ODBOJKA

Slovenski odbojkarji nadigrali azzurre

Objavljeno 18. oktober 2015 09.14 | Posodobljeno 17. oktober 2015 22.41 | Piše: M. U.

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je z novo sanjsko predstavo in zmago v polfinalu nad Italijo na evropskem prvenstvu uvrstila v tekmo za zlato kolajno. Slovenski fantje so pod roko izjemnega selektorja Andree Gianija naredili zgodovinski podvig.

Neverjetno, fenomenalno, zgodovinsko, edinstveno. Slovenska odbojkarska reprezentanca se je uvrstila v finale evropskega prvenstva v Sofiji in bo danes ob 19.45 igrala za zlato odličje! Slovenija je včeraj v prvem polfinalu EP s 3:1 (25:13, 23:25, 25:20, 25:20) na kolena primorala odbojkarsko velesilo Italijo, šestkratnega evropskega prvaka, drevi pa se bo v sklepni tekmi pomerila z zmagovalcem sinočnjega polfinalnega dvoboja med Bolgarijo in Francijo. Fantje slovenskega selektorja Andree Gianija so včeraj, po dodatnem dvoboju za uvrstitev med osem najboljših in po četrtfinalu, ponovno prikazali mojstrsko odbojko, Giani jih je spet izvrstno vodil in jim svetoval, slovenski odbojkarji pa so spisali tudi enega največjih uspehov slovenskega ekipnega športa. Srebro so, denimo, osvojili rokometaši leta 2004 na EP v Sloveniji.

Prvi niz včerajšnjega polfinala se je začel s slovenskim vodstvom s 6:2; Gianijevi fantje so odlično servirali, briljantno pa sta delovala tudi obramba in blok na mreži. Odlična igra se je nadaljevala, Klemen Čebulj je zabijal, vodstvo pa je bilo že 8:3. Italijani so se prek udarcev Ivana Zajceva približali na 8:10, a je dvojni slovenski blok fenomenalno zablokiral Zajceva za izid 13:8. Vodstvo se je po udarjanju azzurrov zunaj polja in asu Mitje Gasparinija iz začetnega udarca celo povišalo na sedem točk (17:10). Po točki Čebulja iz servisa je bil izid neverjetnih 20:12, pozneje ob izvrstnem blokiranju celo 24:13, prvo zaključno žogo pa je slovenski blok tudi pretvoril v dobljeni prvi niz. Slovenija je igrala res fenomenalno, Italijani pa so bili v uvodnem nizu igralsko in psihološko potolčeni do tal. Slovenci so imeli tri ase iz začetnih udarcev, Italija enega, pet uspešnih blokov so imeli Gianijevi, azzurri enega, sosedje so naredili osem napak, slovenski igralci le tri.

Povsem nadigrali azzurre

Drugi niz je šel po istem receptu; po točki podajalca Dejana Vinčića, ki je na mreži prevaral Italijane, je na semaforju pisalo 4:1. Blok, tudi trojni, je bil ponovno izvrsten, Tine Urnaut pa je bil v napadu res mojstrski. Slovenija je vodila, a tudi azzurri so se igralsko sprostili in dvignili ter izid izenačili na deset, nato pa povedli za tri točke (14:11). A Slovenci so se vrnili ter po fenomenalni izmenjavi in italijanski žogi v mrežo povedli s 16:14. Igralo se je točko po točko, razburljiva končnica niza je bila pred vrati. V njo so po treh zaporednih točkah Italijani šli z vodstvom z 22:20. Nato pa so izbranci selektorja Gianlorenza Blenginija po slovenskih napakah za niz izkoristili svojo drugo zaključno žogo, niz dobili s 25:23 in izenačili na 1:1. V drugem nizu so slovenski odbojkarji storili kar enajst napak, azzurri le štiri, to je naredilo razliko.

Tretji del igre je po točki Klemna Čebulja iz začetnega udarca spet šel v slovenski tok (6:3). Po 8:5 pa so zahodni sosedje dosegli tri zaporedne točke, zadnjo Osmany Juantorena, in izenačili. Niz se je spet igral točko po točko, sporna na mreži je šla v italijanski prid, a kapetan Tine Urnaut je bil pri udarcih v napadu neustavljiv, izid je bil 15:13 za Slovenijo. Z Gasparinijevim asom je bilo vodstvo visoko štiri točke (20:16), pet točk pri 22:17, pri 24:20 pa sta Jan Kozamernik in Tine Urnaut prvo zaključno žogo s svojim blokom pretvorila v 25:20 in vodstvo v nizih z 2:1.

Slovenija je tudi v četrtem nizu s 3:1 krenila furiozno, nato pa si nobeno moštvo ni pribojevalo izrazite prednosti. Gianijevi fantje so nato vodili s 13:11, Alen Pajenk in Vinčić sta z odličnim blokom ustavila italijanski napad. Tri točke prednosti je bilo pri 18:15, slovenski odbojkarji so se vse bolj bližali sanjski uvrstitvi v finale EP. S točko po točko so jo tudi dosegli, po servisu Dejana Vinčića in udarcu iz italijanske akcije zunaj igrišča se je četrti niz odločil v slovenski prid s 25:20. Slovenija se je uvrstila v veliki finale 29. evropskega prvenstva v odbojki!

Vinčić brez besed

Dejan Vinčić je bil po zmagovitem polfinalu navdušen do skrajnosti. »Ne vem, kaj naj rečem. Brez besed sem. Tokrat bi padla še kakšna močnejša reprezentanca. Neverjetno veliko visokih žog smo zaključili, igrali smo agresivno, fenomenalno,« je povedal.

 

Deli s prijatelji