BRAVO

Slovenska zmaga na Kitajskem

Objavljeno 15. oktober 2013 14.08 | Posodobljeno 15. oktober 2013 14.08 | Piše: D. P., STA

Drugi je bil Irec Daniel Martin (Garmin-Sharp), tretji pa Španec David Lopez (Sky).

Najboljši slovenski dosežek je s četrtim mestom dosegel Luka Mezgec (Argos Shimano).

PEKING – Slovenski kolesar Luka Mezgec (Argos-Shimano) je zmagal na zadnji, peti etapi dirke po Pekingu. V ciljnem sprintu je ugnal Francoza Nacerja Bouhannija (FDJ.fr) in Nizozemca Morena Hoflanda (Belkin). Skupne zmage pa se je veselil španski kolesar Benat Intxausti (Movistar), ki si je odločilno prednost priboril z zmago na četrti, kraljevski etapi.

Sprint na Ptičjem gnezdu

Mezgec je na prav zadnji preizkušnji v sezoni, ki sodi v najvišji razred tekmovanj, končno stopil na najvišjo stopničko, in to na dirki s startom na trgu Nebeškega miru (Tiananmen) s ciljnim sprintom na olimpijskem Ptičjem gnezdu v kitajski prestolnici.

Španec Intxausti, baskovskega porekla, je zadnjo etapo pripeljal mirno h koncu na 28. mestu s časom zmagovalca, kar je zadostovalo za potrditev skupne zmage. Gre za drugi veliki uspeh 27-letnega kolesarja letos, po zmagi na 16. etapi dirke po Italiji.

Drugo mesto Ircu

Drugi skupno, z desetimi sekundami zaostanka, je bil Irec Daniel Martin (Garmin-Sharp), še tri sekunde zaostanka več pa je na tretjem mestu skupno imel Španec David Lopez (Sky). Novi svetovni cestni prvak Portugalec Rui Costa (Movistar) je končal na četrtem mestu z 18 sekundami zaostanka.

V glavnini s časom zmagovalca so etapo končali tudi Borut Božič (Astana) na 16. mestu, Jan Polanc (Lampre-Merida) na 19. mestu in Janez Brajkovič (Astana) na 45. mestu.

Od Slovencev je v končnem seštevku najviše Brajkovič na 14. mestu (+ 0:38), Polanc je 15. (+ 0:41), Mezgec je zasedel končno 87. mesto (+ 17:21), Božič (+ 20:16) pa je 101.

 

Deli s prijatelji