EP V KOŠARKI

Slovenske košarkarice na začetku zahtevne poti proti evrobasketu

Objavljeno 23. november 2015 17.45 | Posodobljeno 23. november 2015 17.45 | Piše: Drago Perko

Izbrana vrsta bo imela v sredo v Litvi prvi nastop v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2017 gostila Češka.

Selektor Damir Grgič. Foto: Fiba Europe

V minulih letih se slovenska ženska članska reprezentanca v nasprotju z mlajšimi selekcijami ni proslavila. Zdaj so na Košarkarski zvezi Slovenije odločeni, da temu naredijo konec, v naslednjem ciklu bi predsednik Matej Erjavec stiskal pesti za Slovenke tudi na najvišji evropski ravni. Ali bo tako, bo jasno čez natančno leto dni, ko se končajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo (EP) 2017, ki ga bo med 16. in 27. junijem 2017 gostila Češka.

Konkurenca z Baltika

Reprezentanca je dobila novega selektorja, izbrali so izkušenega in z vsemi žavbami namazanega Damirja Grgiča, ki se iz dneva v dan dokazuje z delom v ŽKK Athlete Celje, mladinsko reprezentanco pa je leta 2010 popeljal do 4. mesta v Evropi. »Želimo zgraditi kult reprezentance,« je jasen Grgič, ki je vesel, da ima na voljo vse razpoložljive sile. Nika Barič, Eva Lisec in Teja Oblak igrajo vidne vloge v evroligi, Tina Trebec v evropskem pokalu. Ekipi pomagata tudi 31-letna Sandra Piršič in 30-letna Maja Erkič. Ob njih se kali mladi rod z Annamario Prezelj na čelu. V kvalifikacijah sodeluje 33 ekip, na sklepni turnir bodo neposredno napredovale zmagovalke devetih kvalifikacijskih skupin ter najboljših šest drugouvrščenih reprezentanc. Kvalifikacije potekajo po sistemu oken (tri desetdnevne akcije med klubsko sezono), ki jih bo Fiba uvedla tudi v moško reprezentančno košarko. Slovenija se bo v skupini merila z Latvijo in Litvo, ki sta se med sabo udarili že v soboto, Slovenke bodo gostovale v Litvi v sredo. Konkurenca je spoštovanja vredna, ekipi z Baltika sta bili udeleženki zadnjega evropskega prvenstva, ki se je letos poleti končalo na Madžarskem. Litvo (na koncu je bila osma) je ena žoga ločila do polfinala, Latvija se je poslovila v predtekmovanju.

Brez Američanke

»Ambicije so jasne, tudi naša kakovost ni sporna, igralke so v dobri formi. Potrebovali pa bomo nekaj sreče. Sam bi raje videl, da bi imel na voljo mesec dni za priprave. Zdaj je treba vse narediti v osmih dneh,« je dejal Grgič o sistemu, ki je reprezentančno košarko vrnil v čas klubskih tekem. »Pazil bom, da bomo imeli pravo kohezijo. Vloge so razdeljene, kapetanka bo Maja Erkič,« nadaljuje Grgič, čigar ekipo krasi hitra in agresivna košarka, vse pa temelji na obrambi. »Posebnost naše skupine je to, da nihče nima naturalizirane igralke,« nas še opozori Grgič, ki pa ne skriva, da si je v svoji ekipi želel izvrstno Američanko Courtney Paris. A ker slovenska zakonodaja tega ne omogoča, Grgič vse stavi na domači kader. »Imamo dobro ekipo, ki je prava zmes izkušenih in starejših košarkaric, preostala polovica pa je mladih ter nadarjenih. Prepričana sem, da je selektor izbral 12 najboljših, kar jih premore Slovenija,« Nika Barič, denar si služi v ruskem Jekaterinburgu, hvali ekipo in razmere v njej. »Žreb nam je namenil težko skupino, a gremo od tekme do tekme. Nismo favorit, tako se moramo obnašati. Predaje ni,« poudarja Nika.

 

Deli s prijatelji