V VZPONU

Slovenski najstnik Luka veliki up Reala

Objavljeno 21. julij 2014 12.50 | Posodobljeno 21. julij 2014 00.52 | Piše: Drago Perko

Ljubljančan Luka Dončić že dve leti trenira v Madridu, kjer končuje srednjo šolo. Navdušuje na parketu, letošnje priprave začenja s člansko ekipo.

Luka Dončić na Kodeljevem leta 2006. Foto: Drago Perko

Zvesti spremljevalci slovenske košarke se še danes spomnijo fantiča, ki je v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani med vsakim odmorom metal na koš. Bili so to časi, ko je bila žoga skorajda večja od njega. Mati Mirjam ga je spremljala s tribune, oče Saša pa je bil po navadi na parketu. Danes je ta 15-letni Luka Dončić, košarkarske abecede se je naučil v Košarkarski šoli Union Olimpije, eden tistih, na katerega v kraljevem klubu Real Madrid polagajo velike upe.

S člansko ekipo

Pred dnevi so iz Madrida sporočili, kar je vsakega slovenskega košarkoljubca naredilo ponosnega. Luka Dončić bo avgusta letos začel priprave s člansko ekipo, so bili kratki in jedrnati v klubski pisarni 31-kratnega španskega državnega prvaka.

To je veliko priznanje in vzpodbuda za Dončića, ki že skoraj dve leti vadi in se razvija pod budnim mentorstvom trenerjev v mlajših selekcijah Reala, pred tem so ga hoteli tudi Turki, a so bili Španci konkretnejši in spretnejši. »Luka se razvija, v Španiji se je izvrstno znašel, razmere za delo so idealne, misli pa na šolo in trening,« pravi njegov oče Saša, ki izmenično s košarkarjevo materjo Mirjam obiskuje sina v španski prestolnici.

Luka meri 199 cm, izvrstno se znajde v igri z levo in desno roko, največkrat pa ga trenerji postavijo za organizatorja igre, saj ima izvrsten pregled. V letošnjem finalu kadetskega državnega prvenstva je ob porazu Reala proti Barceloni (73:68) nasul 25 točk, zbral 10 skokov in petkrat podal. Marca letos je Barco na turnirju v Cordobi pokopal kar sam – 25 točk in 13 skokov je prispeval k zmagi (79:67). Decembra lani je bil najkoristnejši igralec mednarodnega turnirja v Budimpešti. Pred tem je opozoril nase še na turnirju v Sieni, kjer je v finalu domačemu klubu nasul 36 točk, ujel 11 žog in zbral 10 podaj.

Pravila so jasna

Niso redki, ki jih je zaskrbelo, da nam bodo Španci (po nekaterih informacijah iz Španije naj bi se za košarkarja ogrevali tudi Srbi) izmaknili Dončića. A je strah (za zdaj) odveč, čeprav Luka že drugo poletje zapored ne nastopa v dresu kadetske reprezentance. Zato je kriva višja sila. Tako lani kot letos je ob koncu sezone staknil poškodbo, tokrat kolena, nova obremenitev pa bi stanje poslabšala ter ogrozila dober uvod v klubsko sezono. Pred slabim mesecem je Dončića pregledal tudi reprezentančni zdravnik dr. Marko Macura.

»Pa saj pri Luki igranje za Slovenijo nikoli ni bilo sporno. Tudi sam je vedno povedal, da želi igrati za Slovenijo,« oče Saša v kali očetovsko zatre vse dvome in zle misli, da se Dončić ogiba dresa z državnim grbom in čaka Špance. Ne nazadnje so tudi v Realu pred časom že zanikali, da jih mika naturalizacija slovenskega asa. Pravila Fibe, svetovne košarkarske organizacije, so jasna. Starši in Luka Dončić so tako ali tako podpisali poseben dokument, po katerem mora vsak košarkar do 21. leta igrati za matično košarkarsko federacijo. Košarkarski potni list pa se lahko menja le, če do 18. leta ni nosil dresa matične države, za novo reprezentanco pa lahko zaigra po 21. letu. Pa še to mora obravnavati Fiba.

Ob takem nadaljevanju Dončićeve kariere bo precej razlogov, da bomo še naprej upravičeno ponosni nanj. Da se ga le v širokem loku ognejo poškodbe.

Dobra šola

»Luka je izjemen fant, njegova glava pa tam, kjer mora biti. Deluje zelo dobro,« je o Luki povedal Nikola Mirotić. Gre za izvrstnega črnogorskega košarkarja (pred dnevi je sklenil triletno pogodbo z ekipo Chicago Bulls), ki je leta 2008 iz rodne Podgorice prišel v Real, kjer je igral vse do junija letos. Sprejel je tudi špansko državljanstvo, vmes pa se dvakrat prijazno zahvalil Črnogorcem, ki so ga hoteli nazaj v svojo izbrano vrsto. Španci so ga vzeli za svojega, a je že drugič ostal brez nastopa v članski reprezentanci.

Deli s prijatelji