LIGA ABA

Slovenski klubi brez Evrope

Objavljeno 01. marec 2014 14.04 | Posodobljeno 01. marec 2014 14.04 | Piše: Drago Perko

Košarkarski klubi po odločitvi lige ABA ne smejo več igrati znotraj Fibe Europe.

Union olimpija in krka v novi sezoni le v ligi ABA in brez evropskih pokalov? Foto: Igor Zaplatil/Delo

Slovenska košarka je v torek ostala brez predstavnika v evropskih pokalih. Krka je po porazu proti italijanski Reggii izpadla iz pokala eurochallenge, slab teden prej se je od evropskega pokala poslovila Union Olimpija. Dolenjci so upali, da bodo kos Italijanom, a tudi zaradi poškodbe Sanija Bečiroviča svoje misli – tako kot Ljubljančani – po novem usmerjajo le na ligo ABA in domače prvenstvo.

Ob pogledu na lestvico regionalne lige se slovenskim klubom slabo piše v novi sezoni. Ne Krka ne Olimpija v tem hipu nista na mestih (morali bit biti vsaj sedmi), ki zagotavljajo igranje v evropskem pokalu (drugo najmočnejše klubsko tekmovanje za evroligo). Do konca regionalne lige, ki je edino sito za Evropo, ne pa domače prvenstvo, je še pet krogov. Nismo škodoželjni, a jasno je, da bo vsaj eden izmed klubov izvisel (torej zanj ni mesta v evroligi in evropskem pokalu), morda celo kar dva. Tako jima potem ostane le Fibin pokal eurochallenge. V tem tekmovanju bodo lahko igrali le, če se odpovejo ligi ABA! Istočasno igranje na obeh frontah namreč vodstvo ABA prepoveduje, saj lahko njeni člani sodelujejo le v tekmovanjih pod okriljem Uleba (evroliga in evropski pokal). Rado Lorbek, eden vodilnih mož Uleba in prvo ime lige ABA, trdi, da so se zato odločili zaradi nezmožnosti usklajevanja terminov med ligo ABA in Fibo.

Sestalo se bo združenje

Na slovenski sceni je završalo, nekaj naših sogovornikov uradno sicer zadeve ne komentira, neuradno pa benti zaradi samovolje lige ABA, po drugi strani pa jih moti pasivnost Košarkarske zveze Slovenije, ki bi morala ščititi interese slovenskih klubov. Pa ne gre toliko za pasivnost kot nemoč košarkarske zveze: »Na KZS se nikakor ne strinjamo s to prepovedjo, saj ta nikakor ni dobra za slovensko košarko, žal pa proti temu ne moremo storiti ničesar, saj nismo člani združenja Uleb ali lige ABA. To so zgolj in samo klubi, ki igrajo v teh tekmovanjih.« Izvedeli pa smo, da se debata o tej problematiki obeta na združenju ligašev, ki mu predseduje Aleš Antauer. »Kaj več vam bom povedal po seji,« je bil skop Celjan. V Union Olimpiji so vedeli za ta sporni člen, zadeva jih ni presenetila. Še vedno verjamejo, da ne bodo ostali brez Evrope in da si bodo zagotovili mesto v evropskem pokalu. Kljub incidentu, ki ga je povzročil navijač Zoran Predin, upajo na posebno vabilo. Direktor Matevž Zupančič je nepoboljšljiv optimist, meni, da si Olimpija to zasluži tudi zaradi minulih zaslug in letošnjih dobrih iger. V Novem mestu novo sezono načrtujejo le interno, o Evropi še ne razmišljajo na glas.

Deli s prijatelji