SENZACIONALNO

Slovenski odbojkarji evropski podprvaki

Objavljeno 18. oktober 2015 21.45 | Posodobljeno 19. oktober 2015 00.39 | Piše: STA, Ma. F.

Slovenijo je v velikem finalu premagala Francija s 3 : 0 (19, 27, 27).

SOFIJA – Slovenska odbojkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu osvojila srebrno kolajno. V finalu je po dobrem odporu izgubila proti Franciji z 0 : 3 (–9, –27, –27).

Slovenski junaki zadnjih deset dni niso pripravili še enega presenečenja, niso bili na ravni zadnjih treh tekem na prvenstvu, kljub temu pa so se tudi tokrat zgledno borili, dokazali, da so zasluženo v finalu, kjer pa je bil tekmec premočan. Zmagovalci svetovne lige, ki so lovili prvi evropski naslov, na prvenstvu pa niso zabeležili niti enega poraza, imajo v tem trenutku več izkušenj, ko je bilo najbolj potrebno, so bili zbrani, kar pa se za Slovence ne more reči. Svojo priložnost, da bi dobili dodaten zalet, so zapravili v drugem nizu, ko so iz rok izpustili vodstvo 24 : 21. Statistika kaže, da je poleg živcev in izkušenosti, zaradi pomanjkanja tega so v končnici izgubili tudi tretji niz, tekmo odločil servis. Francozi so dosegli šest asov, Slovenci le enega.

Pod vtisom dobro napolnjene dvorane in glasnega navijanja slovenskih navijačev so varovanci Andree Gianija tekmo začeli slabo. Težave s sprejemom so bile preočitne, da bi lahko računali na ugoden izid, še posebno, ker tudi servis ni bil na ravni prejšnjih tekem. Francozi so povedli s 13 : 7, a nato začeli slabše izvajati začetne udarce, Slovenci pa so se pri tem elementu izboljšali, posledica tega je bila, da so se s točko Mitje Gasparinija približali na 12 : 15. Toda trikolori so najprej prednost vzdrževali s prvim tempom, nato pa jo z dvema asoma povečali na 22 : 16, kar je bilo dovolj za vodstvo 1 : 0.

Na začetku drugega niza so bili Slovenci že bolj podobni tistim iz prejšnjih tekem. Začel je delovati servis, nato tudi blok. Z dvema zaporednima blok točkama Dejana Vinčića so prišli do vodstva 8 : 3, toda tekmeci so se zbrali, jih začeli loviti, na 17. točki so jih tudi ujeli, po novi napaki Slovenije pa tudi prehiteli (18 : 19). Po izenačenju na 19 : 19 pa je na sceno stopil Gasparini, s servisi in z napadoma priboril svoji ekipi vodstvo z dvema točkama, po točki Tineta Urnauta pa se je prednost povečala na tri, Slovenci so imeli tri zaključne žoge. Toda nato jih je izdal sprejem, pri Francozih pa je igro v svoje roke vzel Earvin Mgapeth, ki je bil neustavljiv napadu. Slovenci so nato še imeli možnosti, toda bili so nezbrani, na koncu pa dovolili, da so jim Francozi dali še asa, ki je zelo bolel.

Po zapravljeni priložnosti je za nekaj časa padla morala, v tretjem nizu so hitro prišli do zaostanka petih točk, videti je bilo, da je slovenska barka dokončno potopljena. A slovenski fantje se niso hoteli predati, po dveh zaporednih točkah Urnauta so prišli le na točko zaostanka (9 : 10). Tak zaostanek so držali nekaj časa, nato je po odličnih servisih Vinčića Urnaut izenačil na 17 : 17, Jan Kozamernik pa jih povedel v vodstvo. Alen Šket, ki je vstopil v drugem nizu namesto Klemna Čebulja, jih je povedel v vodstvo 20 : 19, to pa je bilo tudi njihovo zadnje vodstvo na tekmi. Popuščali sicer niso, ubranili kar nekaj zaključnih žog, toda na koncu sta niz in zmaga zasluženo pripadla Francozom, toda Urnaut in kolegi se nimajo česa sramovati.

Alen Šket: »Francozi so bili danes enostavno boljši. Bolje so servirali, bolje so napadali. Nekako od samega začetka tekme nismo našli svoje igre, igre, ki nas je krasila na zadnjih tekmah. V to so nas delno prisili Francozi, ki so zares pritiskali s servisi in obenem tudi zelo dobro igrali v obrambi, pa tudi sami smo tekmo morda začeli nekoliko v krču. Ne glede na vse moramo biti zelo ponosni na to, kar nam je uspelo. Slabe volje ni. Francozi so bili boljši, srebro na evropskem prvenstvu v odbojki pa je izjemen uspeh.«

Jan Kozamernik: »Žal se nam ni izšlo. Zdi se mi, da predvsem na začetnem udarcu nismo odigrali tako, kot bi morali. S servisi bi morali bolj onemogočiti Francoze pa tudi visokih žog nismo zaključevali tako dobro kot na prejšnjih tekmah. Po drugi strani so bili francoski odbojkarji danes odlični. Žal ni šlo, ampak še vedno je to, kar smo naredili, fenomenalno in moramo biti zadovoljni.«

Uvrstitve Slovenije na dosedanjih EP

2001: Češka: 9. mesto
2007: Rusija: 16. mesto
2009: Turčija: 15. mesto
2011: Avstrija/Češka: 9. mesto
2013: Danska/Poljska: 13. mesto
2015: Bolgarija/Italija: 2. mesto

Italija osvojila bron

Odbojkarji Italije so na evropskem prvenstvu osvojili bronasto medaljo. V malem finalu so danes premagali gostitelje Bolgare s 3 : 1 (20, 14, –23, 20).

Deli s prijatelji