FINALE

Slovenski paraolimpijci za Rio: Darko po medaljo, Ančo sedmič

Objavljeno 12. junij 2016 19.48 | Posodobljeno 12. junij 2016 19.48 | Piše: Drago Perko

Slovenija se bo na 15. paraolimpijskih igrah v Braziliji predstavila v atletiki, kolesarstvu, streljanju, plavanju in parakajaku.

Darko Đurić in trener Alen Kramar. Foto: Vid Ponikvar/ZSIS-POK

Ne le olimpijske igre, letos bo svet pozorno spremljal tudi paraolimpijske igre. Že 15. po vrsti bo gostil Rio de Janeiro, do tekmovanja pa je ostalo še natančno 93 dni. Iz dneva v dan je tudi jasnejša slika delegacije, ki bo dostojno zastopala barve Slovenije. Že zdaj je jasno, da zasedba ne bo številna, kot je bila na zadnjih igrah, saj v reprezentanci ne bo nobenega ekipnega športa. Na zadnji stopnički so se spotaknile odbojkarice, že lani so iz boja za Rio odpadli igralci golbala. Odbojkarice so marca v dodatnih kvalifikacijah na turnirju svetovnega pokala na Kitajskem odigrale slabše od pričakovanja. Zato so ostale brez napredovanja. Selektor Simon Božič je že začel sestavljati ekipo za prihodnji paraolimpijski ciklus, ki bo vrhunec dosegel v Tokiu leta 2020.

Darko po medaljo

Zato pa na svoje druge igre odhaja 26-letni plavalec Darko Đurić, ki je prvič nastopil v Londonu pred štirimi leti. V Riu bo plaval na 50 m prosto, 100 m prosto, 200 m prosto in 50 m delfin. Da letos s trenerjem Alenom Kramarjem delata v Radovljici resnično dobro, kažejo tudi rezultati. Na evropskem prvenstvu na Portugalskem (maja letos v Funchalu, rojstnem kraju Realovega nogometnega zvezdnika Cristiana Ronalda) je bil srebrn na 100 m prosto ter bronast na 200 m prosto. »Ti medalji sta dokaz, da sem v stiku s konkurenco, z najboljšimi, in da lahko zelo optimistično gledam v Rio. Zdaj imam pester program, čaka me še ena močna tekma, potem enotedenske priprave pa nekaj manjših tekmovanj … predvsem pa seveda treningi, treningi, treningi,« je optimist Darko, ki na igre odhaja po kolajno. Tega šampion z Gorenjske niti ne skriva. Na letošnjih igrah bodo prvič po letu 2004 nastopili štirje strelci, saj je vsem štirim (Veselka Pevec, Franc Pinter Ančo, Damjan Pavlin in Franček Gorazd Tiršek) uspelo doseči zahtevno paraolimpijsko kvoto za nastop. Nad reprezentanco bdi trenerka Polona Sladič, asistira pa ji Aleš Kosmač. Prav strelci so bili tisti, ki so z zadnjih iger prinesli edino slovensko odličje. Franček Gorazd Tiršek je bil srebrn z zračno puško stoje. Prav on je tisti, ki po prvi polovici koledarskega leta kaže najboljšo formo in zbira dobre rezultate na tekmah svetovnega pokala. Strelci so se udeležili preizkušenj v Združenih arabskih emiratih in na Tajskem. Posebno pozornost pa si zasluži 62-letni Franc Pinter Ančo, ki se marljivo pripravlja na svoje že sedme paraolimpijske igre, osvojil je že štiri kolajne. Prvič bo na igre potovala Veselka Pevec, ki pa je imela v zadnjem času precej težav z očmi.

V Pekingu plavalec, letos v kajaku

Slovenija bo imela predstavnika tudi v parakajaku. S progo, dolgo 200 metrov, se bo v Riu boril 38-letni Dejan Fabčič. Kvoto si je priboril tako na progi kot za zeleno mizo. Lani je bil 7. na svetovnem prvenstvu, prva šesterica pa si je zagotovila nastop. A ker so pozorni klasifikatorji naknadno diskvalificirali Portoričana Eddija Montaneza, je šesto mesto pripadlo prav Fabčiču. Razbremenjen vseh skrbi je tudi na pravkar končanem svetovnem prvenstvu s 5. mestom potrdil, da spada prav v svetovni vrh. Dejan je svojevrsten fenomen: na igrah je bil tudi v Pekingu leta 2008, a kot plavalec. Bil je odličen 6. na 100 m prsno. Dolenjska lep čas ni imela paraolimpijca, letos očitno ne bo imela niti olimpijca. Čast dežele cvička bo reševal kolesar Primož Jeralič, ki se bo meril v svoji skupini ročnih kolesarjev v cestni vožnji in kronometru. »Šport invalidov mora dobiti večjo veljavo tudi pri nas. V svetu je zavednost, da je biti športnik invalid nekaj večjega, nekaj, kar ne more biti vsak. Zavedati se moramo, da je moral vsak izmed nas športnikov invalidov skozi težko obdobje, obdobje spremembe in sprejemanja sebe v drugačni luči, in to je tisto, kar nas dela posebne, to je tisto, kar daje navdih. Pobrali smo se s tal in pokazali najprej sebi in nato drugim, da smo, da lahko z močno voljo, energijo, trmo, predanostjo, vztrajnostjo in podporo kljub invalidnosti, ki nas je zaznamovala, živimo svoje sanje,« je pred igrami dejal Jeralič. Med kandidati za Rio sta tudi atleta Henrik Plank in Sandi Novak. Plank je v Londonu dosegel 4. mesto v metu kopja, 7. pa je bil pri suvanju krogle, zdaj se bo preizkusil v metu diska. Normo za Rio je v Dubaju že januarja izpolnil maratonec Novak, ki sta ga spremljala Urban Jereb in Roman Kejžar, nad ekipo pa je bdel Primož Černilec. Z B-normo v skoku v daljino se lahko pohvali Jana Führer, ki bo še lovila A-normo. Na Rio še vedno upa tudi kolesar David Kuster, za katerega je bila oddana vloga za bipartitno povabilo. Odštevanje se nadaljuje.

Vodja odprave Mihorko

Vodja paraolimpijske odprave bo mag. Branko Mihorko, njegova pomočnica bo Špela Rozman Dolenc. Delegacija bo iz Ljubljane odpotovala proti Riu 31. avgusta, vrnila pa se bo 21. septembra. V tem mesecu po Sloveniji potekajo predstavitve paraolimpijcev v domačem okolju v sklopu akcije Treniraj z, 17. junija popoldne pa se bodo paraolimpijci predstavili na posebni promociji športa invalidov v parku Tivoli. 

Tomšič na olimpijski košarki

V košarki Slovenija še ni konkurenčna svetovnim velesilam, zato je na olimpijskih igrah v Riu ne bo. Pred dvema tednoma je reprezentanca končala nastope v regionalni ligi NLB Wheel, kjer je zasedla 4. mesto, prvaki so postali košarkarji Vrbasa. Slovence pa čaka nastop na evropskem prvenstvu B-divizije julija v Sarajevu. Povsem brez Slovencev pri košarki na OI pa le ne bo šlo, Ljubljančan Žarko Tomšič bo v Braziliji kontrolor sojenja. 

 

Deli s prijatelji