov).

Doma ga čaka noseča žena

»Izvrstno so nas sprejeli,« povesta Brazilca, ki smo ju obiskali dobro uro pred treningom v športni dvorani Litija. »Delovne razmere so prave, dopoldne sva v fitnesu, popoldne trenirava z ekipo. Pred prihodom v Slovenijo sva imela po koncu brazilske lige nekaj premora, a bova hitro v pravi formi,« pravi zgovorni Hugo, mlajši Matheus pa ga pozorno posluša. Vesela sta, ker sta dobila priložnost v Sloveniji. Potarnata, da je v domovini kriza načela tudi šport, v futsalu ni več toliko denarja, kot ga je bilo včasih. Pa tudi družino imata oba. Hugova žena je celo noseča. »Ni lahko, da nismo skupaj. A me razume. Pa saj bo čez dva meseca sezone konec. Ko zvečer prideva s treninga, se še nekaj časa pogovarjava z domačimi v Braziliji,« poudari Hugo, ki je imel tako kot Matheus nekaj težav z mrzlim vremenom. Zato so jima še kako prav prišla topla klubska oblačila, ki sta jih dobila ob prihodu. Nastanjena sta v bližnjem gostišču Kovač, povsem pa sta posvečena delu. »Veva, da si lahko z dobrimi igrami zagotoviva novo pogodbo,« povesta naša sogovornika. Da sta resna pri delu in pristopu, potrdi tudi trener ekipe Tomislav Horvat, ki sta ga novinca v hipu navdušila. »Nikomur ne bosta odžirala minutaže. Ekipa ju je dobro sprejela, ker sta kakovostna, vsi se lahko veliko naučimo od njiju,« še poudari Horvat. Brazilski dvojec o Sloveniji pred prihodom ni vedel ničesar. Sta pa na spletu hitro ugotovila, da premore izvrstno člansko reprezentanco, ki jo prihodnje leto čaka evropsko prvenstvo na domačih tleh. »Tu sva, da pomagava mladi litijski ekipi, da se dobro znajde v končnici,« še pristavi Hugo, Matheus pa razkrije, da znata pozdraviti po slovensko in reči hvala.

Deli s prijatelji