MLADI UP

Slovenski legendi v boj, da nam ne ukradejo bisera

Objavljeno 26. januar 2016 10.51 | Posodobljeno 26. januar 2016 10.51 | Piše: Drago Perko

Komaj 16-letni Luka Dončić z igro in zrelostjo opozarja nase tudi v najboljšem evropskem klubskem tekmovanju. Lani so ga snubili Srbi.

Saša je smučal s sinom Luko, ki tudi že trenira košarko.

LJUBLJANA – Slovenska košarkarska reprezentanca ima novega šefa. Srbski trener z izkušnjami v ligi NBA Igor Kokoškov je kot drugi tujec (prvi je bil njegov rojak Božidar Maljković) dobil priložnost, da vodi Slovence. Umirjeni Beograjčan, 44 let ima, se zaveda, da je pred njim zahtevna naloga. Slovenija bo poleti prvič po 2004. igrala kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Morebiten izpad in neuvrstitev na veliko tekmovanje bi morda pomenila celo usodni udarec za to igro na sončni strani Alp.

Kdo bo prvi

Ne le rezultata, Košarkarska zveza Slovenije od novega šefa, ki bo na leto zaslužil okoli 60.000 evrov, pričakuje, da v reprezentanci mesto na parketu, in ne na klopi, dobijo tudi mladi bodoči asi. V prvi vrsti bo Kokoškova naloga, da se najdejo primeren igralni položaj in minute za 16-letnega Luko Dončića. »Vem, da je pravi biser in verjetno najbolj nadarjen igralec svoje generacije. Za nameček ima izvrsten status v Realu, kjer ni le igralec, ampak košarkar v rotaciji z zgledno minutažo!« Kokoškov z izbranimi besedami spregovori o Dončiću, ki mu trener Reala Pablo Laso v maniri stare jugoslovanske trenerske šole namenja minutažo in teše za nosilno vlogo v prihodnjih letih. »Na priprave bomo povabili več nadarjenih košarkarjev, ki bodo imeli priložnost, da si izborijo svoje mesto,« še pristavi Kokoškov.

Da mladi Ljubljančan premore izjemen potencial, se zavedajo tudi v Španiji. V svoji krstni sezoni v evroligi igra po skoraj četrt ure (13,6 minute), v statistiki ima po 2,6 skoka in 2,5 podaje. Luka zna tudi zadeti – na zadnjem gostovanju v Moskvi je CSKA nasul tri zaporedne trojke in vrnil Real v igro. Lani jih je prav zaradi Dončića mlajšega v Madridu obiskal selektor srbske reprezentance Saša Đorđević, ki ne bi imel nič proti, če bi Luka zaigral za Srbe. Na slovenski košarkarski zvezi se zavedajo, da morajo do Dončića in mu predstaviti program, ki bo zanimiv in ga bo prepričal. Zadeve so se lotili resno in sestavili močno delegacijo. V Španijo bosta odpotovala generalni sekretar zveze Rašo Nesterović in novi športni direktor reprezentance Matjaž Smodiš

Deli s prijatelji